L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, ha visitat aquest matí l’exposició «Les fortificacions dels Antonelli, segles XVI i XVII», a la Sala Taverna del Castell de Santa Bàrbara al costat del Cap del Departament de Patrimoni Integral, José Manuel Pérez i la restauradora municipal, Luisa Biosca.

L’exposició «Les fortificacions dels Antonelli, segles XVI i XVII» està organitzada originalment per l’Associació d’Amics del Castell de Montjuïc (Barcelona), amb l’assessorament i suport de ICOFORT (Comité Científic Internacional per a l’estudi de fortificacions i patrimoni històric militar). Per a l’exposició d’Alacant que inaugurem ara, la Regidoria de Cultura ha sigut l’encarregada de l’organització amb el suport com és lògic, de la pròpia Associació d’Amics del Castell de Montjuïc, que són els propietaris d’aquesta, i ocupa una de les sales més nobles del Castell, com és la coneguda com Sala Taberna, que alberga diferents grafitis en la seua magnífica volta de canó, que se situen cronològicament en aquesta mateixa època.

Com el propi nom de la mateixa indica, l’exposició està dedicada a la important família d’origen italià dels Antonelli, una insigne saga d’enginyers militars, que des del primer terç del segle XVI, a través del seu patriarca, Giovanni Batista Antonelli, van anar realitzant importants i transcendents obres d’enginyeria militar adaptades a l’art de la guerra, principalment quant als avanços i poder destructor de l’artilleria des dels inicis de l’Edat Moderna. Els seus treballs s’inicien en època de l’emperador Carles V, encara que seria a partir del regnat de Felip II quan és més fructífera la seua obra, estenent-se, com podem veure en l’exposició, per gran part de l’imperi hispà: des de la pròpia costa mediterrània espanyola, la costa atlàntica i mediterrània nord-africana, i sobretot, a les Amèriques, en un moment de plena expansió.

En definitiva, a través de 70 panells de l’exposició podem observar el poder constructiu que va tindre l’imperi espanyol entre els segles XVI i XVII, a causa dels múltiples amenaces que en plena bel·ligerància amb altres països se cernien. De la mateixa forma s’inclouen dades biogràfiques i cronològiques de la saga Antonelli, així com dos panells dedicats especialment a Alacant i el seu Castillo de Santa Bàrbara, on va deixar la seua empremta Giovanni Batista Antonelli, que al costat del qual era virrei del regne de València, Vespasiano Gonzaga, van respondre a la missiva que els va fer arribar el rei Felip II quant al desenvolupament d’un nou sistema defensiu per a la ciutat per a contrarestar principalment els atacs de pirates barbarescos. Eren temps difícils, temps d’expansió i bel·ligerància per a mantindre el poder hispà en el món, i per això, la millor defensa de les places era absolutament necessària.

Aquesta exposició s’endinsa en aquells moments a través de l’arquitectura militar dels segles XVI i XVII, un immens patrimoni històric immoble que encara podem continuar gaudint en l’actualitat i que tenim l’obligació de conservar.