L’11 de setembre de 1973 va tenir lloc el colp d’estat a Xile liderat per Augusto Pinochet que va enderrocar el govern socialista de Salvador Allende. Ara es compleixen 50 anys d’aquell fet històric i, amb aquest motiu, el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) ha dissenyat un extens programa commemoratiu per a aquesta setmana.

El programa donarà inici el dimecres 8 de novembre a les 20 h en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) amb l’historiador i periodista Mario Amorós, que presentarà la seua nova biografia de Víctor Jara, La vida es eterna, i la reedició de Salvador Allende. Biografía política, semblanza humana (Ediciones B, 2023). Beatriz Aracil, directora del CeMaB, i José Carlos Rovira, catedràtic emèrit de la UA, presentaran el convidat.

Al dia següent, el dijous 9 de novembre, es desenvoluparan dues activitats. A les 12 hores, la poetessa Alejandra del Río impartirà el taller “Abecedarium: un juego colectivo de escritura creativa para vencer el miedo a escribir”, un acte coordinat pel professor de la UA José Rovira Collado. I a la vesprada, a les 17.30 h, la poetessa i assagista xilena Elvira Hernández impartirà la conferència titulada “¿A qué se enfrenta la poesía en tiempos difíciles?”, presentada per Carmen Alemany, catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la UA. Les dues activitats es realitzen en les instal·lacions del CeMaB del campus (Facultat de Filosofia i Lletres III) i compten amb la col·laboració de l’ambaixada de Xile a Espanya.

Per a finalitzar, el divendres 10 de novembre tindrà lloc la jornada “A los 50 años del golpe de estado: la literatura chilena entre el pasado y el presente”, també en les instal·lacions del CeMaB del campus. La jornada començarà a la 10 hores amb la conferència “Leyendo Neruda a dos voces, 50 años después”, a càrrec dels professors de la UA José Carlos Rovira i José Rovira Collado. I continuarà a la vesprada, a les 15 hores, amb la taula redona “Aproximación didáctica a la literatura sobre el golpe de estado en Chile”, amb la participació dels professors de la UA Ignacio Ballester (“50 años del golpe en la poesía infantil”), Sebastián Miras (“Golpes de estado en biografías gráficas: memoria democrática y cómic”) i Francisco Antonio Martínez (“Testimonios del golpe en María José Ferrada”).