El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la Universitat d’Alacant (CeMaB) celebra aquest any 2019 el vintè aniversari de la seua creació, en el marc del quarantè aniversari de la UA. Amb aquest motiu, el rector de la UA, Manuel Palomar, la directora del CeMaB, Eva Valero, i el director de la Seu Ciutat d’Alacant, Jorge Olcina, han presentat aquest matí en roda de premsa la programació dissenyada pel centre per a commemorar aquesta efemèride del febrer al juny.
El programa inclou conferències d’escriptors i presentacions de llibres, activitats acadèmiques, un congrés i activitats culturals, que culminaran amb un esdeveniment central el 17 de maig, una data d’homenatge al poeta Mario Benedetti quan es compleixen deu anys de la seua mort. Aquest acte central comptarà amb la participació de dos escriptors que van mantenir un estret vincle amb Benedetti i que, al mateix temps, l’han mantingut amb el centre: Juan Cruz i Luis García Montero. A ells s’hi sumarà també qui va ser el principal editor de la poesia de Benedetti, Jesús García Sánchez, conegut com a Chus Visor (director de l’editorial Visor de Madrid) el qual, a més, va gestionar la donació de la biblioteca des del seu domicili madrileny, el 2006, per a enviar-la a la Universitat d’Alacant amb motiu de la donació. Eva Valero ha detallat en la seua intervenció que «aquest acte és molt especial per a nosaltres, per al creador del centre, el professor José Carlos Rovira, per a la seua directora durant dotze anys fins al 2012, la professora Carmen Alemany, i per a tots els qui treballem en el seu dia a dia i hem contribuït a la seua evolució».
Des que va ser creat, un dels senyals d’identitat del Centre Benedetti ha sigut la presència d’escriptors llatinoamericans i espanyols, que han marcat totes les programacions, en les quals es conjuga l’activitat d’investigació amb la cultural, i l’extensió universitària com a objectiu fonamental entre les tasques acadèmiques i socials del centre. Per això, l’activitat del CeMaB, més enllà de les publicacions (la revista i els Cuadernos de América sin nombre), organitza seminaris, jornades, congressos i conferències acadèmiques sobre la literatura i la cultura llatinoamericana, activitats culturals diverses (club de lectura i tertúlia, cicles de cinema, exposicions, obres teatrals, concerts) i xarrades d’escriptors, a vegades per a presentacions de llibres i en altres ocasions per a impartir conferències de temàtiques diverses.
Seguint aquesta empremta, aquest any especial, el CeMaB ha dissenyat una programació en què l’extensió universitària té una importància remarcable, i per a fer-ho ha sigut fonamental la col·laboració amb diverses institucions, com el Consolat d’Uruguai a València, l’Ambaixada de Cuba a Espanya, la Fundació Delibes, l’Institut Gil-Albert, la llibreria 80 Mundos, així com les seus universitàries de Villena, Torrevella i Alacant.
El programa
Escriptors i presentacions de llibres
El CeMaB té ja en marxa una nova edició de la Tertúlia Literària de Sant Ferran (del 9 de gener al 512 de juny) encara que la programació començarà demà dijous, 7 de febrer, amb un escriptor consagrat, el mexicà Homero Aridjis, l’obra poètica del qual acaba d’eixir antologada a Espanya en l’editorial Cátedra i que l’autor presentarà en la Seu de Torrevella i el divendres 8, en la Seu ciutat d’Alacant. Aquest apartat dedicat a escriptors de la nova programació inclou una cita amb Ezio Neyra, escriptor peruà i també professor universitari a Xile, que donarà la conferencia «Literatura y mercado, desde la generación del boom de los 60 hasta nuestros días» (19 de febrer. CeMaB-Campus). Neyra ha sigut director de la Direcció del Llibre i la Lectura del Ministeri d’Educació del Perú, per la qual cosa és un gran coneixedor de la transformació del mercat editorial i la influència decisiva que té en la literatura llatinoamericana que avui es publica, en els temes, i en la difusió entre països de parla hispana. El seguirà, el 21 de febrer, un dels poetes xilens més rellevants de les noves generacions de la poesia llatinoamericana actual: Héctor Hernández Montecinos, que està realitzant una estada d’investigació en el CeMaB i oferirà la conferència «Una lectura del pensamiento poético de Zurita». Cecilia Eudave, una de les veus destacades de la narrativa mexicana actual, acaba de reeditar a Espanya la novel·la Bestiaria vida, amb pròleg de Carmen Alemany Bay, i el 5 de març, impartirà en el CeMaB una conferència sobre la seua novel·la i els antecedents de la temàtica que hi aborda. El 6 de març, Eudave serà a la Seu Universitària de Torrevella com a part de la programació literària que s’hi desplega amb el títol «Sal con llibros». L’escriptora Marta Sanz, exponent de la literatura espanyola actual, parlarà sobre la seua obra Clavícula en la Seu Universitària de Villena, el dia 25 de març. I clou aquest apartat el poeta uruguaià Rafael Courtoisie, que presentarà la seua antologia titulada Los puntos sobre las íes (Amargord, 2019), en la llibreria 80 Mundos, amb el suport del Consolat d’Uruguai a València i del cònsol Alberto Rodríguez Goñi.
Conferències acadèmiques de professors
El 28 de març, la catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Sevilla, Trinidad Barrera, una de les crítiques més excel·lents en l’àmbit de l’hispanoamericanisme espanyol i internacional, impartirà en el CeMaB una conferència sobre dos autors centrals de l’anomenat postboom, tots dos argentins: Ricardo Piglia i Marcelo Birmajer. En aquesta mateixa línia de tractament del postboom, l’11 d’abril Chiara Bolognese, de la Universitat de La Sapienza de Roma, parlarà sobre un dels autors més coneguts i publicats de les últimes dècades de la literatura llatinoamericana: Roberto Bolaño. Valero, explica que «les dues conferències, al costat de les dels escriptors Ezio Neyra, Héctor Hernández Montecinos i Cecilia Eudave, es complementen. Els oients podran establir un clar fil conductor entre totes dues per a conèixer millor els rumbs de la literatura llatinoamericana dels seixanta als nostres dies». En aquest bloc d’activitat acadèmica destaca la col·laboració del CeMaB amb la Fundació Delibes, el 27 de març, amb les intervencions del director gerent de la Fundació, Javier Ortega Álvarez, i de la filla de l’escriptor, Elisa Delibes. Aquesta activitat es realitzarà al matí en el CeMaB, i a la vesprada en la Seu d’Alacant, on Elisa Delibes farà una semblança de l’escriptor.
Congressos, seminaris, jornades
El plat fort d’aquest apartat del programa és el congrés internacional dedicat a Juan Gil-Albert pel vint-i-cinquè aniversari de la seua mort, coorganitzat entre la Universitat d’Alacant (a través del CeMaB) i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. Amb el títol «Vibracions de Juan Gil-Albert: la fascinació de la constància», tindrà lloc del 3 al 6 d’abril, entre Alacant (Casa Bardín i la seu) i Alcoi, i comptarà amb els màxims especialistes en l’obra de l’escriptor. La direcció és a càrrec del director del Gil Albert, José Ferrándiz, i per part de la UA, José Carlos Rovira, un dels especialistes principals en l’obra del poeta alcoià (editor de la seua obra en l’editorial Cátedra), a més d’amic personal. Comptarà amb la presència del poeta i membre de la RAE Francisco Brines i amb la del director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero.
Activitats Culturals
El vintè aniversari del CeMaB coincideix en data amb el seixantè aniversari de la Casa de les Amèriques de l’Havana, estretament vinculada amb el CeMaB. Per allí han passat escriptors protagonistes de la literatura llatinoamericana des dels seixanta (Cortázar, Vargas Llosa, García Márquez, etc.) fins a l’actualitat. Mario Benedetti va estar-hi en l’exili des de l’any 71, després d’haver passat per Buenos Aires i Perú. En la Casa de les Amèriques va ser director del Centre d’Investigacions Literàries i va mantenir fins al final dels seus dies una estreta relació amb la institució, amb el seu president, el també poeta i intel·lectual Roberto Fernández Retamar, i amb tots els seus integrants. El CeMaB aporta a la celebració l’exposició «60 anys de Casa de les Amèriques», que serà a l’aulari II del Campus de l’1 al 29 de març, i després es desplaçarà a Torrevella (a la sala d’exposicions Vista Alegre) del 5 d’abril al 5 de maig.
Aquesta activitat està organitzada per la Seu Universitària de Torrevella i per l’Ambaixada de Cuba a Espanya. Complementant aquesta activitat, i en tant que enguany es compleixen els cinc-cents anys de la ciutat de l’Havana, el CeMaB ha organitzat a la Seu ciutat d’Alacant un cicle de cinema que tindrà lloc els tres primers dimarts d’abril, amb projecció de pel·lícules en les quals l’Havana és la protagonista. També amb la participació de l’Ambaixada de Cuba.
Comentarios