‘A l’atzar de Baltasar, a l’atzar’ és un projecte d’apropiació audiovisual que parteix de la mítica pel·lícula francesa, Au hazard Balthazar de Robert Bresson, considerada una de les millors obres cinematogràfiques dels anys 60. En ‘A l’atzar de Baltasar, a l’atzar’ l’artista Rafael Guijarro aconsegueix que la història (del nou i modern) Baltasar, un ruc els primers anys del qual de vida estan impregnats d’alegria i jocs de xiquets es desdibuixe i desarmament convertint els seus plans en clips independents, amb una peculiar característica, el seu sotmetiment a un algorisme informàtic. La inauguració va tindre lloc el 9 de març en Les Cigarreras Centre Cultural i estarà disponible fins al 13 de maig de 2023.
L’escenificació aleatòria del treball de Rafael Guijarro queda destinada al capritxós joc de l’atzar en el qual la noció d’autoria queda subordinada a la voluntat de l’algorisme, una força incorpórea que no distingeix entre ritmes o lògiques de continuïtat. L’espectador és qui projecta els seus propis nòduls de connexió en aquesta seqüència d’imatges i sons que no es repetiran, almenys no de la mateixa manera llevat que l’atzar s’encarregue d’això. ‘ A l’atzar de Baltasar, a l’atzar ’ no té una història sinó tantes com combinacions tinga l’algorisme, que a vegades poden ser infinites.
L’objectiu de l’artista és involucrar a l’espectador en un exercici de formulació de sentits tradicionalment vinculat a l’autor/director. Per a això, construeix un dispositiu formal que desarticula el sentit de la pel·lícula i ofereix a l’espectador la possibilitat/responsabilitat de projectar uns altres. Com en treballs anteriors, Rafael Guijarro s’acosta a la noció d’indefinició per a tractar d’accedir al món en el qual les coses encara no són alguna cosa
Rafael Guijarro
L’artista és màster en LAV –laboratori audiovisual de creació i pràctiques contemporànies–, i en Documental creatiu, cinema experimental i videocreació, a l’Escola TAI. El seu treball s’ha mostrat en importants i destacats espais culturals nacionals i internacionals com a Casa Banchel, Acme, Cineteca Escorxador, el Cinema Estudi del Cercle de Belles arts, el Teatre Fernán Gómez, la sala Amadís, la Esdir, el Cinema Teatre Irracional (Lima) o la Sala d’Audiovisuals de la UNSA (Arequipa). Actualment a més del treball realitzat en l’exposició ‘Atzar de Baltasar, a l’atzar’ està ultimant els detalls per al pròxim llançament d’una plataforma editorial anomenada Teixit atrotinat, especialitzada en escriptures experimentals i poesia expandida.
La xarxa local i internacional d’artistes de NEGRE
NEGRE, el programa audiovisual de la Caixa Blanca del Centre Cultural Les Cigarreras, proposa en aquesta ocasió una mostra de la mà de l’artista cordovés, Rafael Guijarro per a traslladar a l’espectador a una pel·lícula en la qual el control no existeix, només l’atzar. L’exposició està organitzada i produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre Cultural Les Cigarreras.
Comentarios