Després de més d’una setmana de cinema, ahir va donar per finalitzada la 19a edició del Festival de Cinema de Sant Joan d´Alacant amb la Gala de Clausura i el lliurament de premis. La Gala, presentada per l’actor alacantí Sergio Brotons, va estar dedicada a la pel·lícula de Victor Fleming “El Mag de Oz” que enguany complia 80 anys.
El primer guardó entregat de la nit va ser el Ficus d’Or Honorífic per al veterà actor Manuel Galiana per la seua gran contribució a la interpretació espanyola durant una carrera que supera els 50 anys sobre els escenaris.
El curtmetratge “ATO SAN NEN” del director Pedro Collantes va aconseguir alçar-se amb el Ficus d’Or al millor curtmetratge valorat en 2000 euros i preselecció directa als Premis Goya. El curtmetratge conta la

“ATO SAN NEN” de Pedro Collantes

“ATO SAN NEN” de Pedro Collantes

història de la trobada entre una dona major i un turista japonés que de sobte es presenta a la seua casa afirmant que és amic del seu fill. Amb tints tragicòmics el missatge del curtmetratge ens parla sobre el contrast cultural, la soledat i necessitat humana de comunicar-nos amb els nostres semblants, encara que aquests procedisquen de l’altre costat del món. El Ficusde Plata Norma-10 a millor obra d’animació va ser per a “La Sénia” del director Carlos Baena. “Tahrib” del director Gerard Vidal-Cortés va aconseguir el Ficus de Plata Ens movem a la millor obra de temàtica social amb una història sobre el drama dels immigrants que creuen l’estret de Gibraltar en pastera. El premi que recompensa a la millor obra produïda per escoles de cinema, el Ficus de Plata Universitat Miguel Hernández, va anar per a “No em desperteu” de Sara Fantova, alumna de l’escola barcelonina ESCAC. Agustín Elizalde i Carlos Villafaina van rebre el favor del jurat i van aconseguir el Ficus de Plata a millor guió per “Cucs de seda”. El Ficus de Plata a millor direcció li va ser concedit Marta Aledo per l’obra “Seattle” i el Ficus de Plata a millor interpretació va recaure en Susana Alcántara pel seu paper en “Dona sense fill”.
El director del Festival, Toni Cristóbal, va voler destacar en el seu discurs que “hem d’estar molt agraïts per aquestes cinc edicions de festival en les quals hem comptat amb el suport de Clara Rodríguez. En totes i cadascuna d’elles, ens hem recolzat no solament en una Regidora de Cultura, sinó també en una companya amb iniciativa a l’hora d’afrontar aquest esdeveniment i fer-lo possible, encara travessant dificultats que, probablement, en altres circumstàncies serien insalvables”. A més, Toni Cristóbal, va tindre paraules d’agraïment per a tots aquells que “es dediquen al seté art i a tots els que han fet possible que aquesta 19a Edició del Festival de Cinema de Sant Joan d´Alacant finalitze, un any més, amb èxit”.

PALMARÉS:
-FICUS D’OR SANT JOAN D´ALACANT a “ATO SAN NEN” de Pedro Collantes.
-FICUS DE PLATA NORMA-10 a la millor obra d’animació per a “La Noria” de Carlos Baena.
-FICUS DE PLATA ENS MOVEM a la millor obra de temàtica social per a “Tahrib” de Gerard Vidal-Cortés.
-FICUS DE PLATA UNIVERSITAT MIGUEL HERNÁNDEZ a la millor obra produïda per escoles de cinema per a “No me despertéis” de Sara Fantova pertanyent a la ESCAC (EscolaSuperior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya)
-FICUS DE PLATA a la millor direcció a Marta Aledo per “Seattle”.
-FICUS DE PLATA a la millor interpretació a Susana Alcántara per “Mujer sin hijo”.
-FICUS DE PLATA al millor guió a Agustín Elizalde i Carlos Villafaina per “Gusanos de seda”.
-FICUS D’OR HONORÍFIC a Manuel Galiana.