El XXI Festival de Cinema de Sant Joan d´Alacant clausura una edició que serà recordada com aquella que va retornar la presencialitat a les gales, activitats i projeccions després que el confinament per la Covid-19 portara a l’organització a realitzar un festival en línia en 2020.

La Gala de Clausura va començar a l’Auditori de la Casa de Cultura atorgant-li el Ficus d’Or Honorífic al maquillador alacantí José Quetglas. A continuació, es va passar a enumerar la resta del palmarés. El principal premi, el Ficus d’Or «Sant Joan d´Alacant», aquell que major dotació econòmica reparteix i que inscriu directament al curtmetratge guanyador en els Premis Goya de 2022, va anar a parar a Europa. El seu director, Lucas del Freixe, va rebre a més el Ficus de Plata a la millor direcció. El curtmetratge del director asturià, ambientat a Suïssa, ens planteja el dilema de milers de treballadors que han emigrat fora d’Espanya a la recerca d’un futur i els inconvenients als quals han de fer front.

El Ficus de Plata “Cultura Sant Joan” a la millor obra d’animació va ser per a Mad in Xpain de Coke Ribóo, un curtmetratge que uneix sàtira i futur distòpic. Quant a la millor obra d’Escoles de Cinema o Universitats, el Ficus de Planta «UMH» va anar a parar a la foguera del director murcià Carlos Saiz, estudiant de EFTI – Centre Internacional de Fotografia i Cinema. El Ficus de Plata “Ens movem” a la millor obra de temàtica social va ser atorgat al monstre invisible de Javier i Guillermo Fesser que, en col·laboració amb l’ONG Acció contra la fam, ens presenten un documental divulgatiu sobre la pobresa infantil en un enorme escombriaire de Filipines.

Finalment, A la cara del director alacantí Javier Marco i recent guanyador del Goya en 2021 va ser reconegut pel jurat amb el Ficus de Plata a millor guió, escrit per Belén Sánchez-Arévalo, i el Ficus de Plata a la millor interpretació per a l’actor Manuel Només.

Palmarés

Ficus d’Or «Sant Joan d´Alacant» a millor curtmetratge per a EUROPA

Ficus de Plata “Cultura Sant Joan” a la millor obra d’animació va ser per a MAD IN XPAIN

Ficus de Plata “Ens movem” a la millor obra de temàtica social per EL MONSTRUO INVISIBLE

Ficus de Plata “UMH” a la millor obra d’Escoles de Cinema o Universitats per LA HOGUERA

Ficus de Plata a millor guió per a Belén Sánchez-Arévalo per A LA CARA

Ficus de Plata a millor interpretació per a Manuel Només pel seu paper en A LA CARA

Ficus de Plata a millor direcció per a Lucas del Freixe per EUROPA

EUROPA

Sinopsi: Pedro, viu aïllat en una granja suïssa. Té un últim treball que fer abans de tornar a Espanya per a veure a la seua mare malalta: portar una vaca, Europa, a l’escorxador. Però la cooperativa està tancada quan arriba i al mateix temps s’assabenta per telèfon de la mort de la seua mare. El seu món s’esfondra i Pedro comença un viatge amb la vaca, durant el qual arribarà a acceptar la seua pèrdua.

Bio filmografia del director: Lucas del Freixe, nascut a Oviedo, Espanya en 1993, es gradua en estudis culturals (2016) i contínua els seus estudis de cinema, primer en ESCAC, a Barcelona, i després en l’Acadèmia de Cinema de Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina), on segueix el programa creat per Béla Tarr. Rep el seu Màster en direcció en el departament de cinema de la ECAL/HEAD en 2020.