Pint of Science (POST) 2019, el festival de divulgació científica que proposa una trobada entre els investigadors i el públic en els bars, arriba els dies 20, 21 i 22 de maig a 73 ciutats d’Espanya. La 5a edició continua batent rècords: 387 esdeveniments en 148 bars, amb la participació de 784 científics com a ponents i més de 400 voluntaris en l’organització. A Alacant i per tercer any consecutiu, l’Associació de Divulgació Científica d’Alacant (ADC Alacant), torna a pujar a l’escenari de Clan Cabaret a científics. En aquesta ocasió, es tracta de professionals de la Universitat Miguel Hernández, de la Universitat d’Alacant i de l’Institut de Neurociencias d’Alacant. El programa complet, amb adreces de bars, temes i horaris, ja es pot consultar en la web https://pintofscience.es/.
Espanya és enguany el segon país amb més seus de POST en el món, únicament superada pel Brasil, amb 87 ciutats. El festival té caràcter internacional i se celebrarà en les mateixes dates en més de 400 ciutats de 24 països dels 5 continents. “Tant la ciència com els que la fan possible encara continuen sent uns desconeguts per al ciutadà del carrer. Per això, POST pretén acostar als investigadors al públic, aprofitant l’ambient relaxat i amigable dels bars, per a facilitar la seua interacció”, assenyala Laurent Ladépêche, un dels tres coordinadors nacionals de POST 2019.
Un moviment internacional en creixement
A la 5a edició del festival se sumen 17 ciutats més que en 2018. En un llenguatge comprensible i pròxim, els investigadors més capdavanters del panorama nacional parlaran sobre projectes de les àrees més variades, de Neurociencia a Astrofísica, de Medicina a Història, de Supercomputación a Matemàtiques, d’Economia a Zoologia.
El programa de POST 2019 inclou a 313 ponents científiques, la qual cosa suposa el 41% del total. “Quan havíem de pensar en ponents per a la 1a edició del festival, no ens venien en ment nomenes de científiques. I no per falta d’investigadores potents, sinó perquè no les coneixíem. Des de llavors, hem sigut molt acurats en el disseny del programa i, per això, volem aconseguir el 50% de participació femenina en 2020”, explica Xenia Villalobos, segona coordinadora nacional de POST 2019.
Novetats de la 5a edició
En els diferents esdeveniments d’aquesta edició hi haurà experiments i demostracions en viu, monòlegs científics, espectacles o projeccions que faran les xarrades encara més amenes. A més, POST 2019 disposarà de traducció simultània al llenguatge de signes en diverses xarrades de 7 ciutats.
El festival comptarà amb figures com Eduardo Sáenz de Cabezón, científic a càrrec del canal de Youtube Derivant i presentador del programa de la 2 Òrbita Laika, que parlarà sobre la cerca de patrons en el desordre a través de les matemàtiques. Destaca també l’investigador i economista Luigi Pascali, que tractarà de demostrar el vincle entre l’agricultura i el desenvolupament de la jerarquia social.
POST a Alacant
POST Alacant comença el dilluns 20 a les 19.30 hores amb “Ment meravellosa”. Dues xarrades disteses sobre el funcionament del nostre cervell, “Com es relaciona el sucre amb la carn?” per la neurocientífica de FISABIO-Institut de Neurociencias, Mariangeles Cortés Gómez i “Millor només que mal acompanyat?”, amb Cristina Márquez Vega, de l’Institut de Neurociencias d’Alacant.
“És necessari que dolga tant?” amb Sara González Rodríguez, de la Universitat Miguel Hernández obrirà la vesprada del dimarts 21, amb dues xarrades sobre el funcionament del nostre cos. La segona, “Els plàstics són dolents per a la salut humana”, serà compartida entre els científics de la Universitat d’Alacant, Juan Martínez i Sergi Soriano .
Sobre bullying i habilitats de la víctima començarà el dimecres 22 la sessió amb “La Intel·ligència emocional davant l’assetjament escolar”, per Cordelia Estévez Casellas, de la Universitat Miguel Hernández. Continuarà “Ciència i pseudociencia del càstig penal”, amb Fernando Miró Llinares , de la Universitat Miguel Hernández. Aquestes són les dues xarrades de divulgació centrades en la nostra societat i la relació amb ella.
Pint of Science Alacant amb entrada lliure fins a completar aforament, obri les seues portes en Sala Clan Cabaret, en carrer Capità Segarra 16, a partir de les 19.00 hores. Les sessions començaran a les 19.30 hores.
5 anys divulgant ciència
POST va nàixer al maig de 2013 en l’Imperial College de Londres, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment en els seus laboratoris amb la finalitat de mostrar la investigació que realitzaven a persones afectades per diferents malalties mentals. “Va ser un esdeveniment molt inspirador. Els investigadors van pensar que, si la gent volia entrar en els laboratoris per a conéixer als científics, per què no portar-los on estava la gent? I així va nàixer POST”, compte Rafael Martínez, el tercer coordinador nacional de la 5a edició del festival.
La idea ràpid es va replicar en altres països fins que en 2015 es va celebrar la 1a edició de POST a Espanya. L’esdeveniment va comptar amb la participació de 136 investigadors com a ponents en 25 bars de 8 ciutats. Des de llavors, el festival no ha deixat de créixer. En el cartell de POST han participat ponents de la talla del paleontòleg Ignacio Martínez, Àfrica González, Presidenta de la Societat Espanyola d’Immunologia, o el astrobiólogo Jesús Martínez-Frías.
La comunitat científica, clau per al festival
En POST 2019 participaran ponents de centres d’investigació, universitats i entitats de la comunitat científica com el CSIC, l’Institut d’Astrofísica de Canàries, o l’Hospital Vall d’Hebron, entre molts altres. A Espanya, el festival també comptarà entre els seus organitzadors amb investigadors i divulgadors de reconeguda qualitat científica com els matemàtics Clara Feredat i Francis Villatoro.
A més, POST 2019 no seria possible sense la col·laboració d’organitzacions que patrocinen el festival com Precipita/FECYT. També FMC i Vadillo Assessors han contribuït a aquesta edició aportant el seu granet d’arena. “Gràcies a l’entusiasme del públic, la passió per divulgar dels científics i la motivació sense límit de l’equip organitzador, POST s’ha convertit en un esdeveniment imprescindible que cada vegada congrega a un major nombre de persones (22.000 assistents en 2018)”, celebra Laurent Ladépêche.
Teniu una cita amb la ciència en els bars. L’Associació de Divulgació Científica d’Alacant puja a l’escenari de Clan Cabaret a set científics de la Universitat Miguel Hernández, la Universitat d’Alacant i l’Institut de Neurociencies.
Comentarios