ENSO 2022 tanca el seu cartell amb les incorporacions de Cachito Turulo i Cephax Acid Crew. Aquests se sumen als ja anunciats Territoire, Piramida, Alpha Decay i les sessions de Yugen Kala i MboDj.
Tots ells formen part del comunicat festival, entre molts altres artistes i especialistes, que es donaran cita al llarg de la taula redona, masterclass, actuacions i rare sessions, incloent-hi la seua sempre sorprenent i avançada programació. Tot un elenc d’activitats d’accés lliure.
ENSO -la proposta multidisciplinària que sinergia música, art, tecnologia i documentació sonora- torna, del pròxim dijous 27 al dissabte 29 d’octubre de 2022, al Centre Cultural Les Cigarreras (Alacant), consagrant-se com el major festival de la província dins d’aquest àmbit.
ENSO 2022 compte, de nou, amb la col·laboració de GVA Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant com a patró principal, sent ENSO un dels esdeveniments anuals més importants en l’agenda cultural del C. c. Les Cigarreras i un dels majors reclams en música avançada i experimental, art, ciència i tecnologia d’avantguarda de la província d’Alacant.
L’edil de Cultura, Antonio Manresa ha destacat: «La importància de tindre presents edició rere edició els objectius del festival, entre els quals cal destacar la promoció de continguts culturals de qualitat, així com el suport als artistes que participen en ell, i que aposten per un treball diferent del que es considera comercial».
ENSO CONFIRMA EL SEU CARTELAZO AL 100%
Per a celebrar la seua sisena edició, ENSO ha confirmat la presència de Cachito Turulo, Ceephax Acid Crew, Territoire, Piramida, Alpha Decay i les sessions de Yugen Kala i MboDj com a part del cartell i groso de la programació d’enguany.
CACHITO TURULO
Sota el suggeridor nom de Cachito Turulo s’amaga Ernesto Avelino, meitat dels ja llegendaris Fasenuova. El mierense va recórrer amb el seu duo electrònic els escenaris de mitjana Europa, convertint-se en referent internacional de l’industrial i el EBM.
La seua nova evolució artística, encara inèdita, promet un so futurista i sòrdid, hereu del footwork i del drill i emparentat amb els sons electrònics més avantguardistes. Energia festiva i salvatge, històries de carrer i nocturnitat desplegades a través de ritmes frenètics i sintetitzadors abrasius.
CEEPHAX ACID CREW
Els productors de música electrònica de hui dia tendeixen a pujar a l’escenari amb un portàtil sota el braç, fixant la seua mirada en la pantalla. No el britànic Andy Jenkinson, també conegut com Ceephax Acid Crew.
Ceephax porta el seu estudi a cada presentació, col·loca una pila de computadores i sintetitzadors en l’escenari i toca cada pista en viu. Mentre escampa el seu àcid sobre l’audiència, també vol tindre una conversa amb ells. A la merda els portàtils! Aquesta és la vertadera merda!
TERRITOIRE
En constant moviment i sense formació estable, Territoire és el projecte personal del compositor i productor Olivier Arson a través del qual explora les relacions entre instrumentació experimental, processos electrònics i narrativa sonora.
Ha editat els discos Alix (Fum, 2018), produït amb Oscar Mulero i Tasio, i Mandorle (E/C, 2012), amb Abel Hernández, pels quals ha tocat en festivals com Sónar, Impetus, Roadburn o WOS i amb una predilecció per llocs tan especials com l’església de la Laboral de Gijón, l’antiga fàbrica d’armes d’Oviedo o la Nau 16 d’Escorxador Madrid. Ha creat també la instal·lació Confess (2016, Insonora), basada en el ritual de la confessió, i ha col·laborat amb la companyia de dansa contemporània d’Irene Cantero.
Olivier Arson combina la seua faceta de productor amb la de compositor de bandes sonores i projectes escènics. Com a compositor ha creat les bandes sonores de les pel·lícules de Rodrigo Sorogoyen Que Déu ens perdone, Mare i El Regne, guanyant amb aquesta última el Premi Goya a Millor Música Original en 2019. Ha compost també la música de les sèries La Zona i Antidisturbis -també de Sorogoyen- i és fundador del segell avant-*garde E/C.
PIRÁMIDA & LUCCA VÓLKOV + ICHBINMUPI
Reunint influències de l’electrònica més elegant i el techno més underground, el trio de Huelva-granadí se situa a l’avantguarda de la producció electrònica i visual. Després de col·laborar en multitud d’ocasions en el passat, s’uneixen una vegada més en la producció d’un LP que veurà la llum a principis de 2023 i del qual mostraran els seus avanços en ENSOLAB.
PIRÁMIDA, nom del projecte musical en solitari de Rocío Fernández, compagina producció pròpia amb projectes de sound design, entre els quals destaquen la seua participació en la nova marca ciutat Sevilla, la passarel·la de moda ‘We Love Flamenc’, i la seua participació en el projecte de la nova seu de la Comissió Europea a Sevilla. Resident a Huelva, ha format part al llarg dels anys de diverses iniciatives artístiques i culturals a la seua ciutat natal, com a Laca Digital o PLOCC (Plataforma De Huelva de Cultura Contemporània), guardonada com a “Millor iniciativa cultural de la Dècada” pels Premis X Aniversari de Huelva 24. La seua obra personal ha sigut publicada per multitud de mitjans especialitzats com Neo2 o DjMag, ’Un país per a escoltar-lo’ d’RTVE o “Al Sud Concerts” de AndalucíaTV.
En el seu últim treball de llarga duració “Vapour”, publicat en 2021, Pirámida aprofundeix en els sons i emocions que han inspirat la seua vida en una ciutat industrial i perifèrica com és Huelva. Actualment publica sota el segell discogràfic Faneca Music (Madrid).
LUCCA VÓLKOV
Sota el AKA Lucca Vólkov s’amaga el cantant, productor, DJ i artista visual Lucas Robledo (1992). Experimenta amb els sons més foscos de la producció musical, generant patrons repetitius que creguen una atmosfera d’evasió cap a un món térbol i feroç. Granadí de naixement i de Huelva d’adopció, expressa el seu treball entre diferents disciplines artístiques, integrant de Col·lectiu NAN, la seua obra més visual ha pogut ser vista en ‘Granada Film Fest’, ‘Transdisciplinas’ o ‘Els Tientos’. La seua arribada a Huelva va suposar un abans i un després en la seua producció artística, de tall underground i elegant, portant-ho a col·laborar amb els de Huelva Pirámida i Opi en un LP que veurà la llum a principis de 2023.
OPI / ICHBINMUPI
Darrere d’Opi es troba Ricardo Márquez Pérez, dissenyador gràfic i artista visual, format per l’Escola d’Art de Sevilla i especialitzat en Motion Design per l’Escola Superior de Disseny de Barcelona. Enfoca la seua carrera a cavall entre projectes de creació de campanyes audiovisuals i projectes artístics d’experimentació sono-visual. Destaca la seua participació en la creació de la nova marca ciutat Sevilla i la recentment atorgada beca de producció artística de la Diputació de Huelva ‘Daniel Vázquez Díaz’. Ha portat la seua obra a sales com la Casa Colón (Huelva), la Casa de la Província (Sevilla), el Palau de l’Almirall (Granada) o el Museu Rus (Màlaga). Sota el pseudònim ‘IchbinMupi’, la seua obra més experimental ha pogut ser vista en escenaris com el Gran Teatre de Huelva, la Caixa Blanca de Màlaga o el Teatre Isabel la Catòlica de Granada i publicada baixos els segells discogràfics Faneca Music i Toroide (Madrid). El seu caràcter inquiet i avantguardista li ha portat a col·laborar amb multitud d’artistes de l’escena musical espanyola, entre els quals destaquen Okkre, Alejandro Lévar, Teslaradio, Lucca Vólkov i la de Huelva Pirámida.
ALPHA DECAY
Alpha Decay és el projecte de Ambre Laparra. Un directe tocat amb sintetitzadors modulars i basat en paisatges sonors experimentals per a generar sorollosos ritmes electro break.
Després de molts anys formant part activa de la comunitat traveller, difonent grans sistemes de so i amor per tota Europa i Sud-amèrica amb la seua crew, Ambre Laparra posa l’ancora a Barcelona i comença a treballar com a enginyer de so.
Es va submergir en l’escena modular DIY gràcies a la família de Befaco. Va començar a construir el seu propi sintetitzador modular i ha tocat en directe en esdeveniments com el Modular Day Festival BCN, Dutch Modular Fest NL, OffLem Festival BCN, Phonos, El Pumarejo, Poortgeboouw Rotterdam…
També ha realitzat algunes col·laboracions amb músics acústics, ha compost peces musicals per a espectacles de dansa, i en 2019 co-va crear Wave Game, un sistema analògic de llum, so i dansa, en el qual cada tipus d’ona afecta a les altres per a permetre que les llums i els moviments creuen música per si mateixos.
Ara llança el seu primer EP gravat surant en algun lloc del seu vaixell de vela. Es diu Odissea Pirata i estarà disponible molt prompte en el segell discogràfic Sèries Negres.
YUGEN KALA
Héctor i Nico Iglesias aka Yugen Kala són dos joves músics i productors de Vigo (Espanya). Van començar a gatejar en l’estudi d’enregistrament del seu pare (productor musical i propietari de sales de concerts), i havent crescut entre taules de mescles, sintes, instruments i altra parafernàlia analògica, no és d’estranyar la seua primerenca i enorme passió per la música. Sí que sorprén la maduresa del seu treball en l’estudi i la seua aposta sense complexos pels sons abstractes d’una mena d’electrònica poc convencional.
Van publicar el seu primer LP, ‘Nothing is Original’, al febrer de 2020, amb tan sols 16 anys. El disc és un rotund tractat d’electrònica exploratòria, radical, fosca i alhora juganera, que beu d’innombrables fonts (musicals, cinematogràfiques i literàries…), i en la qual l’immens cabal d’influències absorbides per aquests dos joveníssims creadors desborda tots i cadascun de les 14 corts que conformen aquest disc de faiçó sorprenent.
‘Nothing is Original’ va rebre ressenyes entusiastes de mitjans especialitzats: Paral·lel 3, Lapsus o Segle 21 de Radi 3, Pelat Sonor, o Metall Magazine, i de noms propis de la indústria musical. Va ser destacat com un dels millors discos d’electrònica experimental de l’any per diferents mitjans.
MBODJ
Maguette Dieng és una dj i programadora cultural de Barcelona que es dedica a la difusió musical des de diversos fronts. D’una banda, exerceix de DJ sota el nom de Mbodj, punxant en diferents sales com Razzmatazz, Apol·lo o Laut, entre altres, i en festivals com Mutek, Sonar o Loom. També té un programa de ràdio bimensual en Noods Ràdio, una emissora en línia situada en Bristol.
D’altra banda, és co-fundadora del col·lectiu musical Jokkoo, format per sis integrants de la diàspora africana establits a la ciutat comtal. Juntament amb eles dobles, té un programa de ràdio mensual en Dublab.es, des d’on difonen sons d’arrel electrònica i experimental procedents d’Àfrica i la seua diàspora global. També programes festes a les quals conviden a estes artistes o participen en la programació de cicles musicals com el Lorem Ipsum, en el Macba o el festival Electrònica a l’abril, a la Casa Encesa.
La força motivadora del treball de Maguette té molt a veure amb transformar la mirada que existeix sobre la música electrònica i avançada i sobre com es pot i s’ha de crear comunitat i possibilitat a través del so.
PROGRAMACIÓ ENSO 2022
TAULA REDONA
Tot començarà en l’Escenari Caixa Negra, el dijous, 27 d’octubre, en
C. c. Les Cigarreras, a les 19.00h, amb la celebració d’una taula redona titulada “Generadors de continguts” en el qual participaran destacats especialistes del sector, que anunciarem pròximament, en una tertúlia presentada i moderada pel periodista i cap de premsa de ENSO, Fernando Fuentes.
PROGRAMA ENSO 2022
Dijous 27
19:00h. Taula Redona
21:00h. Cachito Turulo
Divendres 28
ESCENARI Caixa negra
17:00h a 20:00h: Masterclass
21:00h Pirámida & Lucca Vólkov + Ichbinmupi
23:00h: Alpha Decay
Sabado 29
ESCENARI Caixa negra
/ RARE SESSIONS
17:00h Yugen Kala
21:00h: Mbodj
/ ENSOLAB
Live i Clausura:
22:00h Territoire
23:00h Ceephax Acid Crew
OBJECTIUS ENSO 2022
Els objectius de ENSO 2022 són la difusió, amb paritat, de la cultura audiovisual de la música i art electrònics i tots els seus vessants experimentals; la promoció de continguts culturals de qualitat relacionats
amb música, ciència i art electrònics; donar visibilitat i fer costat a artistes locals, nacionals i internacionals les propostes i l’obra dels quals tenen un grau d’experimentació, singularitat i risc que no els permet disposar d’un circuit estable i seriós on exposar el seu treball i, per descomptat, situar a Alacant i el seu teixit artístic i cultural en el mapa nacional de música, art, ciència i tecnologia.
www.ensolab.es
IG: https://www.instagram.com/ensolab.alc
FB: https://www.facebook.com/ensolab.es/
Comentarios