El Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir ha acollit la presentació del llibre ‘Gat Vell. Dites marineres’, de Francesc Xavier Llorca Ibi, Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular 2018.

El llibre ens acosta dits, frases i refranys propis de la gent del mar. Un treball de recol·lecció oral de més de 20 anys que veu la llum gràcies a la col·laboració coral de persones que van viure del mar, vida dura i de sofriment que va generar una cultura patrimonial basada en la sàvia experiència d’aquestes persones, autèntics gats vells, el llegat dels quals cal preservar.

Així les coses, ‘Gat Vell. Dites marineres’ pretén posar en valor el patrimoni oral que van deixar durant generacions les gents del mar perquè no caiga en l’oblit. Veus, dites i sons que no moriran mentre hi haja gent que recorde aquestes paraules del mar.

Francesc Xavier Llorca Ibi és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat d’Alacant, doctor en Filologia Catalana i catedràtic d’Ensenyament Secundari en excedència. Actualment és professor titular de la Universitat d’Alacant en la Facultat d’Educació. Els seus camps d’investigació se centren en el lèxic, la toponímia i la cultura popular. Té diversos llibres i articles publicats, entre els quals es troben diversos relacionats amb el món mariner, com ‘El llenguatge mariner de la Marina’, ‘La parla almadravera valenciana’ o ‘La toponímia marítim terrrestre del parc natural de la Serra Gelada’.

En l’acte de presentació va participar la regidora de Presidència i Relacions Institucionals, Mayte García.