Després de l’èxit aconseguit en 2023, SONAFILM, Festival de Música de Cinema Marina Alta, celebrarà el 16 d’agost a les 20.30 hores en el Auditori de Calp (Av. Masnou, 1), la segona part del concert “Música de Cinema: Made in Spain 2”, on es reivindicarà la música creada per a l’audiovisual espanyol, amb la presència de destacats compositors del panorama nacional.

“Es tracta d’un concert simfònic únic al nostre país, ja que està dedicat íntegrament a les composicions creades per a produccions nacionals”, assenyalen els responsables del festival. I igual que l’any passat, es pujaran a l’escenari diversos dels compositors convidats. En aquesta ocasió, els artistes confirmats són Zacarías M. De La Riva (“Bajocero”, “Les Aventures de Tadeo Jones”), Darío Palomo (“Estimar és per sempre”), Manuel Gil-Inglada (“Barri Sèsam”, “Saber i Guanyar”), Vicent Ortiz Gimero (“Els Farad”) i Paula Olaz (“Sota teràpia”).

D’interpretar les composicions s’encarregarà la Universal Symphony Orchestra, orquestra resident de SONAFILM, sota la batuta del seu director titular, José Martín Colomina.

FESTIVAL DE MÚSICA DE CINEMA MARINA ALTA

La sisena edició de SONAFILM es desenvoluparà del 2 al 24 d’agost en les localitats d’Ondara -principal fundadora-, Dénia, Calp, «l’Auditori Teulada Moraira» i Beniarbeig, que enguany se suma al festival.

La programació completa acollirà esdeveniments diferents entre si i que cobreixen un gran ventall d’estils musicals relacionats amb l’audiovisual, així com activitats didàctiques.

Des de l’organització de SONAFILM també destaquen i agraeixen a les empreses i entitats que enguany donen suport al festival a través de patrocinis i col·laboracions i que han sigut una part clau, juntament amb els municipis participants, per a posar en marxa aquesta nova edició.

COMPOSITORS ESPANYOLS

Zacarías M. De La Riva, compositor de música de cinema amb més de 50 produccions, es va formar en el Berklee College of Music de Boston, on va obtindre una doble graduació en Composició i Film Scoring. Ha sigut guardonat amb diversos premis i nominacions, incloent-hi una nominació al Premi Goya per la banda sonora de “Les aventures de Tadeo Jones”. Recentment, ha treballat en la banda sonora de les temporades 3 i 4 de la sèrie “Entrevías”, l’anunci nadalenc d’El Corte Inglés “Planta 2 ½”, i està per iniciar la composició de la comèdia romàntica “Sense Instruccions” de Paco León i dirigida per Marina Seresesky.

A més, Zacarías va compondre la música de la sèrie de Netflix “El Silenci” i de Disney+ “La Xica Invisible”, així com la banda sonora de “Tadeo Jones i la taula maragda”, tercera pel·lícula de la saga Tadeo Jones. Entre els seus treballs anteriors destaquen el thriller-drama “Bajocero”, la pel·lícula d’animació “Un gall amb molts ous”, i les comèdies romàntiques “Mamà o Papà” i “El millor estiu de la meua vida”. La seua música ha sigut interpretada per destacades orquestres espanyoles i va ser part de l’espectacle “Babylon” de Santa Clara Vanguard, guanyador del campionat mundial de Drum Corps International en 2018.

Manel Gil-Inglada acumula prop de 60 reconeixements internacionals en els últims 15 anys, amb més de 35 anys d’experiència en el sector audiovisual. Format a la “Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona” i especialitzat en Film Scoring sota la guia de mestres com Ennio Morricone, ha creat música per a nombroses sintonies de televisió i sèries (“Barri Sèsam”, “Saber i Guanyar”), a més de realitzar brànding musical per a grans marques i documentals per a organitzacions com a Metges sense Fronteres i TVE. Entre els seus treballs més notables es troben les bandes sonores de llargmetratges com a “Cambra Fosca”, “Els Lunnis en la terra dels contes” o “D’Artacán i els tres Mosqueperros”.

A més de la seua labor com a compositor, Gil-Inglada és professor i col·laborador en diversos màsters i festivals relacionats amb l’animació i la música de cinema, com el “Màster Internacional d’Animació Audiovisual” de la Universitat Autònoma de Barcelona. Cofundador de la productora Quadrophenia i de l’estudi Vadeaudio, actualment es dedica en solitari a la composició cinematogràfica, orquestral i de videojocs. El seu recent treball en la banda sonora del videojoc “Endling – Extinction is Forever”, amb la col·laboració de Tina Guo i Rusanda Panfili, ha rebut crítiques excel·lents i diversos reconeixements internacionals.

Paula Olaz és una destacada compositora de bandes sonores per a cinema, televisió, teatre, dansa i videojocs. Graduada amb honors en Berklee College of Music, també es va especialitzar en neuropsicologia clínica, la qual cosa li va permetre aprofundir en la psicologia cognitiva de les bandes sonores. Ha estudiat a Espanya, els Estats Units, Suïssa i Alemanya, sota la tutela de reconeguts mestres com Javier Asín i Wolfgang Rihm, i ha col·laborat amb Pascal Gaigne. Entre els seus treballs es troben les bandes sonores de pel·lícules com ‘Raqa’, ‘El bus de la Vida’, ‘Estiu en Rojo’ i ‘El Cim’, a més de treballar en el departament musical de films com ‘Handia’ i ‘Errementari’.

Aficionada a l’astronomia, en 2017 va gravar una obra basada en imatges del Telescopi Hubble per a l’Agència Espacial Europea en els Air Studios de Londres. Des de llavors investiga en el camp de la “data sonification” col·laborant amb el CERN i HEAD, i ensenya bandes sonores i tecnologia musical en Larrotxene. Cofundadora de l’United Love Movement, ha creat música coral i orquestral amb temes d’impacte social. Recentment, va ser guardonada amb el premi Lorca a millor banda sonora per ‘Algú que cuide de mi’. L’Orquestra Simfònica d’Euskadi va estrenar la seua suite ‘Nora’ en el Festival de cinema de Sant Sebastià, i continua rebent encàrrecs de cors i orquestres, consolidant-se com una apassionada de la música coral.

Darío Palomo ha compost més de trenta bandes sonores per a una varietat de produccions audiovisuals, incloent-hi llargmetratges, curtmetratges, sèries de televisió, documentals i videojocs. Entre els seus treballs més destacats es troba la sèrie d’Antena 3, «Estimar és per sempre», per a la qual va compondre la música de 2.300 capítols, aconseguint un rècord històric en la televisió espanyola. També ha treballat en el llargmetratge «The Caged» del director americà Jordan Taratoot, en les sèries «#Luimelia» i «Luimelia 77», així com en el documental «Emilio Herrea» d’Atrevida Produccions per a TVE2, que va rebre el «Premi de la música per a l’audiovisual espanyol» a la millor música electroacústica.

En la seua àmplia trajectòria al cinema, ha contribuït a pel·lícules com «La llegenda del Maneki Neko», «El símbol groc» i «Virus». Ha col·laborat en produccions mexicanes com «Més enllà de les lletres» i «El tresor del Difunt». Els seus treballs documentals inclouen títols com «Tornar a casa» i «Descobridors per la ruta de Balboa». A més, ha compost per a sèries com a «Ciutat Zombi» i «Els Fabulosos germans Abbozzi», i per a videojocs com «Holmgang» i «Transformer». El seu talent també s’estén a espectacles, teatre, museus, publicitat i vídeos corporatius.

Vicent Ortiz Gimeno és compositor de música per a cinema i TV, professor associat en Berklee College of Music (Campus València) i director de la Societat Musical Eslava d’Albuixec (València). Format inicialment pel seu pare i després en els conservatoris de Vall d’Uixó i Castelló, es va graduar Summa Cum laude en Berklee College of Music de Boston en composició audiovisual i direcció d’orquestra. Les seues composicions han sigut reconegudes en prestigiosos concursos nacionals i internacionals, incloent-hi el ASCAP Foundation Steve Kaplan Award i el Hollywood Music in Mitjana Award. Ha treballat en més de 50 projectes de cinema i televisió, destacant sèries com “Els Farad” o «La Línia Invisible» i pel·lícules com «La Vida Pare».

A més de la seua carrera com a compositor, Ortiz Gimeno ha estudiat direcció d’orquestra amb destacats mestres i ha dirigit importants orquestres com la Budapest Arts Orchestra i la Hollywood Studio Orchestra. Ha col·laborat amb canviats de nom compositors com Hans Zimmer i Heitor Pereira, i ha treballat com orquestador en projectes com «James Bond: No Time to Die» i «Blue Planet II». També ha sigut director convidat en el Idyllwild Music Festival a Califòrnia i ha estrenat obres de diversos compositors contemporanis. La seua extensa formació i experiència ho posicionen com una figura clau en la música per a mitjans audiovisuals i la direcció orquestral.

ACCÉS AL CONCERT

L’entrada al concert “Música de Cinema: Made in Spain 2”, que tindrà lloc el 16 d’agost en el Auditori de Calp (Av. Masnou, 1) a les 20.30 hores, serà lliure fins a completar aforament i en aquesta ocasió no serà necessari retirar invitació prèviament.

Per a evitar qualsevol inconvenient o col·lapse a les portes, des de l’organització de SONAFILM recomanen que aquells que desitgen assegurar-se un lloc, arriben amb suficient antelació per a esperar en fila.

Així mateix, els responsables del festival recalquen que la política i organització en relació a les entrades, incloent-hi com adquirir-les i el procés de formar fila en el lloc de l’esdeveniment, no és responsabilitat de SONAFILM, sinó de l’Ajuntament de Calp, organitzador del concert.

PROGRAMA DEL CONCERT

PRIMERA PART:

SUITE (Els fabulosos germans Abbozi, The Dragon Ninnden Ca-yh, Traïció per l’amor d’una Reina, El misteri de les Pedres, Estimar és per sempre, Emilio Herrera)

Compositor: Darío Palomo

NORA Suite

Compositora: Paula Olaz

COS D’ELIT

Compositor: Vicent Ortiz

SEGUNDA PART:

D’ARTACÁN I ELS TRES MOSQUEPERROS Suite

Compositor: Manel Gil-Inglada

CHER AMÍ Suite

Compositor: Manel Gil-Inglada

TADEO JONES I LA TAULA ESMERALDA

Compositor: Zacarías M. de la Riva