El Grup de Danses Portitxol de Xàbia fa un pas més en el seu constant treball per mantindre i recuperar la música i les danses tradicionals de Xàbia i la Marina Alta. Ara presenten el seu primer disc “Un tresor heretat”, amb el qual immortalitzen les cançons de les nostres arrels; un projecte musical que arriba embolicat amb col·laboracions de luxe, com la de Pep Gimeno Botifarra, o persones referents en la cultura local, com Ximo Bolufer, Pepa Guardiola, Amadeu Ros o Josep Castelló, que aporten textos que ajuden a rememorar com eren diferents aspectes de la vila en els segles XVIII i XIX.

El disc es presentarà diumenge 6 d’octubre amb un espectacle en la plaça de l’església (a les 20 hores) protagonitzat per la rondalla, que acompanyats per xicotetes exhibicions de balls, jocs de llums i el propi entorn, tractaran de transportar a l’espectador a la qual va ser una època de gran esplendor gràcies a la pansa.

La presidenta del Grup de Danses, Pepa Sala, ha explicat que el col·lectiu porta molt temps preparant aquest projecte que registra 17 cançons de Xàbia i altres municipis com Pedreguer, Orba, Teulada, El Poble Nou de Benitatxell, La Vall de Gallinera, Castells de Castells; un repte que ha suposat un gran esforç per a músics que en la seua majoria no són professionals i han posat moltes hores i tot de la seua part perquè el resultat siga el millor.

També des del col·lectiu, Isabel Martí ha apuntat alguns detalls molt especials que es podran trobar en el disc, com a enregistraments d’alguns temes que es van realitzar en 1957 pel folklorista Manuel García Matos i que es poden comparar amb les versions registrades ara; un tema “de batre” cantat per Pep Gimeno Botifarra i temes molt coneguts com Les Folíes de Xàbia, Pepe Tono o De Pedreguer a la Xara. “Volem que siga un referent a la Marina Alta quant a música d’arrel”, ha afirmat Martí, qui ha destacat també el gran treball de recerca que hi ha darrere d’aquest projecte.

La producció musical porta la signatura d’Hèctor Peropadre i Pere Rodenas (músics habituals de Pep Gimeno Botifarra, Jonatan Penalba, Hilari Alonso…) i el disseny és d’Alba López (Premi COM 2016 al millor disseny).

Peropadre ha assenyalat que entre les peculiaritats de “Un tresor heretat” està que els seus intèrprets són persones des de 10 a més de 80 anys, per la qual cosa ha sigut necessari molta motivació i treball –tant d’assaig com d’organització- per a poder gravar-ho. El resultat “és pràcticament professional” ha assegurat el músic, que ha agraït les col·laboracions de l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat.

El disc es vendrà en el mateix acte de la seua presentació a un preu de 10 euros i després en punts de venda encara per concretar.

L’espectacle «Un tresor heretat» s’engloba dins de la programació cultural que ha preparat l’Ajuntament de Xàbia per a commemorar el 9 d’octubre i que ha començat hui amb una sèrie de visites escolars organitzades a l’ Arxiu Municipal.

El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha recordat tot el programa que aquesta setmana té diverses cites. El dijous, 3 d’octubre, a les 19 hores (Biblioteca de Duanes) es presentarà el llibre “Gat vell, dites marineres” que recopila refranys i dites relacionades amb la gent del mar.

El divendres 4 –a les 10’30 hores en el Riurau d’Arnauda- s’oferirà un espectacle musical per a escolars titulat “Malcriant” i el dissabte dia 5 (a les 20 hores a la Casa de Cultura) es representarà l’obra teatral “El testament de María”.

La programació segueix amb l’espectacle a càrrec del Grup de Danses Portixol i el dilluns 7 es realitzarà un acte públic de donació de la biblioteca particular d’Eduard Mira.

El dilluns 7 (a les 20’30 hores a l’església de Sant Bertomeu) hi haurà una actuació del Cor de la Generalitat Valenciana i el dimarts 8 (a les 21.30 hores en l’Església de Sant Bertomeu) actuarà la Banda del Centre Artístic Musical de Xàbia.

Finalment, l’Ajuntament celebrarà l’acte institucional del 9 d’Octubre en el saló de plens (11’30 hores) per a entregar els premis Vila de Xàbia 2019, que enguany són Isabel Martí Chulià en Valors Cívics i l’associació Aspanion en Solidaritat.