L’Institut Universitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina (IUESAL) de la Universitat d’Alacant, Atelier ONGD i la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades, organitzen, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, l’exposició «Dones de l’exili. Històries de resiliència, apoderament i transformació”, que romandrà des del dilluns el 26 de febrer i fins al 26 de març de 2024 en l’hall de l’Aulari II, Sala Trànsit del campus universitari de la UA.
La mostra presenta la història de dones colombianes en situació de refugi, exili i migració en diferents territoris del món, especialment en la Comunitat Valenciana i altres ciutats de l’Estat espanyol, organitzades entorn de La Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades. L’exposició conté cartes, línies del temps, fotos, manifestos polítics i altres expressions que aproximen al visitant a les seues experiències en l’exili, les afectacions que el conflicte armat de Colòmbia ha tingut en les seues vides i les seues històries de resiliència i acció política resistent i organitzada. Amb aquestes reflexions, la mostra contribueix a la presa de consciència crítica sobre les conseqüències de la guerra i la importància de la solidaritat internacional, la Pau, els Drets Humans i el Feminisme. Apel·la als visitants, fent-los reflexionar sobre el seu paper en fenòmens com la migració, el refugi, l’exili i l’acolliment en les societats de destí de les persones migrants.
Contextualitzada en el marc de l’Exposició «Dones de l’exili», i organitzada pel IUESAL, se celebra, a més, la Sessió «Dones, migració i solidaritat», que tindrà lloc el dijous, 7 de març de 2024, a partir de les 19.45 hores, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, situada en l’avinguda Ramón y Cajal, 4 d’Alacant. L’activitat comptarà amb la participació de les investigadores del IUESAL, la doctora en Història i llicenciada en Humanitats Bàrbara Ortuño Martínez, experta en l’exili republicà de la Guerra Civil i l’emigració espanyola de postguerra a l’Argentina, que impartirà la conferència «Teixint xarxes de sororitat. Exiliades i associacionisme a banda i banda de l’Atlàntic: històries creuades en la segona meitat del segle XX»; i Johana Ciro Calderón, doctora en Desenvolupament local i innovació territorial i coordinadora de la línia d’investigació en Innovació Social a Florida Universitària, qui pronunciarà la conferencia «Dona, mestissa, migrant: un món on càpien altres mons”. Ciro Calderón va desenvolupar en la seua tesi doctoral, una metodologia d’apoderament de la dona indígena amb enfocament ètnic en les comunitats indígenes de Colòmbia.
La sessió es completarà amb un diàleg, a la taula del qual se sumarà Leonora Castanyer Canut, representant de la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades; lideresa social – llauradora i defensora dels Drets Humans de les dones.
L’activitat serà retransmesa per videostreaming. Per a poder seguir-la, en el següent enllaç: https://si.ua.es/es/videostreaming/mhernandez.html
Les entitats organitzadores
L’Institut Universitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina (IUESAL) de la UA, és el centre oficial d’investigació interdisciplinària en els diferents camps de les Ciències Socials i de les Humanitats sobre Amèrica Llatina de la Universitat d’Alacant. Està compost per més d’un centenar d’investigadors i amb presència estable en la majoria de països llatinoamericans. Entre altres fins, pretén impulsar la cooperació interuniversitària i accions de creació, desenvolupament i transferència de coneixement de projectes d’investigació i innovació social, així com contribuir a un millor coneixement de la realitat llatinoamericana en el nostre entorn.
Atelier ONGD és una associació ciutadana amb seu a València, creada l’any 1989, que treballa en l’àmbit de la Cooperació i l’Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global en temàtiques com a Drets Humans, igualtat, apoderament i defensa dels drets de les dones, construcció de pau amb justícia i memòria històrica i desenvolupament sostenible.
Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades és una organització constituïda per dones procedents de diversos territoris i identitats, organitzacions de base, urbanes i rurals, de drets humans, llauradores, de treball comunitari, estudiantils, desplaçades, defensores de drets humans i de les dones indígenes i afrodescendents.
Comentarios