L’alcalde d’Oriola, Pepe Vegara, acompanyat del regidor de Patrimoni Històric, Matías Ruiz i l’edil d’Agricultura i Medi Ambient, Noelia Grao, ha visitat la represa de les obres de la segona fase de les excavacions emmarcades en el ‘Projecte Arqueològic de Recerca en el Jaciment Arqueològic dels Saladars’. Al costat d’ells es trobaven l’investigador i catedràtic de la Universitat d’Alacant, Alberto Lorrio, l’arqueòloga municipal, María del Carmen Sánchez i l’arqueòleg jubilat, Emilio Diz Ardit.

Els Saladars és un jaciment declarat BIC que va ser adquirit per l’Ajuntament d’Oriola en el 2019. Es tracta d’un dels principals poblats protohistòrics del Sud-est i Llevant de la Península Ibèrica, segles IX a III a.n.e., que va suposar una fita en la recerca entorn dels orígens de la Cultura Ibèrica. Aquest emblemàtic jaciment ja va ser objecte d’excavació entre els anys 1971 i 1973 per O. Arteaga i M.ª R. Serna.

En el 2021, gràcies a un conveni entre la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Oriola, es va realitzar una campanya arqueològica dirigida per l’investigador i catedràtic de la Universitat d’Alacant i membre de l’Institut Universitari de Recerca Arqueològica i Patrimoni Històric (INAPH), Alberto Lorrio amb la participació d’altres investigadors de la Universitat d’Alacant, Universitat de València i la Universitat Complutense de Madrid, amb la col·laboració del Museu Arqueològic Comarcal d’Oriola que va organitzar la participació de voluntaris en l’excavació.

El regidor de Patrimoni Històric, Matías Ruiz, ha anunciat la creació del Pla Especial i Director del Jaciment Arqueològic dels Saladars per a protegir-lo, datar-lo i delimitar-lo adequadament. “Estem en un enclavament que no sols té la riquesa arqueològica, sinó que a més és paisatgística. Els Saladars tenen al voltant de la zona un paisje i fauna veritablement significativa”.

Per part seva, Alberto Lorrio ha explicat la importància d’aquesta segona fase que servirà per a consolidar aquestes excavacions perquè en un parell de mesos sigui visitable. “Paral·lelament hem volgut completar els treballs centrant-nos en la zona de l’edifici superior”. En aquesta segona campanya de 2023, últim any del projecte de recerca, els treballs se centraran en els següents aspectes:

– Principalment la consolidació d’un gran edifici pertanyent a època ibèrica antiga, identificat en els anys 2020 i 2021 i datat provisionalment en el segle VI principis del V a.n.e. i l’excavació d’una possible sabata i la fossa de fonamentació a fi de documentar la seva cronologia inicial.

– Conclusió de la restauració d’un habitatge del Bronze Final, excavada parcialment en la campanya anterior.

– Conclusió de l’excavació d’un habitatge Orientalizante, datada en el segle VII a.n.e. a la terrassa inferior, i part d’un habitatge ibèric del segle IV-III a.n.e.

Finalment, l’alcalde d’Oriola, Pepe Vegara, considera que cal posar en valor aquest jaciment que tots els oriolans han de conèixer. “Trobem amb part dels nostres orígens és trobar-nos amb part de nosaltres mateixos”. La intenció de l’Ajuntament d’Oriola és renovar la col·laboració amb la Universitat d’Alacant amb “un nou projecte de recerca i obrir-lo al públic mitjançant visites concertades”, ha assenyalat.

Una vegada conclosa aquesta segona fase d’excavació es realitzaran unes jornades de portes obertes perquè el públic pugui visitar el jaciment.