La Fundació Frax ha declarat desert el màxim guardó de la segona edició del Premi “José Miguel Iribas” al coneixement turístic, al qual optaven quatre treballs de recerca arribats des de diversos punts d’Espanya i Colòmbia. El jurat qualificador, reunit en les instal·lacions del Invat-*tur de Benidorm, va coincidir que els estudis rebuts no tenien la càrrega d’investigació “suficient” ni s’ajustaven als exigents criteris establits en les bases per a obtindre el reconeixement, encara que va decidir concedir l’Esment Especial a una anàlisi sobre turisme comunitari en el departament del Vaupés (Colòmbia), titulat “La construcció d’una experiència amb respecte, enteniment i de pau”.

El premi es convoca a fi de reconéixer treballs i estudis que posen en valor els aspectes positius del turisme en l’economia, la riquesa, la creació de llocs de treball, la cultura, el medi ambient i, en general, en la societat. Com a homenatge al sociòleg i urbanista José Miguel Iribas Sánchez, mort en 2015, la Fundació que presideix Matías Pérez Such va convocar aquesta segona edició.

El jurat estava integrat per Fernando Vera Rebollo, catedràtic de la Universitat d’Alacant; Chelo Arguelles Álvarez, arquitecte; Mariano López, director de la revista “Viatjar”, del Grup Premsa Ibèrica; l’hoteler Pere Joan Devesa; l’arquitecta Carla Ferrer; Ricardo Llácer Bueno, doctor arquitecte; la sociòloga Sandra Gaviria; Nuria Montes, secretària general de HOSBEC; Emilio Soler, escriptor i historiador; el geògraf i periodista especialitzat en turisme Juan Díaz, i Matías Pérez Such, que exercia de president en exercir la presidència de la Fundació.

TREBALLS PRESENTATS

“Imatge de la Comunitat Valenciana a través de les opinions dels seus visitants”, un dels treballs presentats, confirma que la imatge i percepció d’una destinació turística a través de les noves xarxes socials significa un aspecte “fonamental” a l’hora de prendre decisions quant al viatge a realitzar.

L’estudi “Actitud del ciutadà alacantí cap al turisme i la seua relació amb la cultura de la ciutat”, posa l’accent en el desenvolupament del model turístic de la ciutat d’Alacant i en la superació del model de sol i platja a través d’activitats i infraestructures culturals que aconseguirien un doble objectiu: fer d’Alacant una ciutat agradable i variada per al visitant i aconseguir que els alacantins se sentiren reconfortats per l’ambient cultural de la seua ciutat.

En un tercer estudi, titulat “Estratègies de l’economia circular en el sector turístic”, es realitza un recorregut històric sobre els orígens i evolució de l’economia circular, establint el marc teòric i objectius del seu treball. Es destaca el paper que desenvolupa el Global Reporting Initiative(*GRI), organització internacional sense ànim de lucre, que col·labora amb entitats i institucions que lluiten contra aquesta xacra ambiental i desenvolupen les tasques que aquesta institució ha emprés.

Finalment, el treball “Turisme comunitari en el Departament de Vaupés: la construcció d’una experiència amb respecte, enteniment i de pau”, mereixedor de l’Esment especial concedit, analitza la situació d’una zona oblidada de Colòmbia per al foment del turisme comunitari, que podria evitar que els desastres causats per la guerrilla i l’oblit institucional de la zona la relegaren per a tota la vida. En aquest cas, el jurat valora una proposta de desenvolupament que “ens arriba al cor en plantejar el turisme com una eixida factible a una situació complicada”

JOSÉ MIGUEL IRIBAS

El premi es va convocar en 2017 com a homenatge al sociòleg i urbanista José Miguel Iribas Sánchez (Guipúscoa, 1950-València 2015), un dels millors sociòlegs espanyols especialitzat en diagnòstic territorial, urbanístic i turístic. Com a integrant de l’equip guanyador de la Beca March sobre urbanisme i arquitectura per a 1972-1973, va realitzar els primers estudis urbans relacionats amb les noves ciutats turístiques espanyoles. Va ser durant set anys Cap d’Estudis de l’Ajuntament de Benidorm.