El Museu Arqueològic d’Alacant acollirà a partir del 28 de març l’exposició internacional ‘El Llegat de les Dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi’an’. Així ho ha anunciat el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, al costat de la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, i a l’ambaixador de la R.P. la Xina a Espanya, Wu Haitao, els qui han celebrat l’interés despertat per la mostra en la seua presentació oficial en el Centre Cultural de la Xina a Madrid.
Mazón s’ha mostrat orgullós que, després d’anys d’intens treball dels equips del MARQ i dels Museus de Shaanxi i Xi’an, “per fi el descobriment més brillant de la història de l’arqueologia ve a la ciutat de la llum i al país del sol en un moment en el qual és necessari i molt esperat”. El president provincial ha remarcat, a més, el simbolisme de les últimes mostres del MARQ, “com a ‘Gladiadors’ i ‘els Guerrers’, el públic alacantí ha lluitat molt per aquesta exposició i ara és el moment de traure-li tot el seu suc des del punt de vista cultural, turístic i econòmic”, ha manifestat.
La titular de Cultura de la Diputació, per part seua, ha detallat el progrés del projecte amb l’acompanyament d’un vídeo descriptiu de la proposta. “El Museu Arqueològic d’Alacant està preparant-se per a ser el millor dels amfitrions gràcies al treball d’un ampli equip d’experts dirigits pels nostres arqueòlegs i els avance que la proposta museogràfica que acompanya a la mostra és espectacular”. Segons ha reconegut Julia Parra, “poques institucions en el món han tingut el privilegi d’acollir a les seues sales peces originals de l’impressionant exèrcit de terracota de Xi’an i això dona la mesura del prestigi del qual gaudeix el MARQ en els més prestigiosos cercles culturals internacionals per la seua qualitat, seguretat i excel·lència”.
En les seues primeres paraules, l’ambaixador de la R.P. la Xina a Espanya ha posat de manifest l’especial interés d’aquesta proposta conjunta que posa en valor la història d’una de les civilitzacions més antigues i la sòlida relació de respecte i col·laboració establida entre els dos països participants. Wu Haitao ha reconegut que “aquesta exposició és el projecte cultural bilateral més important dels últims anys en coincidència amb el 50 Aniversari de l’Establiment de Relacions Diplomàtiques entre els nostres estats”, segellat el 9 de març de 1973.
L’exposició està comissariada pel professor i catedràtic de Ciència de l’Arqueologia de la Universitat de Cambridge, el doctor Marcos Martinón-Torres, autoritat mundial en la investigació sobre aquestes extraordinàries escultures de terracota, declarades Patrimoni de la Humanitat. El reconegut expert ha destacat que “aquesta és la primera mostra sobre la cultura material xinesa que posa la investigació en el centre: els visitants coneixeran la història de la Xina, però també els últims avanços entrant per primera vegada en els laboratoris on els científics busquen respostes”.
Martinón-Torres ha definit la proposta com “una experiència nova i única, ja que mai s’havia realitzat una exposició d’aquest calibre a Espanya”. El projecte es completarà amb l’edició d’un llibre recopilatori que recollirà aspectes generals i novetats científiques d’interés.
Deu mesos de permanència en el MARQ
La col·lecció ‘El Llegat de les Dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi’an’ romandrà a Alacant del 28 de març de 2023 al 28 de gener de 2024, la qual cosa suposa el període màxim d’exhibició a l’estranger que permeten les autoritats xineses. Inclou cinc rèpliques i 130 peces originals, moltes de les quals mai han sigut exposades fora de la Xina. Entre els originals, destaquen nou guerrers i un cavall de terracota, deu elements d’enorme singularitat i valor que són el número màxim que pot eixir del país. Entre les rèpliques figuren dos carros.
L’exposició es distribuirà en les tres sales temporals del MARQ i també formarà part del recorregut la Sala Noble de la Biblioteca del museu, on es projectarà un vídeo que acostarà al visitant a la Xina actual. El plantejament arquitectònic i el disseny, obra de l’arquitecte Ángel Rocamora, ha comptat amb la col·laboració del director de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez. L’innovador escenari, amb més de 1.100 metres quadrats, disposarà dels últims avanços tecnològics, accions interactives, recursos audiovisuals i didàctics, elements sonors, tàctils i olfactoris, pictogrames i textos adaptats al sistema de lectura fàcil i al llenguatge de signes per a permetre que els continguts siguen accessibles per a tots els públics.
Carlos Mazón ha mostrat el seu convenciment que “aquesta nova exposició temporal en la qual col·laboren nou dels museus i institucions més importants de la Xina permetrà a la província d’Alacant continuar ocupant un lloc privilegiat en el panorama museístic nacional i internacional”.
Per part seua, l’ambaixador Wu Haitao ha confirmat que el pròxim 28 de març es desplaçarà a Alacant el ministre de Cultura i Turisme del Govern Xinés, Luo Shuang. Una visita que, ha assegurat, “donarà inici a l’Any Cultural i Turístic 2023 Espanya Xina amb la inauguració d’una exposició única que espere conéixer com a ambaixador i com apassionat de la cultura, apreciant aquesta com el millor instrument diplomàtic per a acostar als nostres pobles”.
Carlos Mazón i Julia Parra han agraït la contínua col·laboració dels museus de Shaanxi i Xi’an i l’extraordinari treball de les ambaixades d’Espanya a Pequín i de la Xina a Madrid, amb la mediació tant de Wu Haitao com de l’anterior ambaixador, Lyu Fan, i el suport del personal dels serveis culturals. “Tots han fet possible aquest gran projecte i serà tot un honor comptar amb el ministre de Cultura i Turisme xinés a Alacant”, ha assenyalat Mazón.
Venda d’entrades a partir de demà
La diputada de Cultura ha confirmat l’elevat interés generat per la pròxima exhibició dels guerrers de terracota de Xi’an a Alacant, peces que van visitar per última vegada Europa en 2018 per a participar en una mostra en el Museu del Món de Liverpool. “Centenars de persones s’han interessat en les últimes setmanes per la reserva d’entrades, doncs bé, a partir de demà obrim el termini per a començar a organitzar el que esperem serà una demanda d’afluència massiva perquè l’expectació és enorme”, ha anunciat Julia Parra.
L’adquisició anticipada d’entrades per a l’exposició es podrà sol·licitar des del 8 de març en la web i en les taquilles del MARQ de manera individual o grupal per un preu de 5 euros per persona. S’aplicaran descomptes a col·lectius com els majors de 65 anys, joves i estudiants.
En la presentació de ‘El Llegat de les Dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi’an’, celebrada aquest migdia en el Centre Cultural de la Xina, el president i la vicepresidenta de la Diputació han estat acompanyats pel diputat d’Arquitectura, José Ramón González de Zárate, l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez, el director gerent de la Fundació CV MARQ, José Alberto Cortés, el director del Museu, Manuel Olcina, els arquitectes Ángel Rocamora i Rafael Pérez, així com el president de Asisa, Francisco Ivorra, i representants de la Fundació “la Caixa”, als qui han agraït el seu esforç i contribució en el prestigi internacional aconseguit pel MARQ.