El regidor de Cultura, Antonio Manresa al costat de José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus han presentat dijous passat la programació que albergaran els complexos de les Cigarreras i el Museu d’Art Contemporani d’Alacant enguany.
Nous llenguatges audiovisuals, artistes emergents i de llarg recorregut, les últimes tendències musicals, reflexió, debat, o la cerca de la participació del públic més jove són els eixos principals de la programació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) a la ciutat d’Alacant durant aquest any. Al llarg de 2022, alacantins i alacantines gaudiran de la primera exposició antològica fora d’Itàlia de l’artista Bruno Munari i Elena Asins en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), mentre que coneixeran les últimes novetats en llenguatges artístics en Les Cigarreras.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Joaquín Manresa ha assenyalat que “L’estreta relació que s’està llaurant des de 2019 entre el Consorci de Museus i la regidoria de Cultura fa que es beneficien dos espais importants per a la ciutat, Les Cigarreras i el MACA. En l’espai de les Cigarreras es dona cabuda a l’exhibició d’artistes novells i projectes culturals i en el MACA a artistes consagrats o ja importants de l’art contemporani. Aquests dos espais, on el Consorci de Museus col·labora al costat de la regidoria de Cultura és en benefici de la pròpia ciutat i ciutadania d’Alacant”.
Així, contínua Manresa “el sector cultural es revitalitza i al mateix temps, es consolida la programació d’acord amb les línies de treball tant del MACA, ja definides, com de les Cigarreras, on és necessari que la programació adquirisca aqueixa solidesa i direcció desitjada per al Centre, com a espai d’artistes emergents i projectes culturals amb nous llenguatges. Per tant, ens hem de felicitar per aquesta col·laboració que redunda en el sector Cultural d’Alacant.»
“Enguany es presenta amb il·lusió i grans propostes a través d’un programa d’activitats que acosta la diversitat dels llenguatges creatius a tots els alacantins i alacantines. L’el MACA i el Centre Cultural Les Cigarreras de la regidoria de Cultura, espai consorciat a la ciutat, es reforça com a escenari de trobada entre la ciutadania i el teixit cultural per al gaudi i l’intercanvi d’idees a través de l’art”, ha destacat José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus, durant la presentació del programa d’activitats d’enguany on ha destacat la inversió de 730.000 euros per a projectes a la província d’Alacant.
Així mateix, han assistit gran part dels i les representants de les activitats que es desenvoluparan, com Juan Carlos Castro, Juan Carlos Cembreros i Javier García, de ENSOLab; Leticia Cano, de TOT BÉ i el Festival Màquina; Miguel Carratalá, del cicle Noves expressions sonores; Ivan López, de Urban Tactics; Juanma López, de Ficcions Compartides; Ester Guixot i David Gil, de la Llavor artística; José Abellán i Jorge Socorro, de Jugaxata; Carlos Izquierdo, de Fonoteca Valenciana; i Leónidas Spinelli i Sema D’Acosta, de l’exposició de Miguel Trillo per a PhotoAlicante, entre altres.
Impuls a la creació artística contemporània visual
Un any més, el CMCV impulsa el Festival Internacional de Fotografia PhotoAlicante. Una cita per a la qual produeix la nova exposició de Miguel Trillo, ‘Àsia Town’, comissariada per Sema D’Acosta, amb la qual el fotògraf mostra l’interés per la identitat juvenil que manté com a tret principal de la seua trajectòria a través de més de 100 obres en Les Cigarreras fins al 28 de maig.
També allí, el públic pot gaudir de ‘L’oblit dels espills’ de Miguel Ángel Calderón, en la qual participa en Consorci dins de la seua col·laboració amb Negre, el projecte de programació expositiva per a la sala audiovisual del centre. I del 3 al 5 de maig, el MACA i el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) ofereixen les activitats del Congrés Internacional de Fotografia Contemporània BePhoto 2022, que coprodueix el CMCV al costat d’altres institucions i empreses privades.
Seguint amb la creació contemporània visual, Negre continua amb la seua marxa durant 2022 de la mà del Consorci. L’objectiu és l’explotació d’aquest espai com a lloc d’exposició, experimentació i difusió de projectes que exploren les possibilitats del vídeo en el seu ús i context contemporani, fent costat a nous creadors i creadores audiovisuals.
La Sala Negre, a més de la proposta de Calderón, oferirà als seus visitants tres nous projectes que s’uneixen als altres tres ja presentats en l’actual convocatòria: ‘Allò que s’escorta dones que un cos deixa d’estar al seu eix fins que el recupera’, de Mar Reykjavik; ‘Blau subsol’, d’Iñigo Barrón i Mon Cano; i ‘No és propi d’aquesta època’, de Maria Alcaide, Kara Güt, Yosi Negrín i Jannis Zell.
Artistes de la Comunitat Valenciana, nacionals i internacionals
Altra de les principals línies de treball que el Consorci reforça a Alacant és l’impuls d’artistes de tot el territori, acostant-los al públic a través de mostres expositives individuals i expositives.
En aquest sentit, el MACA comptarà amb dues ambicioses mostres. D’una banda, en col·laboració amb la Fundació Juan March, ofereix una exposició antològica de Bruno Munari, la primera fora d’Itàlia d’aquest tipus. Dedicar una exposició a Munari (1907-1998) significa parar atenció a un home polifacètic -dissenyador, artista, professor, escriptor- que, malgrat haver viscut en la plena modernitat del segle XX, sembla haver sigut tot un model de la creativitat postmoderna.
El públic podrà gaudir de les seues diferents facetes creatives: pintura, disseny, escultura, edicions, fotografies, projeccions, obres sobre paper, etc. des dels seus inicis fins al final de la seua carrera entre juny i setembre en el MACA.
També en el principal espai d’art contemporani de la ciutat, i en col·laboració amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (MNCARS), el Consorci acosta i visibilitza la importància de l’obra d’Elena Asins. Aquesta exposició es planteja com a coneixement i reconeixement a les investigacions persistents dutes a terme per l’artista i els seus resultats plàstics: una obra final d’aparent senzillesa en els seus càlculs, però hermètica lingüísticament.
Fidel a si mateixa i fruit de la seua renúncia a color, les obres de Asins es lligen primer a través de la paraula i després, de la línia i l’estructura. Sense oblidar mai el tempo: una música interna que recorre tota la seua producció artística. Una manera d’organitzar el món que produeix una estètica, un joc, en sentit wittgensteniano, que revela la veritat o la lògica de les coses.
Per a conéixer l’heterogeneïtat i riquesa dels i les artistes nascudes o residents en la Comunitat Valenciana, Les Cigarreras oferirà en la seua programació ‘Art Contemporani de la Generalitat IV’, entre setembre i desembre. En 2017 la Conselleria de Educació, Cultura i Esport va iniciar una campanya d’adquisició d’obres d’art amb el propòsit de reunir una col·lecció de peces representatives de l’actualitat artística en la nostra comunitat, construint un patrimoni de present que es projecta en el futur, alhora que contribuir a la revitalització del sector artístic contemporani. En aquest cas, es tracta de les adquisicions de 2021.
La mostra compta amb obres d’Alejandro Casanova; Alejandro Mañas; Álex Marco; Amanda Moreno; Ángeles Marco; Carmen Calvo; Carmen Ortiz; Carolina Ferrer; Chema López; Claudia Martínez; Concha Ros; DimaslA (Diana Lozano + Alvaro Jaén); Elena Aguilera; Elena Martí; Ester Pegueroles; Il·luminada García Torres; Jesús Herrera; Josep Pedrós i Ginestar; Juan Carlos Nadal; Juan Fabuel; Juan Ortí; Julia Galán; Laura Palau; Lluc Margrau; Lluis Masià ; M Reme Silvestre; Miguel Calatayud; Nuria Fuster; Nuria Riaza; Oliver Johnson; Pablo Auladell; Roberto Mollá; Sergio Barrera; Silvia Lerín; Silvia Sempere Ripoll; Vicente Ortí i Vinz Feel Free.
Música, art urbà i reflexió: el públic presa un paper actiu
Quant a la música, aquest cap de setmana arranca una de les novetats d’enguany, el cicle ‘Noves expressions sonores’, que reuneix artistes divergents, híbrids i contemporanis. Aquesta primera edició, en la Caixa Negra de les Cigarreras amb tres actuacions de març a juny, es fa ressò de la pluralitat que esdevé dins del nostre circuit musical i generacional. Baiuca, Mary Lattimore i L’Exotighost participen en aquesta primera edició, reflexionant i experimentant sobre les seues arrels des de diferents posicions en el temps.
No obstant això, aquesta no és l’única proposta que ofereix música contemporània. Del 18 al 21 de maig, Les Cigarreras obrirà les seues portes amb Urban Tactics. Es tracta d’una mostra de cultures urbanes que abasta la música, el ball, el muralisme, el grafiti o la moda i que té com a objectiu fer un retrat del discurs estètic i sonor de la ciutat.
Aquesta edició comptarà amb R de Rumba, Erik Hervé, Cuinant Skills, Kiamya, Luisaker, Taller Antropoloops i Tali Flow i es planta com a repte consolidar el nom d’Alacant com a referent de la cultura urbana, bressol del hip-*hop en l’Estat i pedrera dels millors freestylers.
Els concerts i performances també seran presents en la segona edició de Màquina, el primer festival d’art i pensament a Alacant dirigit especialment a la joventut. Naix amb la intenció de reflexionar sobre les expectatives de futur i debatre sobre les narratives en les quals es recolzen les generacions més joves per a comptar la seua realitat a través de workshops, taules redones, concerts i performances.
La cita serà del 22 al 24 de setembre, però s’han posat en marxa aquest mes de març aquesta edició amb l’estrena dels workshops mensuals, amb els quals, una vegada al mes, un grup de treball de persones entre 16 i 25 anys debaten el propi programa que volen.
Així mateix, 2022 serà testimoni de la creació de la Fonoteca Valenciana, una plataforma per al registre i divulgació de l’art sonor, amb especial dedicació al generat per creadors i investigadors de la Comunitat Valenciana o establits en aquesta regió. El disseny de la plataforma és d’accés públic per a possibilitar la consulta per part d’investigadors, docents, artistes i tot tipus de públic interessat en l’escolta i està coordinat per Carlos Izquierdo i Laura Romero.
Fonoteca Valenciana naix amb l’esperit de créixer any a any amb noves activitats i ampliat la plataforma, conformant així el primer arxiu d’àudio i creació sonora de la Comunitat Valenciana, produït pel Consorci de Museus i el Centre Cultural Les Cigarreras d’Alacant. En una primera fase del projecte es crearà la plataforma, així com la selecció, catalogació i arxiu d’obres. Paral·lelament es publicarà un podcast dedicat a la didàctica de l’escolta i a la visibilització d’obres i autors de territori valencià, així com dels focus i llocs de creació repartits al llarg del territori.
El Festival de Producció i Música Electrònica EnsoLAB no faltarà en la programació de Cigarreras. És una proposta que conjumina música, art digital, tecnologia i documentació sonora al llarg de 3 dies que, a més de concerts, ofereixen masterclass, tallers i tècniques de producció de música electrònica en directe.
Aquest cicle té com a meta donar visibilitat i potenciar la comunitat de músics, artistes i productors de música electrònica en l’Estat, les propostes i l’obra del qual tenen un grau d’experimentalitat, singularitat i risc que no els permet disposar d’un circuit estable i seriós on exposar el seu treball.
D’altra banda, el MACA dona continuïtat a un programa de trobades que fusiona la performance i la dansa que va començar en 2021. Entre abril i novembre, Janet Noves, Cesc Gelabert, Sol Picó, Lucía Croatto i Andrés Marín, MACA en VIU permetrà als alacantins i alacantines gaudir de la millor dansa contemporània.
L’art en el seu vessant més social
Tal com ha destacat Pérez Pont, la programació anual consolidarà el paper de l’art en el seu vessant més social i inclusiva, amb propostes que tenen com a objectiu ser espai d’intercanvi de sabers i reflexions.
En el MACA, DaGuten Escola de Barri i Equip Seri (del Centre Ocupacional Terramar de APSA d’Alacant), s’alien amb el CMCV per a impulsar ‘Manual de serigrafia en lectura fàcil’, que permetrà acostar la tècnica de serigrafia a totes les persones amb diversitat funcional. Aquest projecte sorgeix a partir de l’èxit de ‘Tirant del fil’, seleccionat en la convocatòria Lloc Comú del CMCV.
Entre març i desembre, sis joves amb discapacitat intel·lectual desenvoluparan les residències de la Llavor Artística, un projecte també dissenyat i coordinat per DaGuten. Escola Gràfica de Barri. Naix de ‘Trobades Creatives al Servei de la Inclusió’, sis trobades en Les Cigarreras duts a terme en 2021 on joves creadors amb discapacitat intel·lectual van desenvolupar el curt d’animació ‘La Tragèdia del Volcà’, escrit i il·lustrat per Carolina, Gonzalo, José, Javi, Joaquín i Miguel Ángel, i produït per Edicions Visibles.
Després d’aquesta experiència, La Llavor Artística pretén facilitar noves alternatives per a enriquir els processos de creació entre els sis participants, dotant-los de més eines per a potenciar les seues capacitats creatives a través de disciplines artístiques com la música, les arts gràfiques, el vídeo o la literatura. D’aquesta manera, es convertirà en un punt de trobada dedicada al cultiu i desenvolupament d’idees, un espai d’experimentació, creació i participació que no sols es limiten al camp de l’art i la cultura, sinó que s’estenen a la resta de les esferes, en favor del desenvolupament i la millora de tota la societat.
A aquest projecte s’uneix Ficcions Compartides, de la Quarta Pell. L’Assecador de l’antiga Fàbrica de Tabacs d’Alacant es convertirà en un lloc de trobada entre veïnat, ecologies i polítiques culturals. Un programa estival que s’emmarca en el seu territori pròxim, tractant de transcendir els límits físics del centre cultural però també del que entenem per ciutat a través d’instal·lacions, converses i tallers.
La intenció d’aquest laboratori és generar relacions perdurables en el temps des d’on es puga imaginar, però també construir noves maneres de convivència que enfronten els actuals reptes socials i climàtics. Aquest programa combina hàbitat amb trobada; aprenentatge amb gaudi i hedonisme amb compromís per a aconseguir una activació intergeneracional, interespecie i expandida per Alacant.
Finalment, Ciutat de l’Ombra coordina el congrés experencial Jugaxata en Cigarreras per a divulgar la importància de jugar en totes les esferes del nostre dia a dia individual, relacional, familiar, laboral i vivencial. Com no podia ser d’una altra manera, s’aplicaran dinàmiques, mecàniques i elements propis dels jocs en la programació.
A través de tallers experiencials, xarrades i debats lúdics i dinàmiques de Networking, el 27 i 28 de maig es divulgarà el concepte jugue com a exploració, motivació, creativitat i creixement individual i col·lectiu, per a afavorir la reflexió i el pensament crític sobre el joc mentre es tix una xarxa entre la comunitat cultural alacantina.
Residències artístiques i projectes educatius
A més de les activitats esmentades, el CMCV s’alia amb Les Cigarreras i el Museu d’Art Contemporani de la regidoria de Cultura per a l’impuls de projectes educatius, residències artístiques i altres convocatòries. En 2022, Idensitat i el CMCV activen la tercera edició del programa ‘Estètiques transversals’, sota el títol ‘Immunitat-comunitat’, amb una residència de dos mesos en Cigarreras en la qual es treballarà en una proposta orientada cap a l’experimentació i producció.
Una altra de les residències que es desenvolupa en Cigarreras és la de ‘CoSSos. Comunitats de sabers subalterns’, que fomenta el treball en xarxa amb la ciutadania per a construir nous relats en els discursos històrics de les institucions de l’art. En aquest cas, el projecte seleccionat de l’última convocatòria és ‘MvMet. Espais públics més actius i accessibles’, una proposta des de monoDestudio que reflexiona sobre l’activació postpandèmica de l’espai urbà i la cultura.
I les quatre residències de producció artística de Cultura Resident, un programa dirigit per a desenvolupar propostes inèdites o que estiguen en vies d’investigació i que requerisquen d’un impuls per a la seua producció, amb l’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació artística actual en el seu sentit més ampli com a objectius.
En l’àmbit educatiu, alumnat del Màster PERMEA (Programa experimental de Mediació i Educació a través de l’Art), propi del Consorci de Museus i del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València (UV), realitzarà les seues pràctiques en Cigarreras; mentre que deu col·legis i instituts públics de tota la província treballaran en els últims projectes seleccionats en el programa de Resistències Artístiques.
En el cas del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), un grup de joves d’entre 14 i 18 anys es reuneix periòdicament per a debatre, reflexionar i generar un aprenentatge col·lectiu entorn de la creació artística actual a través de ‘No habite boring artists. Campament Escènic 14_18’, el projecte seleccionat en l’actual convocatòria de ‘Cercles. Joves activant museus’, una iniciativa conjunta de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i del CMCV.
El MACA també és escenari de la convocatòria ‘Tangent. Projectes de mediació cultural’, que dona suport al treball a llarg termini de professionals que situen les seues pràctiques en l’àmbit de l’educació i mediació cultural, entesa com una pràctica cultural autònoma i situada per a la comprensió dels codis de la cultura actual.
Comentarios