El MACA presenta la seua quinzena obra dins del programa de La Peça Convidada. Es tracta de «Escultura telemagnética», de 1960 en acer cromat, imant, agulles i fil de niló de l’escultor grec Panayoitis Vassilakis, conegut com TAKIS i procedent de la col·lecció particular de l’artista Josep Pedrós i Ginestar qui va ser ajudant personal de Takis a París.
Takis és un dels artistes més interessants i desconeguts de l’avantguarda cinètica establida al París de mitjan segle XX. La seua obra, innovadora i dinàmica, posa en relació l’art i la ciència, explorant la relació entre els objectes ordinaris i les energies que els mouen i controlen, com els camps magnètics, la gravetat, la llum i el so. Imants que mantenen agulles en suspensió mentre treballen amb les forces invisibles de la naturalesa per a fer visible un món invisible que, en paraules de Takis, és senzillament pensament pur.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa ha subratllat que » estem parlant d’una peça única d’un artista que va estar en l’avantguarda de la cinètica que el visitant podrà gaudir».
L’artista
Les seues obres es troben en les col·leccions permanents d’alguns dels museus més importants del món, com el Centre George Pompidou d’Art Contemporani de París, el MOMA i el Museu Guggenheim de Nova York, la Col·lecció De Menil de Houston, la Tate Modern de Londres i la Col·lecció Peggy Guggenheim de Venècia.
En 1986, l’artista va tornar a Grècia on va establir el Centre d’Investigació per a les Arts i les Ciències -conegut com la Fundació Takis en el pujol de Gerovouno a Atenes. La Fundació va ser inaugurada oficialment en 1993, amb l’objectiu de promoure el coneixement i l’apreciació de les arts visuals al públic en general, així com proporcionar serveis i donar suport als programes d’educació artística.
El programa de la Peça convidada
Amb aquest programa d’exposicions La peça convidada, el MACA pretén acostar al públic obres temporalment cedides per altres institucions i que en el Museu adquireixen un nou significat, en ser presentades com una exposició d’una sola obra en relació amb el context de la col·lecció permanent. La Col·lecció Art Segle XX permet per l’extensa nòmina d’artistes, la varietat d’obres històriques i els nombrosos moments estètics que es troben representats, un programa enriquidor d’invitacions. Obres concretes que, en diàleg, discussió, contigüitat o contradicció, es mostren immerses dins del context expositiu del museu.
Des del seu inici en 2011 fins hui, el MACA ha exposat 15 peces convidades.
Comentarios