Alguns autors asseguren que el joc és fins i tot anterior a la civilització. I el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE), a través d’una de les seues exposicions més ambicioses, tractarà d’esclarir les incògnites entorn del mateix. La regidora de Cultura, Marga Antón, i el director de Museus d’Elx, Miguel Pérez, han presentat a la Sala d’Exposicions Temporals del MAHE ‘El guerrer iber i el joc’, fruit de la col·laboració entre la institució il·licitana i el Museu Arqueològic Nacional (MAN), el d’Art Iber del Cigarralejo de Mula, l’Arqueològic de Jerónimo Molina de Jumella, el de Linares, el Vilamuseu de la Vila Joiosa i la Universitat d’Alacant (UA).

“El joc és intrínsec a l’ésser humà, però té orígens mitològics”, ha afirmat Pérez, en un viatge que comença a la fi del segle VAIG VEURE abans de Crist amb una àmfora trobada en Àtica (Grècia) i que representa a Aquil·les i Àiax jugant als daus en la guerra de Troia, una de les peces destacades i cedida pel MAN per a l’ocasió i que introdueix al visitant en una exposició on s’exhibeixen fitxes tallades, daus i tabes en l’aixovar, complet o per parts, d’una desena de tombes iberes. “Això ens demostra la importància del joc en l’antiguitat”, ha explicat el responsable municipal, qui ha lamentat que, al no existir iconografia, imatges ni textos ibers sobre la temàtica, per a documentar el vessant lúdic d’aquesta civilització hi ha hagut que recórrer als seus enterraments en ser “contextos tancats”.

“El joc precisa de regles, valors ètics i morals, i atorga facultats i habilitats a l’individu per a educar-lo i introduir-lo en l’ordre social”, ha continuat Pérez. “Tots juguem, no se circumscriu a l’àmbit infantil. I el joc posseeix diferents significats segons l’àmbit cultural o l’ordre social dels qui el practiquen”, reconeixent el repte organitzatiu que va suposar dissenyar la mostra en plena pandèmia, el discurs expositiu de la qual “evidència el potencial comunicatiu i la connexió del passat amb el present”.

“M’ompli de satisfacció observar el compromís dels museus que han cedit peces per a fer possible aquesta exposició, significant que entenen la importància del MAHE”, ha manifestat Antón, que, al costat de Pérez, ha agraït a les institucions col·laboradores “la confiança depositada en nosaltres”, subratllant que, quan se’ls va proposar el projecte, van voler participar. L’edil ha convidat a la ciutadania a descobrir ‘El guerrer iber i el joc’, i a “redescobrir els museus il·licitans després de la pandèmia” i sumar-se a les activitats programades pels mateixos durant tota la setmana per l’efemèride del 18 de maig, Dia Internacional dels Museus.

L’exposició ‘El guerrer iber i el joc’ romandrà oberta al públic fins al 30 de setembre de 2021. A més, s’han erigit activitats paral·leles per al pròxim cap de setmana, com a visites guiades pels comissaris —el mateix Pérez i el doctor Raimon Graells— i tallers infantils. No obstant això, la cita més rellevant serà el Seminari Internacional que reunirà, de manera en línia, a especialistes a nivell europeu. I, també, s’ha editat un catàleg sobre la relació de les civilitzacions mediterrànies amb el joc cridat a convertir-se en una publicació de referència en la matèria.