El Institut Valencià de Conservació, Restauració i Insvestigació (IVCR+i) està analitzant una talla de pedra de l’època ibera depositada en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE). En col·laboració amb la institució il·licitana, es realitzaran les anàlisis pertinents per a determinar els materials i la policromia d’una peça trobada en la partida de Vessador del Camp d’Elx.
La resta arqueològica, que és una escultura d’una qualitat excepcional i reflecteix un treball artesanal minuciós i detallista, va ser trobat per Manuel Ibáñez mentre llaurava el seu terreny en 2018. Es tracta d’un fragment de 45×31 centímetres que pertany a la cintura i gluti dret d’un guerrer. Conserva una part mínima del cinturó i sobre la túnica s’observen proteccions discoidals i romboidals enllaçades per corretges, indicant la jerarquia militar del personatge.
Ibáñez, com ha explicat en el MAHE davant la regidora de Cultura, Marga Antón; el director de Museus d’Elx, Miguel Pérez; la subdirectora del IVCR+i, Gemma Contreras; i el sergent de la secció provincial del SEPRONA de la Guàrdia Civil, Eduardo Lozano; en sospitar del valor històric de la peça, el va posar immediatament en coneixement del jaciment de la Alcudia i de l’Institut Armat.
“Agrair a don Manuel que ens posara al corrent, perquè al final, cada peça que es trobe compte una història, i és necessari analitzar-la i estudiar-la per a contextualitzar el valor d’aquesta”, ha assenyalat Antón, que ha demanat a la ciutadania que, de topar-se amb fragments similars, “tinguen la deferència de comunicar-lo al MAHE i al SEPRONA”.
En aquest sentit, el sergent Lozano ha recordat que, dins de les atribucions del SEPRONA, a més de vetlar pel medi ambient, té com a missió la conservació i protecció del patrimoni històric. “La Llei de Patrimoni Cultural Valencià disposa que les peces trobades s’entreguen a les autoritats en 48 hores”, ha indicat. “En aquest cas, depositem la peça en el MAHE a la disposició de la Conselleria de Cultura per a la seua valoració i autenticació”.
“És un fragment llaurat de gran interés arqueològic, d’una altíssima qualitat, la qual cosa ens parla que, en el segle V a. C., existia en La Alcudia un taller escultòric molt rellevant”, ha valorat Pérez, que ha insistit: “No existeix una peça amb aquesta mateixa qualitat en altres guerrers coneguts fins al moment”. La seua identificació va presentar una certa complexitat, encara que els especialistes que es van acostar al MAHE a estudiar-la “no van dubtar de la seua autenticitat”, ha recalcat. “A continuació, ens vam posar en contacte amb el IVCR+i de la Conselleria de Cultura, perquè moltes d’aquestes peces atresoren restes de policromia, la qual cosa possibilitaria esbrinar més informació”.
Per part seua, Contreras ha reiterat la singularitat de la troballa i el context en el qual es va donar. “Pot ser una línia molt interessant d’investigació la policromia d’aquestes escultures. Sempre les imaginem que són la pedra com es veuen, però la majoria estaven policromades”, ha dit, posant en valor la invitació del MAHE per a estudiar-la, en ser un dels objectius del IVCR+i la investigació del patrimoni valencià.
A partir d’aquest dimarts, les anàlisis en el MAHE se centraran en el suport petri i a determinar si existeixen restes de policromia que indiquen que la peça estiguera decorada. Per a això, s’utilitzaran tècniques d’anàlisis no invasives com la microscòpia portàtil que permet l’observació de la superfície de l’escultura amb gran detall i proporciona informació sobre estat de conservació de l’obra, i la fluorescència de raigs X portàtil proporciona informació de tipus químic elemental in situ i sense tocar l’objecte. Aquestes anàlisis inicials permetran obtindre una primera aproximació a l’escultura, que s’anirà completant conforme vagen avançant les investigacions sobre l’obra.
D’altra banda, l’estudi arqueològic de la peça està sent abordat per Teresa Chapa Brunet, Catedràtica de la Universitat Complutense de Madrid, Raimon Graells i Fabregat, professor-investigador Ramón y Cajal en la Universitat d’Alacant i Miguel Pérez, director del MAHE.
L’anàlisi global i conjunta d’aquest valuós fragment escultòric manifesta la col·laboració entre administracions en el foment de l’estudi del patrimoni i la seua difusió. Gràcies a la col·laboració ciutadana i desinteressada de Manuel Ibáñez i a la participació de tots els actors implicats, la investigació té des de hui una nova escultura per a aproximar-nos al coneixement del món iber.
Comentarios