La mostra internacional ‘El Guerrero Atlàntic’ ha rebut un total de 73.681 visites durant el seu període de permanència en el Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ), que va començar el 18 de maig i va acabar ahir, 23 d’octubre.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat que “l’extraordinari acolliment d’aquesta mostra, que ha aconseguit en poc més de cinc mesos que prop de 74.000 persones recórreguen una exposició inèdita que ha permés que es puguen veure per primera vegada en el mateix espai tres peces de gran valor i representativitat del patrimoni arqueològic portugués”.
La responsable provincial ha assegurat que “aquesta reeixida experiència estableix les bases per a posar en marxa nous projectes de col·laboració entre el MARQ i museus del nostre país veí amb el suport del Govern portugués, que amb la seua presència ha mostrat en nombroses ocasions el seu suport a totes les iniciatives expositives i científiques desenvolupades entorn de ‘El Guerrero Atlàntic’ i a les últimes mostres conjuntes”.
L’exposició ‘El Guerrero Atlàntic’ ha reunit per primera vegada a la Biblioteca del MARQ tres de les peces catalogades com a tresors nacionals de Portugal. Hui s’inicia el seu desmuntatge per a retornar la selecció al Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal. La mostra està formada per dues escultures en granit, el Guerrero de Lezenho i el Verraco de Olival dos Berrôes, i l’obra de l’orfebreria Torques d’or de Vilas Boes, considerada un referent en l’art protohistòric peninsular.
Des de 2020, el Museu Arqueològic MARQ i la Fundació CV MARQ han estret la seua relació amb el país veí amb exposicions com la que va donar protagonisme a la mà de bronze de la ciutat romana de Lucentum en el Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal, la mostra “Ídols. Mirades mil·lenàries”, premiada amb quatre guardons atorgats per la Associação Portuguesa de Museologia (APOM), i ‘El Guerrero Atlàntic’, exhibit des de maig a Alacant.
Durant els mesos que ha estat activa aquesta última exposició, s’han desenvolupat diferents activitats entre les quals ha destacat les jornades d’estudi entre especialistes d’Espanya i Portugal el mes de setembre, en les quals es van presentar les últimes troballes sobre arqueologia i cultura material castreña. Tota la programació sobre ‘El Guerrero Atlàntic’ organitzada pel MARQ ha comptat amb el suport i col·laboració del Govern i la comunitat científica lusitana, present en el programa de ponències.