La Diputació d’Alacant ha presentat a Madrid l’exposició ‘Etruscos. El amanecer de Roma’, una exposició internacional que mostrarà per primera vegada en el MARQ un panorama global sobre una de les grans civilitzacions mediterrànies de l’antiguitat. Organitzada en col·laboració amb dos destacats museus d’Itàlia, la mostra s’inaugurarà el pròxim 26 d’agost i podrà visitar-se fins al 12 de desembre.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presidit l’acte, que ha tingut lloc en el Istituto Italià di Cultura de Madrid, al costat de l’ambaixador de la República d’Itàlia a Espanya, Riccardo Guariglia, el director del MARQ, Manuel Olcina, la directora del Istituto Italià di Cultura a Espanya, Marialuisa Pappalardo, i la comissària del projecte, Giuseppina Carlotta Cianferoni. A l’acte ha assistit també el director gerent del MARQ, José Alberto Cortés.
Julia Parra ha manifestat la importància i singularitat de la mostra que es farà realitat el mes vinent. “Després de tots els contratemps i incerteses associats a aquests temps de pandèmia, Alacant mereixia acomiadar l’any amb una exposició del màxim nivell en el MARQ, des d’on s’obrirà una finestra al món per a gaudir d’una oportunitat única i sense precedents pròxims a Espanya”, ha assenyalat.
L’Ambaixador d’Itàlia ha confirmat la seua satisfacció «per fer una exposició italiana a Alacant perquè existeixen llaços que uneixen els dos pobles». Amb aquesta mostra, Guariglia espera que «la veu italo-espanyola siga encara més forta, portant-la a tota Europa». Ha defensat, a més, la influència dels etruscos com a poble fonamental en la cultura actual del qual «som hereus i, per tant, deutors».
La proposta arriba de la mà de la Fundació MARQ i la Soprintendenza per i Beni Archeologici della Província di Trepitja e Livorno i inclourà l’exhibició de 150 peces originals procedents del Museu Archeologico Nazionale di Firenze (MAF) i del Museu Guarnacci di Volterra, un dels més antics d’Itàlia fundat en 1761. A través d’un recorregut museístic per la seua cultura, la seua estructura social, política i urbana, ‘Etruscos. El amanecer de Roma’ mostrarà la història d’aquesta civilització des dels seus orígens en el segle IX a. C. fins a la seua gradual absorció amb el domini de Roma en el segle I a. C.
La comissària de l’exposició italiana ha remarcat que la mostra inclou una selecció d’obres representatives dels dos museus etruscos més importants del món. Cianferoni ha detallat que el seu repte «és proporcionar una imatge general de la cultura i els costums del poble Etrusc i mostrar el seu paper al Mediterrani i el llegat singular que han deixat als romans».
Les peces, exposades procedents de 37 localitzacions situades en l’antiga Etruria, cobreixen tot el registre material d’aquesta cultura, sent el volum més destacat les urnes, deixants i relleus funeraris amb obres com l’Urna d’Ulisses i les Sirenes del Museu de Volterra, el pitxer canópica de Chiusi, un deixant funerari de Florència, l’urna del Rapte de Proserpina de Volterra o el sarcòfag masculí de la necròpoli de Rosavecchia en Tuscania.
També es podran admirar objectes realitzats en or -com la diadema de Orbetello o braçalets de les necròpolis de Bisenzio i Túmul de Pietrera de Vetulonia-, objectes metàl·lics -com el calder de la necròpoli de Crocefisso del Tuf- o estatutàries de bronze, entre les quals destaca un conjunt dels jaciments de Fermo i Fiésole. A més, ‘Etruscos’ també compta amb rellevants peces d’armament i de material ceràmic.
Julia Parra ha agraït el treball de tots els organismes implicats i ha valorat “el paper que una vegada més ha exercit la cultura com a via extraordinària d’enteniment, diàleg i col·laboració entre països i institucions”. Així mateix, la vicepresidenta ha ressaltat el caràcter internacional i l’atractiu turístic de l’exposició, que està inclosa en un ampli programa cultural, variat i de qualitat, que és “una part fonamental en el cartell de presentació de la Costa Blanca”.
Dirigida a tots els públics, aquesta gran proposta comptarà amb un interessant suport gràfic i didàctic, que inclou projeccions audiovisuals i instruments interactius. Tot això, al costat de reconstruccions i ambientacions immersives, transportarà al visitant a la vida quotidiana d’aquest poble a través dels seus costums, tradicions, pràctiques artístiques i creences religioses.
El director del MARQ, per part seua, ha destacat que ‘Etruscos’ és una mostra inèdita que s’exposa per primera vegada en el museu alacantí i ha assenyalat que, paral·lelament, s’han reunit materials d’aquesta cultura trobats en jaciments de la província d’Alacant. “En total, una vintena de peces que forma l’exposició ‘Petjades Etrusques a Alacant’ i posa en relleu la importància de l’adquisició d’objectes relacionats amb el consum i la preparació del vi en el món ibèric”, ha puntualitzat Olcina. Aquesta col·lecció incorporarà un catàleg explicatiu elaborat per experts, un audiovisual i una il·lustració que mostrarà l’ús de les peces etrusques.
Comentarios