El MARQ acull la presentació de ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’, una nova proposta del museu alacantí, realitzada conjuntament amb el Museu Arqueològic Regional de Madrid (MAR), que per primera vegada incorpora una ’Guia de lectura fàcil’ per a persones amb dificultat de visió, de major edat o amb capacitats psíquiques diferents.

Aquesta nova eina, en la qual han col·laborat CRE-ONCE Alacant i FESORD-Alacant, s’ha elaborat en un llenguatge senzill i un disseny especial amb caràcters de major tipografia. Així ho ha explicat la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, qui ha inaugurat exposició al costat de la consellera de Cultura de la Comunitat de Madrid, Marta Rivera.

La vicepresidenta ha assegurat que “el camí que hui emprenem amb ‘Ídols’ marcarà un abans i un després en les relacions entre la Diputació d’Alacant i la Comunitat de Madrid”. Parra ha manifestat, a més, el seu agraïment als professionals del MARQ i la MAR per l’esforç realitzat, “una labor que ha fet possible un projecte de gran valor cultural en el qual participen prop de vint museus d’Espanya i Portugal, un model col·laboratiu que és un exemple a seguir”.

Per part seua, Rivera ha agraït també la col·laboració entre tots dos museus i ha defensat el paper vertebrador de la cultura com a pont d’unió entre institucions. «Espere que això siga l’inici d’una gran amistat i que puguem fer moltes coses junts», ha manifestat la consellera madrilenya.

La mostra, en la qual s’han reunit 226 peces i que comparteix seu amb la MAR, aborda en dues sales i el corredor central de l’edifici una impressionant col·lecció de figures antropomorfes, conegudes des de la primera meitat del segle XX com a “Ídols”, que s’interpreten com una referència de la gran Deessa Mare Oriental i conformen un conjunt moble de representacions genuïnes i esquemàtiques del cos i el rostre humà. El MARQ i la MAR han unit els seus esforços en una exposició que, a la llum de les investigacions més recents, ens acosta a les societats que les van generar, valent-se d’elles per a mantindre l’ordre social, invocant al llinatge i els ancestres.

Les peces, de diversa naturalesa i forma, es concentren en la meitat meridional de la Península Ibèrica, constituint el millor testimoniatge de creences que, entre el 3300 i el 2500 a. C., compartien col·lectius del Neolític Final i del Calcolític. La primera sala ofereix el significat d’aquestes expressions mil·lenàries per blocs denominats “Investigacions”, “Precedents Neolítics”, “Al Mediterrani i a l’Atlàntic”, “Objectes”, “Més humans que divins”, “En el rostre”, “En el cos”, “En l’art” o “En el culte”. La segona sala s’endinsa en els jaciments més destacats del territori peninsular, posant l’accent principalment en els de la província d’Alacant amb les troballes més notables oposats.

En l’acte de presentació de ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’ han participat també el director gerent de la Fundació CV-MARQ, José Alberto Cortés, el director del MARQ, Manuel Olcina, el director de la MAR, Enrique Baquedano, i els comissaris de l’exposició, Jorge A. Soler i Primitiva Bueno.

‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’ ja està oberta al públic i es podrà visitar fins al pròxim 19 d’abril. Per a donar la benvinguda a la mostra, el MARQ celebrarà aquest cap de setmana dues jornades de portes obertes, el dissabte 1 i el diumenge 2 de febrer, en les quals es podrà accedir tant al museu com a l’exposició de manera gratuïta. En aquesta ocasió, el museu ha comptat amb la col·laboració de Asisa, Fundació Cajamurcia i Fundació Banc Sabadell.

Com a complement a aquesta mostra, s’ha editat un catàleg cridat a convertir-se en una obra d’obligada consulta per a estudiosos, universitats i especialistes. Una publicació que integra 26 articles de 33 especialistes de reconegut prestigi internacional, oferint un complet panorama de la investigació al Pròxim Orient, Europa i en la Península Ibèrica.

Així mateix, la Fundació MARQ ha elaborat, una Guia Didàctica en un llenguatge accessible que recull en trenta pàgines, de manera rigorosa, el contingut històric i científic del projecte. La Guia introdueix al visitant/lector en el món dels ídols neolítics i calcolítics de la Península Ibèrica, en els antecedents i la història de la investigació, en l’estudi morfològic i tipològic de diferents contextos arqueològics, en l’art rupestre esquemàtic, en els llocs d’hàbitat i en els ambients funeraris. S’ha editat al costat de dos breus quaderns d’exercicis, un per a Educació Primària i un altre per a Secundària, destinats al públic escolar.

Ídols compta també amb recursos d’accessibilitat, audiovisuals i paisatges sonors, com ara punts de lectura fàcil o recreacions en 3D obra del dissenyador Gustavo Vílchez. El compositor alacantí Luis Ivars és l’autor dels paisatges sonors de les sales, que estan dotades també amb els recursos d’accessibilitat necessaris per a obrir aquesta mostra a tots els públics, mentre que el disseny del projecte museogràfic ha sigut realitzat per l’estudi Rocamora Arquitectura i el disseny gràfic és de Luis Sanz.