El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant ha inaugurat aquest matí la mostra ‘El Cavaller de Ifach. L’ocàs de la ciutat medieval’, composta per un fragment de paret que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat que “és una de les peces més importants descobertes per l’equip del MARQ en les excavacions iniciades al Penó d’Ifach fa més de 16 anys que val la pena que coneguen tots els alacantins, inclosos els més joves, a través dels tallers i activitats programats des de la Unitat de Didàctica del museu especialment dirigits als nostres escolars».
El comissari de l’exposició, l’arqueòleg José Luis Menéndez, ha explicat que el fragment recull la primera representació de la figura humana apareguda en aquest enclavament. “En molt poques ocasions una peça arqueològica ens permet recuperar un moment històric determinat com si férem una fotografia d’un paisatge”, ha assenyalat.
L’equip d’investigació dirigit per Menéndez va trobar aquest tros de paret en 2014 entre les restes d’un gran edifici al costat del sistema d’accés a la pobla medieval denominat Domus Lauria. Es tracta d’un caput mansum o construcció destinada a l’allotjament i exercici del poder senyorial dels representants i membres de la Casa de Lauria, senyors de Ifach, en les seues estades en el territori o castrum durant la primera meitat del segle XIV.
Entre les restes va aparéixer aquesta peça que mostra a un cavaller medieval, pintat en grafit, que porta un elm amb cota de malla i un escut a la seua mà esquerra del qual també sorgeix un emblema heràldic al vent. Aquest escut es correspon amb les armes de la branca ampuritana del Casal de Barcelona, en concret, de Joan I d’Aragó i Xérica, que va ser Conde d’Empúries entre 1364 i 1398, i les tropes del qual van defensar Ifach i el territori del castrum de Calp durant el setge del rei Pere I de Castella en l’hivern de l’any 1365 en el conflicte conegut com la Guerra dels Dos Pedros (1356-1369).
La investigació realitzada des del MARQ ha pogut demostrar tots els detalls d’aquest atac que va tindre com a conseqüència l’ocàs de la ciutat medieval i l’abandó progressiu d’una població, que va acabar ocupant els actuals enclavaments de Calp, Benissa i Teulada.
Comentarios