El MARQ ha finalitzat les obres de remodelació, millora i condicionament de les tres sales temporals i estrena, a més, il·luminació en les àrees tècniques de treball així com la reforma del corredor central i l’espai Ones en el Cel. Una important posada a punt per a encarar l’any amb un ambiciós i potent programa d’exposicions.

La vicepresidenta de la Diputació i diputada de Cultura, Julia Parra, ha recorregut aquest matí les zones rehabilitades acompanyada pel director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, el director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, el cap d’exposicions i difusió, Jorge Soler, i el director de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació i responsable del projecte, Rafael Pérez. “Enguany farem un pas fonamental en el procés d’internacionalització del MARQ gràcies a les importants aliances subscrites amb administracions i museus d’altres comunitats autònomes i països”, ha explicat Parra.

Després de la visita, la diputada ha presentat el programa del MARQ per a 2020. El museu es prepara per a acollir tres projectes expositius que arrancaran amb ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’ el pròxim 29 de gener. Es tracta d’una mostra, integrada per 226 peces procedents d’una vintena de museus d’Espanya i Portugal, que aglutina les més importants representacions de figures antropomorfes conegudes com a ídols i constitueix el millor testimoniatge de les creences que, entre 3300 i 2500 a. C., compartien col·lectius del Neolític Final i el Calcolític.

Al juny arribarà una altra proposta, ‘Les Arts del Metall en al-Ándalus’ dedicada exclusivament a un dels períodes de major esplendor i influència internacional de la nostra història, que reuneix les principals obres mestres de la metal·listeria andalusina, en les quals es conjumina el reflex de la societat de l’època, la precisió tècnica i la bellesa estètica. L’any finalitzarà amb el que, sens dubte, serà tot un esdeveniment cultural a nivell nacional, ‘Els guerrers de Xi’*an’, una exclusiva selecció amb 120 peces originals. “Serà la primera vegada que es reunisca en un museu espanyol 10 escultures de terracota i un cavall”, ha assegurat la diputada, qui ha expressat el seu desig que desperte l’interés dels alacantins i siga un estímul per al turisme.

Julia Parra ha anunciat també que la Mà de Lucentum, una de les figures més representatives del MARQ, viatjarà hui mateix cap a Lisboa per a formar part d’una exposició en el Museu Arqueològic Nacional de Portugal, a partir del pròxim 19 de febrer.

En un altre ordre de coses, l’arquitecte Rafael Pérez ha destacat que durant els tres mesos que han durat els treballs s’ha posat especial obstinació que les obres interferisquen mínimament en el normal funcionament de la institució i a mantindre obertes al públic les sales d’exposició permanent. Les operacions s’han desenvolupat en una superfície de 1.100 metres quadrats, entre l’hall-distribuïdor del museu i el sector integrat per les tres sales de mostres temporals, amb una inversió total pròxima al mig milió d’euros.

Així mateix, el director del projecte ha assegurat que les estades tenen ara una major estabilitat tèrmica i higromètrica, ja que els nous revestiments en parets i sòls, compostos a base de panells amb materials aïllants, han suprimit els ponts tèrmics existents, amb el que s’aconsegueix mantindre les constants ambientals requerides en els àmbits expositius i, per consegüent, dels materials i peces que els continguts museològics exposen en elles, augmentant de manera considerable l’eficiència energètica d’aquests espais i la seua seguretat.

D’altra banda, l’activitat investigadora i científica tampoc cessa en el museu alacantí. Olcina és el coordinador del calendari de trobades científiques, entre els quals destaquen el ‘Congrés Internacional Small Towns. Una realitat urbana a la Hispània Romana’, el ‘Congrés Internacional Hueso, Asta i Ivori en les Edats del Metall a Europa’, el Congrés d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana i ponències com la conferència de l’egiptòloga Marina Escolano o el cicle dedicat a Ídols.

El MARQ va tancar 2019 amb un important increment de visitants, situant-se en més de 190.000 les persones que van passar pel museu i jaciments. També va ser un any molt important quant a exposicions, amb els últims dies de ‘Rupestre. Els Primers Santuaris’ i la col·lecció de tresors perses de ‘l’Iran. Bressol de Civilitzacions’. En paraules de José Alberto Cortés, l’intercanvi amb el Museu Nacional de l’Iran a Teheran (MNI) ha conclòs amb un fet històric: l’exhibició de fons del museu alacantí en el MNI. ‘Alacant. Tresors del MARQ’ ha registrat ja prop de 20.000 visites.