El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant treballa aquest estiu en la 18 edició del Pla d’Excavacions de Sa Pobla Medieval d’Ifac, a Calp. Les labors d’investigació compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calp i de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua Infraestructures i Territori.
En la present edició està previst concloure les excavacions i documentar la denominada “Porta de l’Oest” del jaciment, trobada en la campanya del passat any, en la qual els tècnics van traure a la llum el seu arc esfondrat. L’arqueòleg del MARQ, José Luis Menéndez, dirigeix l’equip de treball, secundat per un grup de dotze voluntaris estudiants d’Arqueologia, Història, Història de l’Art i Restauració de les universitats de València i Alacant.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha explicat que “aquestes actuacions impulsades per la Diputació sobre el nostre patrimoni medieval són, en l’actualitat, una de les referències més sòlides per a l’estudi de la formació del nostre territori alacantí i valencià en aqueix període històric i compten també amb el suport de l’àrea d’Arquitectura de la institució”.
L’anomenat “castrum de Calp”, àrea que actualment acull el municipi de Calp, va resultar ser un territori estratègic en el qual es van assentar colons del nord de la península, que van configurar l’estructura urbana i territorial actual. Sa Pobla d´Ifac es va construir per a concentrar a la població desplaçada i vertebrar aqueix nou territori conquistat, fundant-se entre finals del segle XIII i les primeres dècades del segle XIV, encara que va tindre una vida molt curta, ja que va ser abandonada a inicis del segle.
Les primeres investigacions arqueològiques es van dur a terme en 2005 a les portes d’accés a sa Pobla, la denominada Porta del Nord, al costat de la qual s’han trobat la gran església de Madona Santa María, dotada de campanar i un edifici civil molt singular, identificat com una domus o residència dels membres de la Casa de Lauria i els seus representants. Edifici senyorial en el qual va residir la família de Roger de Lauria, almirall italià, primer Conde de Cocentaina entre altres títols, que va servir als ordes de Pere III i Jaume II d’Aragó, entre els segles XIII i XIV.
Des de la seua obertura, el MARQ ha acollit diferents exposicions de peces descobertes en el jaciment de sa Pobla d’Ifac com “El cavaller d´Ifac”, “Els Pilars del Regne” sobre el capitell gòtic de sa Pobla i, en 2009, “Calpe. Arqueologia i Museu”, en la qual es van mostrar al públic per primera vegada els descobriments arqueològics d’aquest enclavament.
Comentarios