El Auditori Teulada Moraira il·luminarà el seu far al Mediterrani aquest dissabte, 1 de setembre, i el dilluns, 3, per iniciar una nova travessia de Dolia, VIII Mostra de Enoturisme i Gastronomia, que ve carregada amb molt color i sabor fort a mar i on els xefs estavella Michelin, Rafa Soler, Alberto Ferruz, Nazario Cano i Juanfra Valent, reflectiran a través de les seues creacions a la Marina Alta.

Una acció turístic/cultural pròpia que des de la plataforma de divulgació d’aquest Auditori pretén posar en valor el territori i el paisatge a través de la gastronomia utilitzant com a eix essencial els nostres productes autòctons com són el raïm moscatell d’Alexandria i aquells productes que ens ofereix el gran rebost del Mediterrani, ha subratllat el president de la Fundació Comunitat Valenciana i alcalde de Teulada Moraira, Carlos Linares, qui ha afirmat que en aquesta edició Dolia porta el subtítol de #UnFaroAbiertoalMediterráneo i el producte convidat en aquesta ocasió és la D.O Xufa de València.

En aquesta edició, Dolia s’articularà en dues jornades. L’1 de setembre arrencarà a les 18h amb una Experiència Sensorial impartida pel mestre heladero i bartender, Santi Gómez, en el qual els assistents podran descobrir el codi del moscatell a través del gelat. Un projecte que va arrencar fa uns mesos i en el qual a través de cinc vins elaborats amb moscatell d’Alexandria, Gómez donarà a conèixer les principals notes de sabor d’aquesta varietat utilitzant com a eina vehicular el gelat.

Mentre, a la sala simfònica a les 19.30h i conduït per la professional de la comunicació, Clara Castelló, arrencarà un Showcooking molt especial, ja que comptarem amb tot el firmament gastronòmic d’estels Michelin de la Marina Alta, on els protagonistes seran els xefs, Rafa Soler, un estel Michelin del Restaurant Audrey´s de Calp, Alberto Ferruz, dos estels Michelin del Restaurant BonAmb de Xàbia, Nazario Cano, estel Michelin del restaurant El Rodat de Xàbia i Juanfra Valent, cap de Creativitat de Quique Dacosta Restaurant, tres estels Michelin.

Quatre professionals, amb personalitats i estils diferents, que posaran tot el seu talent i la seva vinculació al territori que els embolica a través de les seves creacions culinàries interpretant amb el mateix producte, que és una sorpresa, aquesta ànima de la Marina Alta. Culminat aquest showcooking amb la posada en escena dels quatre per elaborar un plat amb moscatell.

Un altre dels escenaris serà la zona enjardinada, i a l’espai que se li dedica als més petits, Dolia Kids, es durà a terme un taller de reciclatge marí “Un mar de plàstic” a càrrec de Rosa Montesa de Reciclatge Creatiu. Un taller, ha explicat Linares, on els petits aprendran al fet que els residus poden tenir una segona vida emprant taps i ampolles de plàstic crearan nous objectes. I es complementarà amb un Showcooking “El mar, un rebost per descobrir” impartit per Mara concursant de MasterChef Junior recolzada pel divulgador científic, Manuel Toharia. Una acció en la qual aquest espai segueix apostant per la conscienciació de la sostenibilitat dels fons marins i la posada en valor del consum del peix responsable.

A l’apartat de Territori Gastronòmic comptarem amb “La Gelateria de Dolia” de la mà de Santi Gómez. Una proposta molt fresca on es podran degustar els diferents gelats i descobrir aquells matisos que ens aporta el moscatell. I al mateix espai es podrà degustar el Còctel de Dolia “Terra Nostra”, que ho elaborarà el bartender Héctor Talens fusionat els sabors del moscatell amb la D.O Xufa de València.

Un any més els assistents podran maridar la gastronomia amb el vi de la mà de la barra de Toni Cantó, el Celler de Teulada, Celler Antonio Llobell i la DOP Vins d’Alacant, així com degustar els embotits marins de Barket, Artesans del Mar, amenitzat tot això amb la música en directe del grup Jazzy Makers.

La segona jornada el 3 de setembre, a partir de les 09.30h, arrencarà el Concurs Gastronòmic Internacional Moscatell d’Alexandria, Dolia/*Muscatus. Un certamen organitzat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Teulada i la Fundació CV Auditori Teulada Moraira amb la finalitat de posar en valor el raïm moscatell d’Alexandria. Els vuit finalistes que es donaran a conèixer matí, 30 d’agost, elaboraran les seves creacions que posteriorment catarà un Jurat compost per professionals gastronòmics format per 8 estels Michelin i 8 Sols Repsol i crítics gastronòmics. El guanyador rebrà 1.500 euros i el segon, 800 euros, més un trofeu realitzat en exclusiva amb Krion Porcelanosa Solid Surface per l’escultor Quico Torres.

Dos dies intensos que conclouran amb una gran Jornada FOODXPERIENCE, a les 17h, proposta per l’Agència Valenciana de Turisme amb la coordinació i col·laboració conjunta del Auditori. Una activitat oberta a tothom en la qual es vol fomentar la innovació en la gastronomia i en la restauració, així com sensibilitzar als emprenedors de les possibilitats que el sector de l’artesania i el disseny poden oferir per als seus projectes o empreses.

Comptarem amb Papil·la, el primer estudi de disseny especialitzat al món de l’alimentació; El Taller de Piñero, dedicat a la decoració de locals i a la creació de vaixelles per als xefs més prestigiosos del país (entre ells, els germans Ferrán i Albert Adrià, els germans Roca, Quique Dacosta, Dabiz Muñoz, Dani García, Ricard Camarena…); el interiorista Julio Guixeres, i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) a través del professor Xavier Giner, oferiran les seves ponències per tractar de sensibilitzar als emprenedors de les possibilitats que el sector del disseny i l’artesania pot aportar als seus projectes o empreses.

I Juanfra Valent, cap de Creativitat de Quique Dacosta Restaurant, i Rakel Cernicharo, propietària del restaurant Karak de València i guanyadora de l’última edició del concurs Top Xef, exposaran des de la seva experiència com és treballar amb dissenyadors i artesans.

Des de la Fundació del Auditori Teulada Moraira i, segons ha recalcat Linares, aquesta programació tan nodrida i àmplia ha estat possible gràcies a les col·laboració de tots els participants de Dolia 2018 i a HostelBe Benissa, Vins d’Alacant, Celler Teulada, Celler Antonio Llobell, Les Províncies, D.O Xufa de Valéncia, Casa Mediterrani, Krion Porcelanosa Solid Surface, Barket, Turisme Costa Blanca, Turisme Comunitat Valenciana, Ajuntament de Teulada, Visauto, Saló de Celebracions Canor, Hotel Mañet i Celler José Luís Blasco.