Vicente Gomis Payá, moltíssim més conegut a Él Campello com a “Don Vicente el mestre”, ja formava part en l’imaginari col·lectiu del municipi on va exercir la docència durant dècades, però ara passarà a formar part física de la seua història, en haver decidit donar part de la seua col·lecció artística i literària a l’Ajuntament perquè siga exposada i puga ser consultada a la Biblioteca Municipal.
Aquesta mateixa setmana, l’alcalde Juanjo Berenguer i la regidora de Cultura Dorian Gomis (PP), es van desplaçar a la residència personal del mestre, situada en la cèntrica Avinguda de la Generalitat, per a formalitzar l’acta de donació, que van signar el propi donant, el primer edil i el secretari accidental de l’Ajuntament, Raimundo Panea.
El document recull la decisió de Vicente Gomis de cedir al municipi un llegat de llibres i làmines de dibuix realitzats per ell mateix al llarg de la seua vida, “amb la finalitat d’enriquir el patrimoni literari i artístic de la nostra localitat”.
Don Vicente ‘el mestre’ va dirigir una acadèmia al carrer Doctor Fleming entre els anys 1953 i 1973, dues dècades que van permetre que per les seues aules d’ensenyament primari passaren centenars de xiquets i xiquetes, que eren admeses malgrat la prohibició de classes mixtes de l’època. “Les amagàvem quan venien els inspectors”, assegura. Dues dècades que van aprofitar diverses generacions de campelleros i campelleras per a superar uns estudis que posteriorment els van permetre accedir a l’institut, com a pas previ a la Universitat.
De les seues aules han eixit perquè bancaris, mèdics, arquitectes, enginyers i tot tipus de professionals, que sens dubte li recordaran, com ell recorda a tots. A punt de complir al febrer 87 anys, aquest vell professor té una memòria prodigiosa, i recorda cada cara, cada nom i cognom i cada història familiar de tots els seus alumnes.
“Vaig arribar a tindre fins a 250 alumnes, que sumaven més dels que tenien les tres escoles públiques del poble”, assenyala amb nostàlgia. El local on funcionava la seua acadèmia manté en part la seua dedicació a la docència, perquè hui funciona allí una guarderia.
El llegat consta de 22 toms (tretze dels quals són poemaris propis) que totalitzen 26 llibres doblegues més dues antologies triades, 5 toms de prosa (llegendes, novel·la i memòries), i dos toms de dibuix i pintures a color.
A més, se cedeixen al municipi 50 làmines de dibuix emmarcades amb motius varis del Campello. Don Vicente dibuixava amb bolígrafs “bic” de diferents colors, i entre les làmines destaquen edificacions del poble hui desparecidas.
Entre els llibres, destaquen alguns toms que inclouen fotografies de quasi tots els alumnes que van passar per l’acadèmia. “Sens dubte, aqueixos llibres seran els més consultats, perquè la gent voldrà localitzar-se i reconéixer-se”, va apuntar l’alcalde Juanjo Berenguer.
Curiosament, les dues autoritats locals que van acudir al domicili del mestre per a protocol·litzar la donació (Juanjo Berenguer i Dorian Gomis), han sigut alumnes seus, i tots dos el recorden amb molt d’afecte.
Els llibres i les làmines constaran en l’inventari municipal de béns i drets, i seran depositats a la Biblioteca Municipal per a la seua catalogació i consulta per qualsevol veí o interessat. Vicente Gomis Payá cedeix també tots els drets d’autor dels béns cedits, perquè puguen ser reproduïts, arribat el cas, per l’Ajuntament.