El claustre de l’antic convent de les Clarisses exhibeix fins al 8 de juny la mostra fotogràfica que repassa alguns dels episodis clau del moviment obrer espanyol durant la passada centúria i, alhora, de la vida de Marcelino Camacho i de Comissions Obreres, organització que va fundar al costat d’altres destacats líders sindicals en plena dictadura franquista.
La inauguració va congregar a personalitats de la societat, del sindicalisme i de la política local. L’alcalde, Carlos González, acompanyat pels edils Marga Antón, Carles Molina i Felip Sànchez; la secretària general de la Va unir Vinalopó-Vega Baixa de CCOO PV, Carmen Palomar; la secretària general de la Federació de Pensionistes del Vinalopó-Vega Baixa de CCOO PV, Lupe Aranda; i l’exsecretari general de CCOO PV, Antonio Montalbán, van presidir l’acte d’obertura de l’exposició ‘El segle de Marcelino Camacho. El segle del treball i els drets’, composta per una desena de panells amb imatges històriques que suposen un viatge en el temps des de l’anomenat “Trienni Bolxevic” fins a la vaga general del 14 de desembre de 1988.

“L’exposició té com a rerefons la lluita obrera per les llibertats i la justícia social vista per una persona clau en la Transició i en els avanços en matèria de drets que ha experimentat la classe obrera en aquestes quatre dècades de democràcia”, va manifestar González, qui va felicitar CCOO PV per organitzar la mostra. A més, va ressaltar la importància i la utilitat social dels sindicats en general i de Comissions Obreres en particular, “que ha fet molt pels treballadors i les treballadores d’aquest país i d’aquesta ciutat”, va afegir el responsable de l’Equip de Govern, que va declarar sentir-se “profundament identificat” amb la tasca que realitzen a Elx.
“Darrere de cada conveni, de cadascuna d’aquestes situacions de les quals eixim enfortits com a classe obrera, sempre hi ha hagut l’empenyiment, el compromís social, el treball i la força de sindicalistes, particularment de CCOO”, va continuar l’alcalde. I va enaltir la contribució de l’entitat a la “construcció de l’estat social, democràtic i de drets i el que hi ha darrere: una col·lectivitat amb progrés, benestar i justícia social”, conseqüència de la labor del sindicat.
Tal com va glossar Aranda després d’agrair a l’Ajuntament el suport prestat, Marcelino Camacho Abad (1918-2010), natural de la localitat soriana de la Rasa, va ser nomenat primer secretari general de CCOO en 1978 i va militar des de 1935 en el PCE, partit pel qual va ser diputat en la I legislatura democràtica. Lluite en la clandestinitat, va patir presó en repetides ocasions i durant molt de temps i va ser condemnat en el Procés 1001. Així mateix, va realitzar diferents visites a Elx, algunes encara en la clandestinitat, per a interessar-se pels problemes de la zona. També va prestar especial atenció, entre altres assumptes, a la vaga del moviment assembleari a l’agost de 1977.
Montalbán, per part seua, va explicar que la gran obra de Camacho va ser Comissions Obreres: “Va recollir el millor de la tradició heroica dels temps de la República, de la UGT i de la CNT i va posar en peus un nou sindicat”, al costat d’uns companys i companyes que “no es van resignar a viure sota el franquisme”, en referència a la lluita contra el feixisme que va practicar el moviment obrer a Espanya. “Els centenars de milers de treballadors i treballadores que acompanyem a Marcelino Camacho en la seua gran obra paguem un preu molt alt en forma de detencions i tortures arbitràries”, va rememorar l’exsecretari general de CCOO PV, que va narrar les seues pròpies experiències sobre aquest tema commovent als presents amb el seu testimoniatge.
“En 1956 comencen a organitzar-se i a funcionar les Comissions Obreres”, va indicar Palomar, qui, va especificar, tenien dos vessants: la defensa dels drets laborals i la reivindicació de la democràcia”, alguna cosa que el règim franquista castigava doblement, il·legalitzant-se el sindicat en 1967. “El 95% dels presos per qüestions sindicals eren membres de CCOO”, va lamentar la secretària general de la Va unir Vinalopó-Vega Baixa, qui va donar les gràcies al Consistori per la seua col·laboració i a la Federació de Pensionistes de CCOO PV pel seu treball fonamental en promoure l’exposició per a “fer-nos no perdre aqueixa memòria que necessitem amb la finalitat de saber on va estar CCOO i on vol estar”.
“Marcelino Camacho és un home que va patir en les seues carns la crueltat de la dictadura. I, malgrat això, va ser un ferri defensor de la Llei d’Amnistia i de la reconciliació dels espanyols, jugant un paper essencial per a la consolidació de la nostra democràcia”, va subratllar el regidor il·licità, qui va voler recordar, a més de la seua faceta de “lluitador infatigable per la llibertat i líder indiscutible del moviment obrer”, la seua personalitat “honesta, humil i senzilla”.
‘El segle de Marcelino Camacho. El segle del treball i els drets’ és una exposició impulsada per la Federació de Pensionista de CCOO PV d’àmbit autonòmic i que ara arriba a Elx després de passar per València, Burjassot i la Universitat d’Alacant. A la ciutat de les palmeres podrà visitar-se fins al dia 8 del pròxim mes, de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 15.00 a 18.00 hores, mentre que els diumenges i festius únicament en horari matinal.
Des del sindicat s’ha fet una crida als instituts perquè acudisquen a veure l’exposició i descobrir una mostra que serveix d’inspiració per a “continuar treballant en la defensa de la classe obrera tant en l’àmbit laboral com en el social”, va expressar Palomar. Una organització, CCOO, que la responsable de la Va unir Vinalopó-Vega Baixa va definir com a “sindicalisme de nou tipus” a l’ésser “de classe, de masses, pluralista, unitari, independent, sociopolític, assembleari i feminista”.