El Taller Interuniversitari d’Arquitectura amb Ceràmica: «Disseny, composició, estructura, expressió i noves tecnologies» posa en connexió Arquitectura de la Universitat d’Alacant, Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández, Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, i la col·laboració de l’Associació de Fabricants Ceràmics Hispalyt i de l’arquitecte i director de la revista Conarquitectura, dedicada a l’arquitectura amb rajola, Enrique Sanz Neira, que impartirà una conferència. El taller tindrà lloc al MUA els dies 20 i 21 de febrer i comptarà amb un total de tres xarrades, tres sessions de treball i una sessió d’exposició i debat.

La idea d’aquest taller va començar perquè al campus d’Altea tots els edificis, per normativa, són de rajola de cara vista blanca “en què predominen les clàssiques composicions de rajola en façana”, afirma Antonio Maciá, arquitecte, professor i coordinador del grau d’Arquitectura de la Universitat d’Alacant. Assegura Maciá que “mantenint la uniformitat proposada per la normativa, es poden desenvolupar noves composicions a través de l’ús d’eines de disseny paramètric”.

Maciá aclareix que la pretensió és “unir la manera de pensar d’estudiants d’Arquitectura de la UPV amb els de la UA i els de Belles Arts de la UMH”, per a idear formes noves. “Com es poden combinar les peces de rajola per a eixir del marc convencional complint amb les condicions de seguretat, confort tèrmic…, i que se’n potencie la capacitat expressiva. Que un parament es perceba de manera diferent i que modifique la percepció de l’espai”, conclou.

Hi participaran un total de seixanta estudiants, tres coordinadors, un professor del GFA de la UA, un professor de la UMH i tres col·laboradors externs que aportaran la visió especialitzada. L’objectiu del taller, de quinze hores de duració, és mirar d’explorar la capacitat expressiva i tècnica de les peces ceràmiques per al disseny d’elements que configuren un edifici o part de l’edifici, i com les noves tecnologies relacionades amb el disseny influeixen en el procés.

En concret, hi participen trenta estudiants de cinquè curs del grau en Arquitectura de l’EPS de la UA; quinze estudiants del màster d’Arquitectura de la UPV i quinze estudiants de cinquè curs del grau en Belles Arts de la UMH. Hi col·laborarà, a més, l’Associació de Fabricants Ceràmics Hispalyt.

El taller està coordinat per Antonio Maciá de la UA; l’arquitecte i professor de Composició Arquitectònica de la UPV Salvador Lara Ortega, i per Juan Francisco Martínez Gómez de Albacete, secretari del Departament d’Art i Responsable de l’àrea de coneixement d’Escultura de la UMH. Compta amb els col·laboradors especialitzats Enrique Sanz Neira i Pedro Rognoni, president de Fòrum Ceràmic Hispalyt.

L’activitat serà presentada el dijous 20 a les 9.30 hores pels coordinadors de la UPV i la UA, Salvador Lara Ortega, arquitecte i professor de Composició Arquitectònica, i Antonio Maciá; i per Tatiana Sentamans, vicerectora de Cultura i professora d’Escultura de la UMH.

El taller és una de les activitats incloses en el Mes Cultural de l’Escola Politècnica Superior de la UA.