El Museu de Belles arts Gravina ultima els preparatius de la seua pròxima exposició temporal, que portarà per primera vegada a Alacant algunes de les obres més emblemàtiques de l’artista Joaquín Sorolla per a commemorar el centenari de la seua defunció.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha confirmat que està previst que la inauguració se celebre el pròxim 9 de gener, una mostra que ha destacat per la seua important contribució a rendir tribut a l’artista. La responsable provincial ha avançat que “des de la Diputació hem volgut que Alacant siga de nou pionera en obrir el calendari cultural de 2023 amb la qual serà la primera exposició destacada amb la qual s’inicien els actes de commemoració de l’Any Sorolla en la Comunitat Valenciana, la seua terra natal”.
La titular de Cultura ha manifestat, a més, que “amb aquesta mostra esperem tornar a ser focus d’atenció del públic nacional i internacional, que tindrà l’oportunitat de realitzar un recorregut per una selecció inèdita de pintures de gran interés, bellesa i qualitat sota el fil conductor de Sorolla gràcies als acords de col·laboració aconseguits amb els principals centres culturals i col·leccionistes del país”.
Amb el títol ‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’, el museu alacantí reunirà més d’un centenar de peces procedents principalment del Museu de Belles arts de València, amb una aportació de 60 obres. Destaca també la presència de fons de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles, la Fundació Bancaixa, la Casa Museu Pinazo, la Col·lecció Pedrera Martínez, el Museu Casa Ibáñez i col·leccionistes particulars de tota Espanya.
La proposta, comissariada per Francisco Javier Pérez Rojas, reuneix una especial i diversa selecció de quadres que afavoreixen el diàleg de l’artista tant amb els seus mestres com amb els seus deixebles. S’uneixen quatre generacions per a mostrar l’evolució i aportacions dels pintors valencians entre 1871 i 1923 amb Sorolla com a convidat especial. La seqüència expositiva s’articula en una sèrie d’apartats que reflecteixen, a través dels diferents gèneres pictòrics, la riquesa i alt nivell de l’Escola Valenciana amb Sorolla com a punta de l’iceberg.
Una de les peces estrela de l’exposició, que romandrà en el MUBAG des del 9 de gener fins al 25 de juny de 2023, és el llenç Festa valenciana de Sorolla que es podrà contemplar a Alacant per primera vegada. L’interés d’aquesta obra s’acreix perquè es podrà veure al costat de pintures de Agrasot de la mateixa temàtica que degueren ser referents per a Joaquín Sorolla.

Trajectòria de Francisco Javier Pérez Rojas
El comissari de ‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’ ha sigut catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de València i fundador de la Càtedra Pinazo d’estudis modernistes. Col·leccionista i especialista en art i arquitectura dels segles XIX i XX, Pérez Rojas ha desenvolupat una intensa labor investigadora recollida en llibres, articles, catàlegs d’exposicions i actes de congressos. És autor de la primera monografia realitzada sobre l’Art déco a Espanya i ha publicat estudis de caràcter científic sobre Joaquín Sorolla, Ignacio Pinazo, José María López Mezquita, Julio Romero de Torres, Pablo Picasso o Antonio Palacios, entre molts altres títols de tipus monogràfic o de caràcter general.

Espais remodelats en el MUBAG
Amb l’obertura d’aquesta nova proposta, el MUBAG mostrarà les dependències recentment remodelades sobretot en la planta segona i, en menor mesura, en les plantes baixa i primera. L’actuació, amb una inversió de prop de 95.000 euros, ha permés disposar d’espais diàfans, lluminosos, versàtils i amb identitat pròpia que recuperen elements originals de l’edifici i amplien la superfície disponible per a l’exhibició d’obres d’art.
D’altra banda, el museu s’ha dotat de calaixos retroiluminados amb llum led regulable en intensitat, situats en les zones de pas i sales d’exposició, la funció de la qual és ampliar la informació sobre les obres, permetent exposar fins a tres mostres alhora. També s’ha restaurat el paviment de fusta i s’han pintat les parets i sostres, obtenint un espai renovat i atractiu per a albergar qualsevol mostra.