El Museu de Belles Arts Gravina obrirà una de les seues sales al públic el pròxim 31 d’octubre amb ‘Vicente Rodes. L’estudi al natural’, una mostra impulsada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) que rescata la figura de l’insigne artista alacantí. A més, el MUBAG ultima els preparatius per a l’obertura d’un nou espai expositiu que acollirà obres dels fons de la Diputació d’Alacant procedents de l’Escola del Consolat Marítim i Terrestre.
La data d’obertura del centre cultural s’ha concretat en el transcurs d’una reunió mantinguda pel president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, i tècnics del Museu.
El projecte expositiu de Rodes recupera, a través d’un centenar de treballs, la seua obra dispersa per diverses col·leccions tant públiques com privades dins i fora d’Espanya. Museus com el del Romanticisme a Madrid, el Nacional d’Art de Catalunya, el Museu de Belles arts de València o el de l’Exèrcit a Toledo, així com col·leccionistes particulars, han contribuït amb els seus préstecs a aquesta posada en valor del mestre retratista de la primera meitat del segle XIX.
La proposta, comissariada per Pilar Tébar i Sergio Pascual, s’estructura en blocs cronològics de les diferents etapes de la vida i obra del pintor. Vicente Rodes Àries (Alacant 1783–Barcelona 1858) és un dels artistes de major qualitat i producció retratística de la seua època, la producció de la qual, fins ara, s’havia vist relegada a escarides cites en els diccionaris de pintors o estudis ja centenaris. La seua obra a penes s’havia deixat veure en comptades mostres col·lectives i té en el seu haver una única exposició monogràfica de gran importància, inaugurada fa quasi un segle.
D’altra banda, el MUBAG ha recuperat la sala situada en la entreplanta del Palau Gravina com un nou espai expositiu que acollirà la producció d’artistes vinculats a l’Escola de Dibuix i Pintura del desaparegut Consolat Marítim i Terrestre, primera formació oficial de Belles arts a Alacant.
Aquest projecte, la permanència del qual serà com a mínim d’un any, ampliarà la informació sobre la formació dels artistes de l’exposició ‘El segle XIX en el MUBAG’ i completarà l’evolució de l’art a la província d’Alacant de la mà d’artistes com Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio, Vicente Rodes, Vicente López o José Peyret, entre altres.
Comentarios