El Museu de Belles arts Gravina exposa per primera vegada a Alacant una mostra sobre l’obra del pintor José Aparicio que inclou peces fins ara desconegudes. La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat aquest matí la proposta organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb la Diputació d’Alacant i el MUBAG.
Julia Parra ha assenyalat la importància de l’exposició “El pintor José Aparicio.1770-1838”, que ha qualificat de “inèdita i excepcional”. La responsable provincial ha assegurat que “és tota una fita rebre aquesta primera selecció dedicada a José Aparicio que complementa, a més, la mostra permanent del Museu de Belles arts Gravina, inaugurada al gener, completant el discurs museístic amb obres i documentació que ens descobreix una nova visió de l’artista desconeguda per al públic i els estudiosos”.
Així ho ha destacat la vicepresidenta durant la presentació que ha tingut lloc aquest matí i en la qual han participat també el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, el director del MUBAG, Jorge Soler, i la directora cultural de l’Institut Juan Gil Albert i comissària de l’exposició, Pilar Tébar. Julia Parra ha felicitat els museus i organitzacions participants i a la comissària, i ha convidat a la ciutadania “a visitar la nova proposta que dona mostra de l’esforç conjunt realitzat, en el qual ha jugat un paper fonamental el Consorci de Museus i tot l’equip del MUBAG”.
La diputada ha manifestat a més “l’aposta ferma de la Diputació d’Alacant per a posar a l’altura dels grans museus tant al MUBAG com al MARQ, al ADDA i a l’Institut Juan Gil-Albert, institucions que, hui dia, són grans baluards culturals a Alacant i en la Comunitat Valenciana, amb propostes de gran interés i projecció”.
Per part seua, Pérez Pont ha explicat que “un dels principals objectius del Consorci de Museus és posar en valor la història de l’art del nostre territori. Des de 2016 estem produint projectes expositius propis, al costat dels museus de belles arts d’Alacant, València i Castelló per a contribuir a elaborar un relat històric que no sols s’ocupa de les grans figures de l’art, sinó que recupera a creadors que van ser un referent en la seua època, però que el pas del temps ha abocat a l’oblit”. “José Aparicio és considerat com un dels millors representants de la pintura neoclàssica a Espanya, i sens dubte mereixia un reconeixement que explicara la importància de la seua aportació, des dels seus inicis artístics a Alacant”, ha puntualitzat el director del Consorci.
L’exposició amplia el coneixement d’aquest rellevant artista del neoclassicisme espanyol que es va iniciar artísticament a l’Escola de Dibuix del Consolat de la Mar d’Alacant i que compta amb obra exposada en la col·lecció del MUBAG. La nova selecció reuneix 37 obres d’art presents en altres museus principals i en col·leccions particulars, guardant un discurs atractiu i rigorós.
La proposta s’articula en tom a les diferents etapes de la seua vida: comença amb el seu període de formació a Espanya —Alacant, València i Madrid—, continua amb la seua etapa de pensionat a París i Roma i acaba amb la seua tornada a Espanya i el seu reconeixement com a pintor de cambra, amb una àmplia selecció de quadres, dibuixos, gravats i documents, que subratllen el context històric en el qual es van crear.
El director del Museu de Belles arts Gravina ha subratllat que aquesta mostra “és una efemèride, ja que no se li havia dedicat cap monogràfica fins al moment a aquest pintor rellevant del neoclassicisme espanyol que es va iniciar artísticament a l’Escola de Dibuix del Consolat de la Mar d’Alacant”.
Per part seua, la comissària, Pilar Tébar, ha agraït “l’aposta per la recuperació d’artistes del passat” i ha destacat de la biografia de l’artista que “des del seu Alacant natal, és pensionat per a estudiar a París i Roma i, a la seua volta, triomfa com a pintor de Cambra de Ferran VII i en l’àmbit acadèmic com a director adjunt de l’Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran”.
La mostra, que es podrà visitar fins al 2 d’octubre, ha comptat amb la col·laboració del Museu Nacional del Prado, l’Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran, el Museu de Belles Arts de València, la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles, el Museu Nacional del Romanticisme, el Museu Lázaro Galdiano, l’Ajuntament de Madrid, el Museu Diocesà d’Art Antic de Sigüenza i l’IES Jorge Joan d’Alacant.