Durant aquest mes de maig, el Museu Paleontològic d’Elx exposa en l’àrea ‘Els Secrets del MUPE’ diferents fòssils de fa aproximadament 100 milions d’anys. Els exemplars corresponen a ammonites, antics cefalòpodes, que van solcar les mars en el que hui és el terme municipal d’Elx. Tot en un moment de la història del planeta on en terra ferma, i en altres àrees, dominaven els dinosaures.
Els ammonites disposaven d’una petxina organitzada en diferents cambres que podien omplir de gas o líquid, la qual cosa els permetia mantindre’s surant en la columna d’aigua, com si d’un autèntic submarí es tractara. Es van extingir fa 66 milions d’anys, durant l’esdeveniment que també va ocasionar l’extinció dels dinosaures no avianos.
En la vitrina de ‘Els Secrets del MUPE’, el visitant podrà conéixer com la forma de la petxina dels ammonites era molt variada. A més de descobrir les típiques formes enrotllades, també trobarà ammonites les voltes de les quals no es toquen, així com la marca que deixava el creixement de les cambres en la petxina.
Amb aquesta mostra, s’acosta a la societat parteix de la fauna que va habitar les mars fa milions d’anys. I és que les roques del terme municipal d’Elx ens parlen d’un extraordinari passat; un passat marí en el qual gràcies al seu estudi es poden reconstruir els paisatges i comprendre els canvis climàtics que s’han produït al llarg de milions d’anys.
Comentarios