El Museu Arqueològic Municipal acollirà, a partir de demà, una interessant exposició que realitza un recorregut pels prop de 900 anys d’història del Castell-Palacio d’Elda. El regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Museus, Iñaki Pérez, i la comissària de l’exposició, Loli Soler, ha presentat este matí una mostra que organitza el setmanari Vall d’Elda en col·laboració amb el propi Museu Arqueològic.
Iñaki Pérez ha afirmat que “esta exposició, sota el títol ‘El Castell d’Elda, fortalesa musulmana, castell feudal i palau comtal’, realitza un recorregut al llarg del temps, des dels orígens del castell fins a l’actualitat, i compte, a més, amb peces arqueològiques del Museu Arqueològic Municipal».
L’edil ha indicat que «la mostra, que serà inaugurada demà divendres a les 18.30 hores, és una activitat per a tots els públics que ens acosta a la història del nostre patrimoni històric. La nostra història té un valor fonamental i principal en el present, perquè forma els fonaments de la identitat personal i col·lectiva dels i les eldenses. Es tracta d’un tros important de la nostra història i del que som com a societat».
Per part seua, Loli Soler ha explicat que «Vall d’Elda, com a part de la labor cultural que realitza des de sempre, va gestar i va promoure la realització d’una exposició temporal monogràfica sobre el castell d’Elda, amb l’objectiu de donar a conéixer i promoure el valor històric d’este magnífic jaciment arqueològic i monument, Bé d’Interés Cultural».
La comissària de la mostra ha destacat que «l’exposició està pensada per a fer un recorregut al llarg del temps, des dels orígens del monument fa quasi 900 anys fins a l’actualitat. Com va ser, com és i com serà el castell? Són qüestions que podem o que pretenem contestar veient esta mostra que està dissenyada per a tots els públics: xiquets i xiquetes, adolescents i majors, famílies, amics, comunitat escolar, eldenses i visitants d’altres poblacions».
L’exposició es desenvolupa seguint un eix cronològic que mostra 5 etapes: El castell islàmic, El castell feudal, El castell comtal, L’abandó del castell i Recuperant el castell des de 1985.
Les 3 primeres etapes estan il·lustrades amb els dibuixos idealitzats del castell realitzats per l’hàbil mà de Miguel Ángel Guill, segons les dades arqueològiques i documentals existents fins al moment, i amb fotografies de les restes arqueològiques de cada època. Així com amb un eix cronològic que situa a l’espectador en el context històric del moment.
Loli Soler ha continuat explicant que «per a il·lustrar la cultura material de cada moment, comptem en cada secció amb peces arqueològiques del Museu Arqueològic Municipal, trobades en les excavacions arqueològiques del castell i del centre històric».
D’estes tres etapes s’han distingit per la seua singularitat i importància, la necròpoli medieval d’Elda localitzada al castell, reproduint-se la denominada ‘tomba del pelegrí’. També s’ha realitzat una hipotètica recreació de la capella del castell. «A més, gràcies a la cessió per part de la família Maestre Guarinos, s’exposarà en esta mostra per primera vegada al públic una peça excepcional d’art sacre dels segles XVI i XVII, es tracta d’un altorrelieve en pedra de la denominada Verge del Pópulo. Les dues últimes seccions il·lustren amb fotografies les etapes d’abandó i recuperació del monument», ha conclòs l’arqueòloga eldense.
Finalment, el regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Museus ha recordat que «l’objectiu de la Regidoria és posar en valor i recuperar el nostre Castell, que la ciutadania conega la seua història i es puga transmetre a les generacions futures. Elda té molt a comptar a través del seu patrimoni, per això és imprescindible recuperar-lo i difondre’l, que no quede en l’oblit».
Iñaki Pérez ha conclòs destacant que «difondre la història i la cultura és una labor de servei públic. Per això agraïm a Vall d’Elda la seua aposta i compromís per fomentar la història i la cultura a través de les seues exposicions, perquè estes accions també conformen un compromís social amb la nostra ciutadania. Com es diu, el coneixement és poder, i compartir eixe poder ens fa avançar com a societat».
Comentarios