El Museu d’Aguas va acollir ahir la presentació de l’exposició “Hipogea. El buit interior” d’Aurelio Ayela. L’II Cicle d’Art i Medi ambient organitzat per Aguas de Alicante és el marc per a aquesta exhibició de l’artista alacantí, que s’inaugura aquesta vesprada a les 18.30 hores i que romandrà oberta al públic fins al 15 de gener de 2022.
L’acte ha comptat amb la participació d’Ayela, qui ha dut a terme una explicació sobre la simbologia que encarna l’obra, al costat de Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Institucionals de la companyia. “La meua proposta per al Museu d’Aguas ens situa davant la perspectiva de com el relat cultural ha colonitzat la nostra relació amb la naturalesa, i com la nostra pròpia identitat, des de l’estatus d’espècie privilegiada, ha condicionat la llibertat dels imaginaris íntims al servei de l’avidesa i la vanitat humanes”, ha declarat Ayela.
En paraules de Martin Sanz, “amb aquesta nova proposta, volem oferir al visitant una doble visió de qüestions d’actualitat mediambiental i la seua resposta artística com a forma de conscienciació col·lectiva. Hipogea és una mostra de projecció nacional i internacional, concorde al bagatge, talent i experiència d’Ayela, a més del marc perfecte per a la commemoració del 123é aniversari de la nostra companyia el dia 16 d’aquest mes”.
Una obra dissenyada per als Pous de Garrigós
Amb el nom de “Hipogea. El buit interior”, la innovadora proposta cultural d’Ayela és un projecte “site specific art” o cosa que és el mateix, una obra concebuda des del seu inici per al lloc en el qual ha d’exhibir-se. Així, els Pous de Garrigós, situats en les instal·lacions del Museu d’Aigües, són un sistema d’aljubs del Segle XIX que es converteixen en aquesta ocasió en un espai alternatiu per a acollir una nova exposició d’art contemporani. Les tres intervencions artístiques, una per a cada pou, busquen una experiència estètica en el visitant afí a la sensibilitat mediambiental del propi Museu.
L’antiguitat i especial morfologia d’aquest espai, excavat sota la muntanya i compost per tres voltes, han inspirat a Ayela per a la creació d’una exposició entorn del terme “hipogeu”, literalment, “baix terra”. Interpretats per l’artista com un espai simbòlic, “per l’emanació sensorial del lloc en què se situen”, i des de la immersió física en el si de la muntanya que suposa la visita als aljubs, es convida al visitant a explorar la construcció del relat interior del nostre lloc en el món.
Inaugurat en 2009 amb l’objectiu de descobrir al ciutadà i al visitant la influència de l’aigua en la història de la ciutat, el Museu d’Aigües s’ha convertit des de fa un temps en un espai cultural de referència per a acollir altres projectes oberts a la ciutadania d’Alacant i impulsats per Aguas, en col·laboració amb diferents organitzacions i institucions.
Sobre Aurelio Ayela
Reconocido artista alacantí (1970), Aurelio Ayela ha sigut definit en múltiples ocasions com “un creador nat”. Va estudiar Arts Plàstiques i Disseny en la EASD Alcoi, ampliant després coneixements en escultura i gravat. Ha alternat la pràctica artística amb el disseny, manifestant un gran interés per la hibridació dels recursos i plantejaments de tots dos.
El seu treball es desenvolupa en diferents mitjans i àmbits: arts plàstiques i visuals, escenografia, il·lustració, disseny editorial i gràfic, i el comissariat d’exposicions. En 2010 és inclòs en A Thousand Living Painters, selecció de la Iniciativa Verfhond, associació internacional de col·leccionistes, artistes i escriptors que realitza un estudi bianual dels pintors més interessants a nivell mundial. De 2011 a 2015 va ser subdirector d’Art i Comunicació del IAC Juan Gil-Albert. La seua obra s’hi haja representada en importants col·leccions públiques i privades i ha sigut exhibida en destacades galeries i fires d’art contemporani per tot el món.
Comentarios