“Signes d’identitat”. Així es diu la nova Sala d’Art Paleocristià que incorpora el Museu Diocesà d’Art Sacre situat a Oriola. Dissenyada pel Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) ha sigut presentada aquest dimecres amb la presència i intervencions de monsenyor José Ignacio Munilla, bisbe d’Oriola-Alacant, José Ramón González de Zárate, diputat provincial d’Arquitectura, José Alberto Cortés, director gerent de la Fundació C. V. MARQ, José Antonio Martínez, director del Museu Diocesà d’Art Sacre i Rafael Pérez Jiménez, director de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació d’Alacant.


Aquest nou espai expositiu dins del Museu d’Art Sacre posa en valor les primeres expressions artístiques de les antigues comunitats cristianes. I aconsegueix crear un discurs museològic que enllaça amb les primeres obres de la col·lecció del museu ja que posa el focus en els orígens del cristianisme en el sud-est peninsular. És fruit d’un conveni subscrit al setembre de 2021 entre la Fundació CV-MARQ i el Bisbat d’Oriola-Alacant, per a la Conservació, Investigació i Difusió del Patrimoni Cultural.
En aquest sentit durant la presentació el bisbe diocesà, monsenyor José Ignacio Munilla, ha destacat la importància de conéixer les arrels: “És una cosa clau per a poder descobrir la nostra identitat en un moment de gran crisi cultural i antropològica. Arrels i ales, les dues coses són necessàries per a poder créixer. Arrelar-nos ens permetrà tindre ales”.
Per part seua, el diputat provincial d’Arquitectura, José Ramón González de Zárate, ha qualificat tant la nova sala com al museu en el seu conjunt de “joia que cal donar a conéixer i posar en coneixement de visitants, turistes i també dels més xicotets i joves en col·laboració amb els centres educatius”.
Què es pot veure en “Signes d’identitat”?
Aquesta nova sala narra a través d’una peça audiovisual i un important desplegament gràfic des de les principals expressions artístiques de les comunitats cristianes fins a l’establiment del Cristianisme com a religió oficial i la seua influència en el desenvolupament d’una nova iconografia i arquitectures urbana i rural.
La província d’Alacant es troba representada en aquesta mostra a través dels seus principals jaciments arqueològics, els quals compten amb importants testimoniatges d’aquestes primeres comunitats, com les Basíliques de La Alcudia d’Elx o la del Monastil d’Elda; el Baptisteri del Jaciment de Baños de la Reina de Calp o el Mosaic Sepulcral de Severina de Dénia.
A nivell material la sala compta amb rèpliques de diversos objectes de gran transcendència històrica i que es poden trobar en museus de la província; com el fragment del Sarcòfag de Jonás d’Elda o els relleus de la Albufereta, actualment exposats a la sala permanent del Museu Arqueològic Provincial d’Alacant. A més, alberga també algunes peces trobades en el territori alacantí exposades en museus de fora de la província, com la Pátera de vidre amb crismón de Santa Pola que pot veure’s a Madrid i en el Museu Arqueològic Nacional.