El Museu Escultor Navarrés Santafé (MUENS), situat a la casa natal d’aquest villenense, ha renovat la seua fisonomia museística en coincidència amb el 55 aniversari de la inauguració de la figura més popular d’aquest artística, L’Os i l’Arboç, símbol actual de la ciutat de Madrid. L’actuació, que ha culminat aquesta setmana, ha consistit en la millora de l’exposició permanent amb la incorporació de nova cartelleria, l’eliminació d’elements que sobrecarregaven la mostra i la restauració d’alguna de les obres, tot per a dotar-la de major capacitat didàctica i potenciar cadascuna de les peces de la mostra permanent, segons ha explicat la directora del Museu de Villena, Laura Hernández.

L’aposta, segons comenta l’edil de Cultura, Elena Benítez, “és posar en valor un dels nostres museus emblemàtics, que reuneix obres molt importants que estan en l’imaginari de tots. Tenim l’orgull de ser la ciutat natal de l’autor de peces tan cèlebres com ‘L’Os i l’Arboç’, situat en la Plaça del Sol en 1967”.

L’actuació ha consistit a millorar les instal·lacions per a facilitar les visites, i facilitar d’una manera més intuïtiva les dades rellevants de l’escultor i de cada obra. Per a això, segons comenta Hernández, “s’ha procedit a la redacció i instal·lació de nous panells explicatius que descriuen les obres de Navarro Santafé, amb dades rellevants sobre l’etapa de realització, els materials i les tècniques utilitzades. Al mateix temps, s’han retirat alguns elements expositius que es consideraven superflus per a millorar en la claredat del discurs explicatiu, amb la finalitat que l’observació de les obres resulte més efectiva”.

Restauració

En aquests mesos de treball, s’ha aprofitat per a netejar i restaurar alguns esbossos, dibuixos i fotografies que componen la col·lecció, així com un relleu d’escaiola de temàtica religiosa.

Finalment, per a una major exhaustivitat en el control de la col·lecció, s’ha procedit a la revisió i posada en marxa d’una nova base de dades que conté tot l’inventari d’obres del MUENS.

El Museu està obert tots els dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 hores, podent obtindre l’entrada en el propi museu a un preu d’un euro, i un descompte del 50% per a les entrades reduïdes.