El Festival Internacional de Cinema d’Alacant s’ha alçat amb la primera posició del rànquing de certàmens cinematogràfics que cada any elabora l’Institut Valencià de Cultura per a la concessió d’ajudes en aquest àmbit. D’entre els 33 certàmens que han obtingut aquesta ajuda, el certamen alacantí ha aconseguit una puntuació de 96,00 punts. En edicions anteriors el festival havia aconseguit la segona posició.

El Festival Internacional de Cinema d’Alacant ha quedat primer en aquesta classificació seguit del Festival de Cinema i Drets Humans de València i el Festival de Cinema de Saix. En aquest rànquing es troben també destacats festivals alacantins com el Festival d’Alfàs del Pi o el Skyline Festival de Benidorm.

“És una gran notícia veure com l’esforç realitzat es veu recompensant amb una valoració com aquesta. Que enguany estiguem en primera posició, demostra que el Festival que està en constant evolució i continua creixent any rere any i ens anima a continuar la nostra labor i treballar intensament per fer que el Festival de Cinema d’Alacant es consolide a nivell nacional”, ha comentat el seu director, Vicente Seva.

El Festival Internacional de Cinema d’Alacant va tancar la seua passada edició, en la qual complia 20 anys, de rècord. Un any amb més estrenes i amb un augment dels espectadors del 25%, perquè quasi 32.000 persones, enfront de les una mica més de 25.000 de l’any anterior, van participar en les seues diferents activitats.

32.000 persones van veure les 22 pel·lícules i 103 curtmetratges procedents de 17 països en la 20a edició del Festival Internacional de Cinema d’Alacant i van assistir a altres activitats paral·leles com les exposicions fotogràfiques ‘Mirades de Festival’ de la fotògrafa Cristina Mariscal en el Centre Comercial Plaza Mar 2, ‘Alacant plató de cinema’ en el Casino Mediterrani i ‘Moments del Festival’ en l’Àmbit Cultural d’El Corte Inglés; a més de l’exposició dels cartells de les 20 edicions del certamen en l’estació Adif Alacant.

Una altra de les novetats més rellevants va ser la inauguració de l’esperat ‘Passeig Llum de les estreles’ en la plaça Ruperto Chapi al costat del Teatre, on Alejandro Amenábar, Belén Rueda, Antonia Sant Joan, Fernando Colomo i l’actor alacantí, Fele Martínez van ser presents.

El Festival va tindre molts moments emotius com la gala d’inauguració que es va celebrar en el Teatre Principal d’Alacant i que va estar plena de sorpreses on van ser homenatjats Alejandro Amenábar amb el ‘Premi Lucentum’ que el va rebre de mans de Belén Rueda; Karra Elejalde amb el ‘Premi d’honor’ emocionat en veure a Dani Rovira entregant-li-ho i Blanca Portillo que li va donar el premi ‘Ciutat d’Alacant’ a Nathalie Gorg.

En la gala de clausura la dissenyadora de vestuari Sonia Grande va rebre el premi ‘Fashion Cinema’ a les mans de la dissenyadora Rosario Puñales, coordinadora d’aquesta nova secció del Festival. El compositor musical Luis Ivars li va entregar el premi ‘Música per a la imatge’a la compositora Zeltia Montes.

Per la part d’indústria i emprenedoria, el 5é Laboratori de Projectes de Ficció Fikticia Med, en col·laboració de l’Agència Local de desenvolupament d’Alacant i la Fundació SGAE, va rebre rècord de participació amb més de 180 projectes, on es van seleccionar 18 de llargmetratges i sèries, on van participar importants professionals.

L’organització del Festival ja es troba treballant per a la seua 21a edició que tindrà lloc del 25 de maig a l’1 de juny de 2024.

El Festival de Cinema d’Alacant compta amb el suport de la Diputació Provincial d’Alacant, l’Ajuntament d’Alacant, Alacant City & Beach, Casa Mediterrani, Institut Valencià de Cultura, À Punt Mitjana i altres empreses col·laboradores.