Petrer aprovarà en el ple d’aquest dijous que el “Pasdoble Petrel”, amb el qual s’inicien les festes de Moros i Cristians des de fa cinquanta anys, es convertisca en l’himne oficial de la ciutat. La iniciativa ha partit de la Unió de Festejos Sant Bonifaci Mártir i ha comptat amb l’aprovació de la Comissió municipal de Cultura i el consens de tots els grups municipals els portaveus dels quals, al costat de l’alcaldessa Irene Navarro, el president de l’entitat festera, Enrique Rubio, i el ponent de la comissió de Música, José M.ª Bernabéu ho han donat a conéixer a l’opinió pública en la mateixa plaça on s’interpreta cada any.

El pasdoble es va compondre en 1969 i es va estrenar el dilluns 12 de maig d’aqueix mateix any en finalitzar l’entrada-salude de bandes de les festes en honor a sant Bonifaci, i ho va dirigir el seu autor, el mestre Miguel Villar, des del balcó del castell d’ambaixades, segons ha descobert recentment l’estudiós local Manuel Villena.

Des de llavors aquest acte, com ha recordat l’alcaldessa, s’ha convertit “en una explosió d’alegria ajuste a un pasdoble que ens identifica i que s’ha convertit en patrimoni de tota la ciutat perquè ha sigut gràcies a tots al llarg d’aquests cinquanta anys que ha aconseguit un lloc preferent en el nostre cor”.

Fins a meitat dels anys 70 el pasdoble no va tindre lletra. Va ser en 1976, per encàrrec dels festers Pascual Navarro i Francisco Amat, quan el cronista oficial de la ciutat Hipòlit Navarro va idear una lletra. Al text original se li van fer algunes modificacions, amb el beneplàcit i consentiment del seu autor, i és la lletra que des de llavors es canta tots els dijous en la plaça de Baix davant el castell d’ambaixades.

El president de la Unió de Festejos, Enrique Rubio, ha assenyalat que l’aprovació com a himne del pasdoble és “una cosa molt important” i ha expressat el seu agraïment a tots els grups municipals i membres del Consell municipal de Cultura que el van aprovar igualment per unanimitat.

El “Pasdoble Petrel” no sols s’interpreta a l’inici de les festes. Amb el pas dels anys s’ha incorporat a altres actes no necessàriament de Moros i Cristians, com en les Festes Patronals o en la commemoració del 9 d’Octubre, dia de la Comunitat Valenciana.

El vicepresident i ponent de la Comissió de Música de la Unió de Festejos, José M.ª Berbabéu, ha explicat que la iniciativa va urgir de la seua comissió i concretament d’un dels seus membres, Manuel Villena, que ha investigat i ha pogut documentar que el pasdoble es va estrenar en les festes de 1969 contràriament al que fins ara es pensava que era amb posterioritat.

L’edil de Cultura, Fernando Portillo, per la seua part ha assenyalat que amb posterioritat a l’aprovació com a himne, l’Ajuntament haurà de regular el seu ús, com a símbol que passarà a ser de Petrer, en el reglament d’honors i distincions del municipi.

La primera vegada que com a himne serà interpretat i cantat serà al final del concert de música festera que se celebrarà dissabte que ve, 2 de novembre, en el Teatre Cervantes. En el transcurs de l’acte es retrà homenatge als autors de la música i lletra, i es reconeixerà també l’aportació de Pascual Navarro com a impulsor de la iniciativa de posar-li lletra i al músic petrerí Elías Bernabé García que ha fet un treball d’unir en una mateixa partitura, la lletra i la música, una mica del que fins ara es mancava.