L’Ajuntament de Xàbia va acordar en ple i de forma unànime iniciar els tràmits administratius necessaris perquè el pasdoble Xàbia, del compositor local Salvador Salvá Sapena, siga declarat Bé Immaterial de Rellevància Local i així passar a formar part del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana baix protecció.

La peça, estrenada en 1976, és una de les partitures més referents del repertori fester valencià i ha portat el nom de la població per pràcticament tot el món.

La proposta de posar-la en valor com Bé de Rellevància Local ha partit de l’alcalde, José Chulvi. En la seua moció parlava d’aquest pasdoble com un dels símbols “que ens ajuden a unir-nos i que ha traspassat les fronteres del nostre poble per a ser patrimoni de tots”.

No en va,  “qualsevol veí d’aquest poble seria capaç de reconèixer, tararejar i vibrar amb la seua melodia” diu l’alcalde. A més, Xàbia és banda sonora imprescindible de les nostres festes, tant en Fogueres com en els moros i cristians o les festes del Loreto, a més de ser una de les composicions preferides de centenars de bandes de música per a les cercaviles.

Iniciar la seua protecció va comptar amb el suport dels 21 regidors en un ple en el qual va estar present el fill del compositor (mort en 2011) i Juan Torres, qui anys després va posar lletra a aqueixa espècie d’himne xabiero. També el president del Centre Artístic Musical, Manolo Berenguer, ja que la Banda de Música de Xàbia va jugar un paper fonamental en la concreció definitiva d’aquesta peça, ja que Salvà -que era el seu director des de 1969- la va assajar amb els músics una vegada i una altra fins a arribar a la senzillesa i perfecció de la versió final.

En el ple d’ahir també es va recolzar de forma unànime una moció presentada pel regidor d’Esports, Vicent Colomer, per a iniciar de forma immediata un estudi de l’estat de totes les sendes i camins de muntanya –especialment a la Granadella, Portitxol i Tossal Gros- per a recuperar-les a un estat òptim per a la pràctica d’esport i senderisme.

I és que el regidor va exposar que després dels incendis i episodis de fortes pluges viscuts els últims anys, alguns trams estan en precari o directament impracticables.

Colomer proposa crear una comissió tècnica amb les administracions implicades en la gestió d’aquestes muntanyes i associacions i clubs de Xàbia que volen participar activament en la seua conservació, i que al mateix temps s’elabore un pla d’usos per a fixar unes normes de convivència i respecte entre les activitats que allí es desenvolupen (senderisme, ciclisme, caça o excursionisme, etc), traient de la muntanya les activitats nocives que provoquen els vehicles motoritzats.

En la sessió es va donar llum verda (amb el vot en contra del PP i dos edils no adscrits) a altres assumptes d’importància, com la pròrroga per un període màxim d’un any del contracte de recollida de residus i neteja d’espais públics. La regidora responsable, Kika Mata, va explicar que s’estan ultimant els plecs per a renovar la que és una de les contractes de major volum de l’Ajuntament (d’uns 5 milions d’euros anuals), un document tècnic en el qual es treballa fa un any per a incorporar totes les creixents necessitats detectades en el municipi i les tecnologies més modernes en matèria de neteja. “Ho tenim quasi llest però preferim prorrogar el contracte amb Cespa per uns mesos per a poder tancar-ho amb tranquil·litat i revisant-ho tot ben” va apuntar l’edil.

També es va acceptar la reversió de la cessió d’un terreny en la zona Montaner que l’Ajuntament va brindar a l’Institut Valencià de l’Habitatge en 2006 perquè fera habitatges protegits que finalment no va executar.