La Seu Ciutat d’Alacant acollirà aquest dilluns, 29, de maig la presentació del llibre Abelardo de Carlos. El editor ilustrado, dels autors Alicia Moreno de Carlos i Luis de Carlos. L’acte tindrà lloc a les 20 hores a les instal·lacions de la Seu de Ramón y Cajal, 4, i comptarà amb la intervenció del periodista i escriptor Juan Cruz, autor del pròleg del llibre, i del catedràtic de Dret Internacional Privat de la UA, Manuel Desantes, com a moderador.
Alicia Moreno explica que amb aquesta publicació, editada per Almuzara, volem posar en valor la figura d’Abelardo de Carlos, ja que «va ser l’editor més important del segle XIX i va publicar la revista més important del nostre país, de Sud-amèrica i una de les mes importants d’Europa del segle XIX, La Ilustración Española y Americana.
Abelardo de Carlos y Almansa va transformar el periodisme espanyol. Nascut a Cadis el 1822, orfe de pare, era un home fet a si mateix. Després de treballar com a dependent en una llibreria, en va obrir una de pròpia, va dirigir la Imprenta de la Revista Médica, la més important de Cadis, i va adquirir un petit periòdic local, el qual va transformar en La Moda Elegante Ilustrada que va ser la revista femenina de referència a Espanya en la segona meitat del segle XIX i principi del XX. Després de la revolució que el 1868 va enderrocar Isabel II, Abelardo de Carlos es va traslladar a viure a Madrid on va adquirir El Museo Universal que va convertir en La Ilustración Española y Americana, que va ser la revista més destacada de la Restauració. Abelardo de Carlos va editar publicacions de la màxima qualitat combinant la lletra impresa amb la imatge. Va abandonar el periodisme d’opinió pel de informació, tant nacional com internacional, per al qual va utilitzar als primers corresponsals de premsa. Va comptar amb els millors escriptors i gravadors i va voler fer publicacions cultes i enciclopèdiques, en què donava cabuda a tota mena de temes, científics i artístics, per a promoure el progrés i la cultura. A més, va formar un grup empresarial verticalment integrat amb una paperera, La Guipuzcoana, i una impremta, Succesores de Rivadeneyra, i internacionalitzat amb seus a Madrid i París; també va contribuir al desenvolupament immobiliari de Madrid, on va morir el 1884. Recuperant la memòria d’Abelardo de Carlos rescatem no sols la història d’un gran empresari, sinó la de les seues publicacions, que en les seues pàgines recullen tota la història de la Restauració, amb unes il·lustracions –algunes de les quals es reprodueixen en aquest llibre– que són de gran bellesa i una referència dels esdeveniments de l’època.
Comentarios