El coordinador de l’Aula d’Art de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant i professor col·laborador del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UA, Alejandro Cañestro, ha donat a conèixer aquesta setmana alguns dels resultats de les seues investigacions sobre la Basílica de Santa Maria d’Alacant, unes dades desconegudes fins ara que revelen que part de l’antic retaule de la Basílica es troba al Museu del Prado. Aquest descobriment s’ha donat a conèixer en el curs “La Basílica de Santa Maria d’Alacant” que Cañestro imparteix online a la Seu Ciutat d’Alacant.
Cañestro ha detallat que cap al 1480 es documenta a Alacant la presència del pintor Rodrigo de Osona (València, 1440-1518), l’introductor del Renaixement a les terres valencianes juntament amb l’italià Paolo de San Leocadio. Osona construeix a la Basílica alacantina un retaule amb escenes dels misteris de la vida de la Mare de Déu, que estaria en l’altar major. En el banc o predel·la d’aquell retaule, s’hi trobarien entre 7 i 9 taules amb motius de la Passió de Crist i en la fornícula principal del retaule, estaria una imatge de pedra de la Mare de Déu.
El muntatge va ser molt lloat per les cròniques de l’època, però, l’any 1750, el mestre picapedrer alacantí José Terol va desmuntar aquell retaule, després d’aprovar la junta de parròquia construir-ne un de nou, més acord amb els temps barrocs. “La Mare de Déu de la fornícula central del retaule es va disposar en el retaule de pedra que hi ha segons s’entra a la basílica i que encara s’hi conserva”, explica Cañestro, “mentre que les taules de Rodrigo de Osona van ser comprades pel marquès del Bosch, la família del qual va tenir una gran presència a la basílica. Aquest marquès les va vendre i l’any 1923 les taules se’n van a Londres, on romanen fins al 1941, moment en què l’Estat espanyol compra dues de les taules (la Nativitat i l’Epifania), que són depositades en el Museu del Prado. L’any 1983, l’Estat compra unes altres sis taules que pertanyien al retaule d’Alacant: són sis taules que formarien part del banc o predel·la del retaule, que també estan integrades en les col·leccions del Museu del Prado”.
L’investigador afig que “també la taula dels Sants Joans és de de Osona que, avui dia, encara es troba a la basílica alacantina”.
Comentarios