El pròxim dia 20 d’octubre en el Palau del Portalet se celebrarà la “I Jornada educativa i de difusió del Patrimoni bèl·lic al País Valencià”. Aquest nou projecte de l’Associació Cultural ACTES es posa en marxa després de la transició obligada per la pandèmia de la COVID19. El nostre anterior projecte “Perseguides i represaliades”, va tindre lloc en 2019 i va estar destinat a donar difusió i visibilitat a les dones deportades i en els camps de concentració. Després de dos anys ix a la llum aquesta iniciativa sobre el patrimoni bèl·lic.
ACTUACIONS I CONTINGUTS
El conflicte civil que va patir Espanya després del fracàs del colp militar del 17 de juliol de 1936 va suposar un dels majors traumes de la història recent del nostre país. Durant la Guerra Civil espanyola es va dissenyar i va elaborar un tipus de guerra aèria desconegut fins al moment, el bombardeig estratègic aeri de zona sobre poblacions situades allunyades del front. El conflicte espanyol va arribar a convertir-se en un laboratori en què es van assajar noves armes, tàctiques i estratègies, que s’emprarien i desenvoluparien posteriorment en la II Guerra Mundial.
Testimoni d’aqueixa part de la nostra història són els REFUGIS que es conserven en molts llocs de la nostra Comunitat. Són per si mateixos recursos per a l’educació en valors, la generació de pensament crític i s’han de retornar a la ciutadania com el què són, llocs de valor històric, cultural i patrimonial.
Per aqueix motiu i amb l’objectiu de promocionar, donar visibilitat i difondre aquest patrimoni bèl·lic, hem organitzat aquest projecte que combina les ponències d’experts amb la visita a l’interior dels refugis d’Alacant recentment restaurats.
PROGRAMA
Patrimoni bèlic al País Valencià: REFUGIS ANTIAERIS com a espais de memòria
AL MATÍ
De 9.30 a 10.45 hores
VISITA Als REFUGIS ANTIAERIS D’ALACANT DE PLAZA CASTELLÓ I TABACAIRE (Per confirmar amb l’Associació de Guies de la Comunitat Valenciana)
D’11 a 12 hores
PONÈNCIA
Memòria històrica i patrimoni memorístic a Alacant. Una proposta d’intervenció en marxa
PONENT
Pablo Rosser Limiñana / Jefe Departament Memòria d’Alacant de l’Ajuntament d’Alacant. Doctor en Patrimoni Històric i Artístic. Professor docent investigador i associat en la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, col·laborador honorífic de l’Institut d’Investigacions Turístiques de la UA.
De 12 a 13 hores
PONÈNCIA
Refugis antiaeris: patrimoni, memòria i socialització
PONENT
Andrea Moreno Martín / Dra. en Arqueologia. Llicenciada en Història i en Antropologia.
Els espais de memòria són una part destacada de l’ampli ventall de recursos patrimonials de la Guerra. Als carrers de les nostres ciutats perdura una gran quantitat de vestigis d’aquella època. Només a València coneixem més de tres-cents refugis antiaeris. En aquesta ponència tractarem els refugis de la ciutat de València partint de la nova conjuntura que inaugura l’any 2017, en què s’han obert nous escenaris legislatius i de gestió. L’aprovació de la Llei de Memòria Democràtica Valenciana, una nova modificació de la Llei de Patrimoni Valencià, que expressament recull el patrimoni bèl·lic, així com accions inèdites per part de les administracions cap a la recuperació i la divulgació dels refugis , ens serveixen com a marc de reflexió per a avaluar el seu valor patrimonial, així com també la problemàtica a l’hora de la seua gestió.
A la vesprada
De 16.30 a 17.30 hores
VISITA Als REFUGIS ANTIAERIS D’ALACANT D’AVINGUDA DEL GENERAL MARVÁ I PLAZA MÚSIC ÓSCAR TORDERA IÑESTA
(Per confirmar amb l’Associació de Guies de la Comunitat Valenciana)
De 18 a 19 hores
PONÈNCIA
La defensa passiva durant la guerra civil: el cas valencià
PONENT
José María Azkárraga / Investigador, vicedirector de l’Institut Lluis Vives, professor adjunt de la Universitat de València i promotor de les Rutes per la València Republicana, entre altres.
La guerra civil espanyola representa l’inici, a Europa, dels bombardejos aeris sistemàtics sobre població civil. A més, en el cas de València, la seua proximitat al litoral la faria vulnerable als atacs dels vaixells de guerra. Tot això va suposar l’adaptació d’espais, en un primer moment, i la construcció de refugis de diferents tipus per a protegir la població. A més de les infraestructures, va ser necessari crear un sistema organitzatiu per a les tasques de recollida de fons entre els veïns, obertura, manteniment, avís dels bombardejos, etc.
De 19 a 20 hores
PONÈNCIA
Refugis antiaeris en galeria, els casos del Refugi Central de Sant Vicent del Raspeig (Alacant) i el Refugi de la zona del Talús de la Porta gran a Alacant, treballs preliminars per a la seua posada en valor
PONENTS
Jaume Giner / Arquitecto especialista en Patrimoni i Restauració.
José Ramón Ortega / Arqueólogo (Arpa Patrimoni).
El Refugi Central de Sant Vicent se situa en el subsòl del nucli antic de Sant Vicent del Raspeig. Els traçats de les galeries discorren sota els carrers del centre del municipi, fonamentalment són galeries tallades en el terreny natural, amb una longitud entorn de 300 metres. L’any 2019 es va realitzar una intervenció preliminar. L’altre refugi que es presenta és el localitzat en el talús de la Porta gran d’Alacant, refugi en galeria amb un desenvolupament en T, d’uns 100 metres de longitud entre l’accés des de la Porta gran i la muralla del segle XIX pròxima a l’Avinguda d’Alfons X el Savi. Aquests treballs preliminars són un punt de partida, que si s’incrementen amb altres fases d’intervenció permetrien la seua recuperació i posada en valor patrimonial i social.
De 20 a 21 hores
TAULA REDONA
Després d’aquestes intervencions farem una taula redona i espai de debat amb el públic dins dels objectius del projecte. Per a aprofundir en la visibilització dels refugis i el seu vessant didàctic hem proposat diferents àrees de debat:
● Refugis a Alacant: posada en valor i accions de futur
● Actuacions de difusió i promoció dels refugis
● Museïtzació, recurs turístics i altres usos per a garantir la perpetuació i manteniment d’aquest patrimoni.
INSCRIPCIONS
Enllaç per a inscripcions https://forms.gle/*aovB61gsqvzwLUGV6 (o en el correu electrònic a.c.actes@gmail.com )
ACTES
L’Associació Cultural ACTES, és una associació sense ànim de lucre que ha desenvolupat la Mostra Internacional de Cinema i Drets Humans des del 2004 al 2012 a Alacant, Mèxic i altres seus d’Espanya i Amèrica llatina.
Entre els fins específics d’aquesta associació destaquem els següents:
• Contribuir en la lluita pels drets humans, per a combatre les situacions de marginació i discriminació social.
• Defensar i difondre entre la població els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals, amb especial interés en els sectors més vulnerables.
Per a més informació sobre les activitats dutes a terme per aquesta associació poden consultar la web: http://actes.org.es/
Comentarios