La Cátedra Pedro Ibarra de la UMH ha editat el llibre ‘Acadèmia Municipal de Dibuix i Pintura d’Elx (1919-1985)’, escrit pel professor de secundària Vicente F. Soler i amb pròleg de la periodista María Pomares. L’obra reflecteix els 66 anys de trajectòria ininterrompuda del centre públic, que el seu primer director i docent va ser el reconegut artista local Mariano Antón Serra.
L’edil de Cultura, Marga Antón, ha felicitat l’autor i per plasmar en paper “el que va significar per a Elx la Acadèmia”. També ha agraït al director de la Càtedra, Miguel Ors, “per la seua labor de preservació de la memòria col·lectiva”, i ha realitzat una crida a la societat il·licitana a no perdre-la, “perquè és imprescindible per a construir el futur”. A més, ha assegurat que la Regidoria està recaptant dades per a una possible restauració de l’estàtua de Mariano Antón en la Plaça de la Mercè, comprometent-se a aconseguir que, a poc a poc, “la cultura cresca cada dia a Elx”.
Vicente F. Soler ha manifestat que la publicació és conseqüència de “el seu interés per l’educació a Elx”, i ha reconegut “el gran esforç” que ha efectuat l’urbs en tal matèria al llarg del segle XX: “L’últim, la cessió dels terrenys per a la UMH”. I ha qualificat l’any de la fundació de la Acadèmia (1919) de temps “poc propici per a l’art” donada la conflictivitat social, els desastres naturals i l’epidèmia de grip. Igualment, ha tingut unes paraules de reconeixement per a l’edil de l’època José Vives, que va reivindicar que el centre anara “públic i obert a tothom”.
Ors, que així mateix ha lloat la trajectòria editorial de Vicente F. Soler, li ha animat a continuar escrivint llibres perquè les seues investigacions “ens òbriguen els ulls per a conservar el que val la pena a Elx”, i s’ha mostrat preocupat perquè altres experiències culturals il·licitanes corren la mateixa sort que la Acadèmia i “desapareguen sense que ningú diga res”, per la qual cosa ha instat a l’audiència que abarrotada el Saló de Plens “a estar alerta”.
La Acadèmia Municipal va asseure una sòlida base en la nostra ciutat. A partir de la segona meitat de la passada centúria viuria una lenta decadència a causa de l’aparició de pintors locals d’acord a les avantguardes de tal període o a l’establiment d’altres entitats relacionades amb l’ensenyament de les arts plàstiques, com l’Escola del Hort del Xocolater o els cursos de la Universitat Popular.
Comentarios