El Servei de Cultura de la Universitat d’Alacant, a través de l’Aula de Cinema i Audiovisual, ha programat una àmplia oferta de cicles cinematogràfics vinculats a diverses temàtiques, en col·laboració amb departaments i seus universitàries, en una ferma aposta pel cinema com a eina formativa. El responsable de l’Aula de Cine, Israel Gil, explica que s’està consolidant aquest vincle que ja van posar en marxa fa uns anys i que confirma l’interès que desperta el setè art en si mateix, entre públic molt divers, i el seu valor formatiu aplicat a tota mena d’àrees temàtiques de coneixement. Totes les activitats estan obertes a la comunitat universitària i al públic general.

Per als pròxims mesos, la UA posa en marxa tres nous cicles: Cinema i Llenguatge, en la Mediateca de la UA, que arrancarà el 23 de febrer coorganitzat amb l’Àrea de Lingüística General de la Facultat de Filosofia i Lletres; El Garantisme Penal a través del Cinema, amb l’Àrea de Dret Penal, que comença el 14 de febrer; i el Cicle de Cinema en Versió Original, al Campus d’Alcoi-UA, en col·laboració amb l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alcoi i la Fundació Mutua Levante, amb projeccions a partir del 2 de febrer. El mes de març s’unirà a aquesta oferta el Cicle de Cinema en Versió Original, a la Seu Ciutat d’Alacant. A més, explica Israel Gil, continuen les projeccions d’altres cicles ja en marxa, com Dimarts de Cinema, a la seu de la UA a Petrer; Dimecres de Cinema, a la seu d’Elda, i Matinals Escolars de Cinema en Valencià, a la Seu Ciutat d’Alacant.

III Cicle Cinema i Llenguatge

(23 de febrer, 22 de març, 26 d’abril i 17 de maig – 10.00 hores – Mediateca de la UA. Accés gratuït limitat a l’aforament de la sala). De febrer a maig, la Mediateca de la UA acull el III Cicle Cinema i Llenguatge, integrat per quatre pel·lícules sobre temes relacionats amb el llenguatge i les llengües. L’objectiu d’aquest cicle és fomentar l’aprenentatge de continguts lingüístics a través del visionat de pel·lícules i contribuir així a una alfabetització audiovisual crítica de l’alumnat universitari. Cada projecció compta amb professorat de l’Àrea de Lingüística, que introdueix la pel·lícula i modera el debat posterior sobre el tema lingüístic corresponent i el llenguatge cinematogràfic. Organitzat per l’Àrea de Lingüística General de la UA (professora Susana Pastor Cesteros) i l’Aula de Cinema i Audiovisual

Programació

Divendres 23/2, 10 h:  Entre la razón y la locura (Farhad Safinia, 2019).La pel·lícula tracta sobre la redacció de la primera edició de l’Oxford English Dictionary.

Divendres 22/3, 10 h: En busca del fuego (Jean-Jacques Annaud, 1981).Film ambientat en la prehistòria. Una pel·lícula sense diàlegs convencionals, que mostra els orígens del llenguatge.

Divendres 26/4, 10 h: El pequeño salvaje (François Truffaut, 1970).La pel·lícula aborda la importància que té el procés de socialització en l’ésser humà i les implicacions que té la seua absència, indagant en la recuperació del llenguatge i l’educació dels «xiquets salvatges».

Divendres 17/5, 10 h: Clase valiente: El poder de las palabras (Victor Alonso Berbel, 2016). Classe valiente és un documental que reflexiona sobre el llenguatge polític i la seua incidència en la consciència social.

Cicle El Garantisme Penal a través del Cinema

L’Àrea de Dret Penal de la UA i l’Aula de Cinema i Audiovisual de la Universitat d’Alacant organitzen un cicle de tres pel·lícules relacionades amb el garantisme penal. La raó de ser del cicle sorgeix de la preocupació per l’extensió del populisme punitiu en tots els sectors de la societat. Aquesta ideologia, plasmada en les recents reformes del Codi penal espanyol, ha esborrat del debat públic els possibles excessos del poder, i ha focalitzat l’atenció en la imatge del delinqüent perillós. Com a resultat, el sentiment d’inseguretat s’estén entre la ciutadania i alimenta demandes creixents de càstig. No obstant això, sabem, amb Ferrajoli, màxim representant del garantisme penal contemporani, «que la història de les penes i dels processos en el seu conjunt ha sigut més infamant per a la humanitat que la història dels delictes; que sempre –en massa casos, fins i tot en democràcies avançades– la violència dels abusos policials i punitius supera en brutalitat la violència dels delictes». És per això que considerem rellevant i necessari educar en els valors del garantisme i creiem que el cinema és una bona manera de fer-ho. Cada pel·lícula estarà precedida d’una breu presentació realitzada per professorat de Dret Penal i un membre de l’Aula de Cinema de la UA. Després hi haurà temps per a una breu discussió sobre els aspectes més destacables de la projecció. 

Programa:

Doce hombres sin piedad (Sidney Lumet, 1957) – dimecres, 14 de febrer – 16.00 hores – sala de graus de la Facultat de Dret.

En el nombre del padre (Jim Sheridan, 1993) – dimecres, 13 de març – 16.00 hores – sala  de graus de la Facultat de Dret.

Matar a un ruiseñor (Robert Mulligan, 1962) – dimecres, 17 d’abril – 16.00 hores – sala de graus de la Facultat de Dret.

Cicle Cinema en Versió Original – Campus d’Alcoi

Cicle al campus d’Alcoi

Projeccions en Auditori Fundació Mutua Levante (plaça d’Espanya 16, Alcoi). En col·laboració amb l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alcoi i Fundació Mutua Levante

Divendres 2 de febrer de 2024, 17.30 h

La vita è bella (1997), de Roberto Benigni (La vida és bellla) VO en italià (amb subtítols)

Divendres 9 de febrer de 2024, 17.30 h

Lola rennt (1998), de Tom Tykwer (Corre, Lola, corre) VO en alemany (amb subtítols)

Divendres 16 de febrer de 2024, 17.30 h

Les petits mouchoirs (2010), de Guillaume Canet (Pequeñas mentiras sin importancia) VO en francès (amb subtítols)