La regidora de Festes, Mariola Galiana, ha felicitat la família del belenismo il·licità després de conéixer-se hui mateix que ha sigut declarat pel Ministeri de Cultura com a manifestació representativa del Patrimoni Immaterial, ja que contribueix al coneixement de la cultura popular en mostrar per mitjà de les seues escenes, de manera didàctica i atractiva, maneres de vida i oficis tradicionals, alguns ja desapareguts.

“Precisament en el Dia de Reis, hem conegut la grata notícia que per part del Ministeri de Cultura s’han iniciat els tràmits perquè el belenismo siga declarat patrimoni Cultural Immaterial”, ha destacat Galiana qui ha afegit que “dins dels valors que aporta el belenismo destaca la identitat col·lectiva present entre totes les regions espanyoles, contribuint a la transmissió de coneixements de la cultura popular”.

A més, la regidora assenyala que el “belenismo contribueix a la transmissió de coneixements, habilitats i destreses generació rere generació, així com a la protecció de les tradicions, la cultura i la història”.

Mariola Galiana ha recordat que l’Ajuntament, en col·laboració amb l’Associació de Belenistas d’Elx, va elevar fa uns mesos una moció per a sol·licitar, tant al Ministeri de Cultura, com a la consellleria de Cultura que el belenismo fora declarat Patrimoni Cultural Immaterial. “L’anunci del ministeri realitzat és un pas decisiu per a poder aconseguir-lo, per això, vull donar l’enhorabona a l’Associació de Belenistas d’Elx, una agrupació que es bolca en l’elaboració del Betlem Municipal que cada any visiten milers d’il·licitans i il·licitanes i que constitueix una autèntica obra d’art”.

Tal com apareix en el BOE, “l’acció de muntar un Betlem és una tradició de religiositat popular que va tindre el seu origen en l’Edat mitjana i que consisteix a construir una escenografia formada per escenari i figures sistematizables que s’armen cíclicament coincidint amb el Nadal i que evoca passatges relacionats amb el naixement de Jesús. Es tracta, en general de construccions efímeres i estacionals, d’un xicotet univers reduït, que alberga persones, animals i cases. Hui dia, transcendeix l’estrictament religiós per a enquadrar-se en una dimensió cultural, convertint-se així en un fet sociològic”.

Finalment, Mariola Galiana ha destacat “el gran arrelament que el belenismo té a la nostra ciutat, ja que comptem cada any amb un dels pesebres municipals més extraordinaris de la Comunitat, però també amb el Betlem Vivent de Pobladors i amb un museu, com la Casa del Betlem, dedicat exclusivament a aquesta disciplina. Precisament, hem donat un impuls a l’obertura d’aquest museu tots els dies”.