L’arqueòleg municipal va obrir la cinquena edició d’aquesta activitat amb una exposició en la qual va realitzar un recorregut per les diferents fases de l’enclavament monumental i va posar en valor la importància de continuar avançant en la seua conservació, protecció i difusió
7 de novembre de 2023.- La seu de la UNED a Elda va iniciar ahir dilluns la cinquena edició del cicle de conferències ‘Els Dilluns de la UNED’ amb una brillant conferència de Juan Carlos Márquez dedicada a ressaltar la importància de la conservació, protecció i difusió de Castillo d’Elda.
En la conferència, titulada ‘El passat present, un viatge a la història, l’arqueologia i el patrimoni del Castell-Palacio d’Elda’, l’arqueòleg municipal va desenvolupar una exposició brillant, a més d’amena i atractiva, en la qual va mostrar les diferents fases de construcció del castell, la seua progressiva deterioració fins que a partir de 1985 es van iniciar diversos projectes per a la seua recuperació que arriben fins a l’actualitat.
Durant la seua intervenció Márquez va recalcar “la importància de conéixer, conservar i difondre el Castell d’Elda, perquè es converteix en una font d’identitat i coneixement per a la comunitat. Les diferents actuacions arqueològiques dutes a terme al Castell-Palacio d’Elda en els últims anys han mostrat un recorregut històric que és fonamental per a entendre la pròpia història de la ciutat des dels seus inicis musulmans i com a partir d’ací la ciutat va començar a crear-se al seu voltant”.
Des de fa quasi 900 anys, fins a l’actualitat, “el Castell va ser alcàsser islàmic, castell senyorial i palau comtal. El seu conjunt és una mostra d’arquitectures musulmanes i feudals cristianes, no obstant això, a principis del segle XVIII, amb la marxa dels seus últims habitants, els Coloma, el castell comença a deteriorar-se de forma accelerada i ja en el segle XIX és parcialment derrocat i abandonat”, va afirmar Márquez.
Juan Carlos Márquez va destacar en la seua exposició que “des de fa uns anys s’està treballant en la recuperació d’aquest espectacular castell, que ha atret a investigadors i professionals de tot el país. Queda encara molta faena per realitzar, però una vegada finalitzat el procés de restauració i investigació, es podrà conéixer la magnitud del Castell-Palacio d’Elda i, el més important, conéixer molta informació que encara és desconeguda”.
El nombrós públic assistent, tant de manera presencial com el que ho va fer a través de ‘streaming’, va seguir amb interés les intervencions del ponent, qui va ressaltar la necessitat de “difondre el patrimoni cultural del Castell d’Elda, perquè suposaria una excel·lent inversió de futur no sols en el pla cultural sinó també en l’econòmic”.
La pròxima activitat cultural de la UNED d’Elda tindrà el lloc dilluns que ve 20 de novembre amb la segona de les conferències previstes per a aquest curs i que serà a càrrec de Beatriz Vaíllo, professora de Geografia i Història de l’IES Monastil d’Elda. La xarrada portarà per títol ‘90 aniversari del vot femení a Espanya’ i es durà a terme, com és habitual, en la Sala d’actes del Museu del Calçat a les 19.30 hores.
Aquest cicle de Conferències està promogut per la Regidoria de Relacions amb la Universitats amb l’objectiu d’afavorir a la ciutat i a la comarca un espai d’estudi, debat i investigació sobre temes d’actualitat i cultura. Les conferències es poden seguir en directe en la Sala d’actes de la UNED o en línia a través de l’enllaç https://bit.ly/3tozevw.