Els Cursos d’Estiu “Rafael Altamira” de la Universitat d’Alacant reflexionaran des del 8 al 26 de juliol sobre les diferents formes d’implantació del turisme al llarg de la Costa Blanca des del punt de vista arquitectònic.
Dirigit per Enrique Nieto i Ester Gisbert, professors d’Arquitectura de la UA, el curs «El Somni Mediterrani. Arquitectura i Turisme a la Costa Blanca» està obert a tot l’alumnat, encara que la majoria procedeix de la Universidad Andrés Bello de Xile. Aquesta universitat, que manté forts llaços de col·laboració i internacionalització amb la Universitat d’Alacant, ha seleccionat els millors expedients acadèmics per a estudiar els models urbans i arquitectònics que el turisme ha configurat a la Costa Blanca.
La col·laboració entre les dues universitats ha propiciat la celebració d’aquest curs, atès que Xile, amb més de 6.000 quilòmetres de costa, està consolidant el seu desenvolupament turístic en l’actualitat i vol conèixer les experiències en altres països.
L’objectiu del curs és establir una reflexió, des de l’àmbit de l’arquitectura, sobre les diferents formes d’implantació del turisme en la Costa Blanca. En aquest sentit, aportarà els vincles teòrics d’aquestes realitats amb els àmbits de l’arquitectura i el territori des de la perspectiva de l’ecologia política i contrastarà les eines del disseny i l’arquitectura amb aquest tipus d’entitats.
El curs s’articula al voltant de tres mòduls, cadascun d’una setmana de duració i cadascun d’aquests tractarà una escala particular, des de la territorial a la domèstica passant per l’arquitectònica, i serà coordinat per un professor específic.
El primer d’aquests, titulat «La ficció com a identitat», coordinat per José Luis Oliver Ramírez, del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes, pretén reflexionar sobre la idea d’identitat, tan pròxima als imaginaris de les indústries del turisme, des de la perspectiva d’una construcció comercial: des de la idea del «llevant feliç» com a eslògan franquista de consum intern, al «Spain is different» com a eslògan també primitiu del boom del turisme. Els ponents seran Juan Antonio Sánchez Morales i María José Marcos, de la Universitat d’Alacant i Raquel Huete, exdirectora general de Turisme i docent en la UA. També hi participarà, Alberto Nanclares de Basurama, un col·lectiu dedicat a la investigació, creació i producció cultural i mediambiental fundat l’any 2001 que ha centrat la seua àrea d’estudi i actuació en els processos productius, la generació de deixalles que aquests impliquen i les possibilitats creatives que susciten aquestes conjuntures contemporànies.
En la segona setmana, s’impartirà el mòdul «El somni mediterrani», títol que fa l’ullet al «somni americà», coordinat per Ester Gisbert, tractarà l’associació de la vida en el mediterrani a unes formes de comoditat, ritmes de vida i maneres de socialitzar.
Amb aquest punt de partida, s’exploraran i posaran a prova les formes de disseny associades a l’escala domèstica que operen en aquests entorns. Es tracta de dissenys de dubtosa filiació, híbrids, i associats a unes estètiques particularment desinhibides que de vegades articulen intel·ligències particulars d’un gran interès. Els ponents són María Goula, Tim Johnson i Zap&Buj.
Finalment, sota la coordinació d’Iván Capdevila, el tercer el mòdul tractarà sobre «Alacant: Arquitectura +Sol + Menjar + Vida». Els ponents Francisco Leiva, Luis Úrculo i Andrés Silanes s’endinsaran en la cultura mediterrània, en general, i en l’arquitectura d’aquesta, en particular, a través dels personatges que participen en la seua construcció. Aquests dissenyaran una experiència arquitectònica completa a partir de la visita a diversos llocs, la reproducció quotidiana de situacions lúdiques, el gaudi de la gastronomia local i la vivència de paisatges característics.
Comentarios