El 31 Festival de Cinema de l’Alfàs inclou set trobades de cinema amb actors, actrius i directors. Està prevista la participació dels intèrprets Miriam Díaz Aroca, Micky Molina, Daniel Pérez Prada i Jesús Vidal; els directors Miguel Ángel Tobías, Carlos Muriana, Guillermo Fernández d’Oliveira i Germán Roda, així com de la consellera cultural de l’ambaixada de Cuba a Espanya, Natasha Díaz-Argüelles, i de Joseba de la Vall, membre de l’Associació Cultural Sad Hill.

El cicle arrancarà amb la projecció de ‘Em dic Gennet’, una història real de superació que narra la vida de Gennet, des de la seua infància, abans de ser abandonada en un centre d’acolliment de Adis Abeba, a Etiòpia, fins a convertir-se en la primera persona sordociega que aconsegueix un títol universitari a Europa, i conclourà amb la visita de Jesús Vidal, Premi Goya a l’Actor Revelació pel seu paper en ‘Campions’, de Javier Fesser. Dues històries de superació i d’inclusió.

El 31 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi inclou per tercer any consecutiu un cicle de trobades de cinema amb el qual es pretén fomentar el diàleg entre els espectadors i els equips artístics i tècnics de les pel·lícules, oferint-los l’oportunitat de conversar sobre el que acaben de veure en pantalla.

Enguany són set les trobades programades. El cicle arrancarà el diumenge 7, a les 20.00 hores al Cinema Roma, amb la presentació de ‘Em dic Gennet’, l’última pel·lícula del director i productor Miguel Ángel Tobías. Una història real que narra la vida de Gennet Corcuera, des de la seua infància, abans de ser abandonada en un centre d’acolliment en Adis Abeba, a Etiòpia, fins a convertir-se en la primera persona sordociega que aconsegueix un títol universitari en Euorpa.

Fins a l’Alfàs viatjaran el director de la pel·lícula al costat de l’actriu Miriam Díaz Aroca i l’actor Micky Molina per a parlar d’aquesta història, carregada de valors i exemple de superació i d’educació inclusiva. La cinta suposa la primera incursió del cineasta en el terreny de la ficció després d’una llarga trajectòria al cinema documental social i compromés. Ha sigut rodada a Espanya i Etiòpia i compta amb la participació d’RTVE i la col·laboració de Fundació Telefònica i Fundació Històries Que Han de Ser Contades.

Durant la trobada, els espectadors podran posar-se en la pell d’una persona sordociega. Només quan s’experimenta personalment o quan es viu de prop amb persones que tenen aquesta discapacitat un pot entendre l’aïllament i el sofriment que suposa viure sense assabentar-se del que passa al teu voltant, desconnectat d’àmbits tan bàsics com l’accés a la informació, l’educació, la capacitació professional, el treball, les relacions socials o l’activitat cultural.

La pel·lícula contribueix a sensibilitzar a la societat sobre el que suposa la sordoceguera i tot el que aquest col·lectiu és capaç d’aconseguir amb els recursos necessaris. A més, el 10% dels beneficis de la pel·lícula van destinats a la Federació d’Associacions Sordociegas d’Espanya (FASOCIDE).

El mateix dia 7, a les 20.00 hores, la Casa de Cultura de l’Alfàs acollirà una altra trobada de cinema amb la projecció de ‘Una núvia per a David’, pel·lícula cubana dirigida per Orlando Rojas que serà presentada per la consellera cultural de l’ambaixada de Cuba a Espanya, Natasha Díaz-Argüelles. Aquesta comèdia, protagonitzada per Jorge Luis Álvarez, M.ª Isabel Díaz i Francisco Gattorno, se centra en les experiències d’un jove a punt d’entrar a la universitat i aborda temes com les pressions dels grups a l’hora de triar parella, els prejudicis o la desigualtat d’oportunitats, entre altres problemàtiques d’aqueixa generació.

El dilluns 8, el Cinema Roma acollirà dues noves trobades de cinema. A les sis de la vesprada, l’actor Daniel Pérez Prada presentarà ‘70 BinLadens’, pel·lícula dirigida per ell basc Koldo Serra que conta la història d’un atracament que es torça, amb un repartiment coral de personatges que es veuen espentats a delinquir per un context social desfavorable. La cinta compta amb un repartiment de luxe: Emma Suárez, Nathalie Poza, Hugo Silva, Bàrbara Goneaga i el mateix Daniel Pérez Prada, que viatjarà a l’Alfàs per a presentar la pel·lícula i mantindre un col·loqui amb els espectadors en finalitzar la projecció.

A continuació, a les 20.00 hores, un dels actes especials del 31 Festival de Cinema de l’Alfàs: la trobada de cinema i homenatge a Chicho Ibáñez Serrador amb la projecció de la pel·lícula ‘L’home que va vendre el seu riure’, acte que comptarà amb la participació de Carlos Muriana, codirector del documental ‘Històries per a recordar’ emés en el programa ‘Imprescindibles’ de TVE, en el qual s’indaga més profundament en aquells primers anys de Chicho i descobreix l’enormitat del seu talent i el molt que li deuen tots els que, directa o indirectament, treballen en l’ofici televisiu.

El dimarts 9, a les 20.00 hores, el Cinema Roma acollirà una trobada de cinema amb motiu de l’emissió del documental ‘Desenterrant Sad Hill’ i per a això comptarà amb la presència del director, Guillermo Fernández d’Oliveira, i de Joseba de la Vall, membre de l’Associació Cultural Sad Hill.

En 1966, Sergio Leone va rodar a Espanya la majoria de la seua mítica ‘El bo, el lleig i el dolent’, construint en Covarrubias, localitat germanada amb l’Alfàs del Pi, l’icònic cementeri de Sad Hill en el qual té lloc l’escena final. Acabat el rodatge, el cementeri va quedar sepultat per la naturalesa. Gràcies al treball d’aquesta associació cultural, va ser desenterrat i restaurat perquè puga ser visitat, un procés captat en aquest documental, que s’ha gravat durant tres anys. Una narració que combina entrevistes a implicats en la reconstrucció i treballadors de la pel·lícula de Leone (inclosos els propis Morricone i Eastwood), filmació del procés de restauració i reconstrucció històrica del rodatge mitjançant material d’arxiu.

El dijous 11, el Festival de Cinema de l’Alfàs ha programat una trobada amb el cineasta Germán Roda per a parlar del projecte ‘Marcelino, el millor pallasso del món’, un docudrama basat en la vida del pallasso Marcelino, que va triomfar a Londres i Nova York, va fer riure a milions de persones i va inspirar a artistes com Charles Chaplin o Buster Keaton. Per a aquest projecte audiovisual, el director German Roda planteja un docudrama, comptant amb la participació de l’actor i pallasso Pepe Viyuela, que interpreta diverses seqüències ficcionadas a partir d’un guió escrit pel propi Roda i per Miguel Ángel Lamata. A l’Alfàs, es podran veure imatges fins ara inèdites d’aquest documental.

Finalment, Jesús Vidal, Premi Goya a l’Actor Revelació pel seu paper en ‘Campions’, de Javier Fesser, visitarà l’Alfàs per a participar en aquest cicle de trobades de cinema. Serà el divendres 12, a les 20.00 hores al Cinema Roma. Vidal participarà en un col·loqui amb els assistents en finalitzar la projecció.

La pel·lícula conta la història d’un entrenador de bàsquet que per ordre d’un jutge ha d’encarregar-se d’un equip de persones amb discapacitat intel·lectual. Una de les cintes mes vistes de 2018, que fomenta, des de l’afecte i l’humor, la inclusió de les persones amb discapacitat mental.

El 31 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi, que se celebrarà del 5 al 14 de juliol, retrà homenatge a l’actor Roberto Àlamo, l’actriu i directora Leticia Dolera i, a títol pòstum, al gran mestre Chicho Ibáñez Serrador. El certamen comptarà amb les següents seccions: ‘Converses amb el cinema espanyol’, ‘Versió Original’, ‘Cinema a la platja’, ‘Cinema al carrer’, ‘Curts a Concurs’, ‘Curts Valencians’, ‘Curts Locals’ i ‘Curts MICE (Mostra Internacional de Cinema Educatiu)’. Es projectaran una trentena de pel·lícules i al voltant de mig centenar de curts.

La programació d’activitats paral·leles inclou des de concerts de música a trobades de cinema, exposicions, projeccions especials, cursos de formació o espectacles que combinen màgia i humor, dirigits als més xicotets de la casa.

Aquest Festival té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Enguany competeixen 20 curts en la secció oficial, triats de els 945 presentats. Després de 30 edicions, ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional, homenatjant amb el lliurament del Faro de Plata a més de 60 personalitats del món del cinema.