Aquesta iniciativa va sorgir a conseqüència de l’anterior projecte La cámara tejedora, un projecte cultural i col·lectiu, articulat per un taller de fotografia participativa.
Aquesta proposta promovia un espai de trobada entre veïns de sis barris pertanyents al programa EDUSI d’Alacant: Campoamor, Carolines Altes, Carolines Baixes, El Pla, Mercat i Sant Antón.
En La cámara tejedora van entendre que era imprescindible conéixer en profunditat la història de la Fàbrica i les seues treballadores. Al cap i a la fi aquests barris han sigut construïts entorn d’aquesta indústria.
El projecte Las Cigarreras de Alicante. Una historia viva hacia el presente indaga en els episodis històric socials de las CIGARRERAS, el procés d’apoderament individual i col·lectiu de les dones obreres de la Fàbrica de Tabacs d’Alacant. Al seu torn, amb aquest estudi es vol analitzar les petjades i les conseqüències que van deixar aquestes històries en l’època industrial, així conéixer i comprendre millor la història d’Alacant.
El projecte adquireix rellevància actual, quan es compleixen 10 anys de la revaloració del Centre Les Cigarreras com un espai sociocultural.
És un espai col·lectiu d’investigació i creació veïnal per a recuperar i visibilitzar la memòria de la Fàbrica de Tabacs d’Alacant i de les dones que van treballar en ella. Aquest és un exercici de recuperació patrimonial i difusió de la memòria.
Un taller de fotografia, escriptura i altres tècniques per a crear un relat visual contemporani per a resignificar aquesta important pàgina de la història de la ciutat
que pretén revitalitzar aquesta història obrera, femenina i d’organització solidària i que és finançat per l’Ajuntament d’Alacant i Fons FEDER. Durarà fins a finals d’any i amb el treball realitzat es pretén traure una publicació.
En definitiva, els objectius d’aquesta iniciativa és visibilitzar la història de las Cigarreras d’Alacant i el rostre dels seus protagonistes. Investigar i documentar a través de diferents tècniques la memòria del centre i de les seues treballadores. Reflexionar sobre les petjades i conseqüències que ha deixat la història d’aquest emblemàtic edifici a la ciutat. Recuperar una part significativa de la memòria oral, visual i escrita d’Alacant
Amb molta obstinació, Lucía Morate he aconseguit tirar avant el projecte Las Cigarreras de Alicante. Una historia viva hacia el presente, amb la col·laboració del Centre Cultural Les Cigarreras i EDUSI.
El projecte és un espai col·lectiu d’investigació veïnal per a recuperar la memòria de la Fàbrica de Tabacs d’Alacant i de les dones que van treballar en ella. Aquest projecte vol revitalitzar aquesta història obrera, femenina i d’organització solidària i, al seu torn, vol analitzar aquests importants episodis industrials per a així conéixer i comprendre millor la història d’Alacant.
Per això, estan localitzant a antigues i antics treballadors de la Fàbrica per a poder tindre informació de les seues experiències de primera mà o familiars d’aquestes que posseïsquen fotografies o documents per a poder compartir amb el projecte.
Ara més que mai és prioritari revitalitzar aquesta història, ja que actualment hi ha un projecte per a rehabilitar tot l’edifici de l’antiga fàbrica i pot ser que la memòria quede diluïda.
Abans que això ocórrega consideren que és de vital importància recuperar la memòria de la Fàbrica i les dones que van treballar en ella. Ja que d’alguna manera elles amb el seu treball van impulsar la formació i el creixement de la ciutat d’Alacant tant social, com econòmicament.
Comentarios